Smartphoneenheter med böjbara skärmar som ska gå att veckla ut eller in efter behov är något flera tillverkare strävar efter och kinesiska Royole FlexPai blir först i världen med att erbjuda en sådan skärm.
Välkända, stora företag som Samsung och LG har fullt upp med att försöka färdigställa designer för smartphones vars skärmar går att vika till större eller mindre dimensionen efter behov. Företagen har siktat in sig på tekniken sedan flera år tillbaka och rykten har cirkulerat hejvilt angående när vi kan komma att se denna typ av produkt nå marknaden.
Nu ser det dock ut som att en mindre kinesisk skärmtillverkare hinner före både Samsung och LG med att rulla ut denna nya typ av enhet. Tillverkaren Royole kanske inte är något namn man hör till vardags, men är en etablerad tillverkare som ser ut att ha haft koll på vad marknaden suktat efter under de senaste åren.
Under ett event som hölls i Peking denna vecka visade tillverkaren upp en smartphonemodell vid namn “FlexPai”. Detta är en smartphone/surfplatta-hybrid vars skärm kan vikas på mitten för att utöka eller minska den tillgängliga skärmstorleken.
I utvecklat läge mäter skärmen in på 7,8 tum och när enheten vikts på mitten är skärmen 4 tum. I en Youtube-video som länkas här nedanför går det att skåda enheten i sin helhet och även hur det ser ut när den viks.
Royole FlexPais mjukvara som tar enheten från surfplatteläge till smartphoneläge ser inte ut att vara den mest optimerade programvaran som finns. Däremot är det en intressant inblick i vad vi kan komma att se dyka upp på marknaden under de kommande åren.
Bortsett från sin unika skärm kommer Royole FlexPai utrustad med en Qualcomm Snapdragon 8150, mängden internminne sträcker sig från sex till åtta gigabyte och telefonen utrustas även med dubbla kameror. En kamera på 20 megapixel och en på 16 megapixel. Andra specifikationer inkluderar expanderbart lagringsutrymme via MicroSD-kort, fingeravtrycksläsare, USB Typ-C och stereohögtalare.
Det har inte bekräftats om Royole FlexPai kommer att nå andra marknader än den kinesiska. Däremot kommer enheten att bli en dyr investering för den som vill vara först med den nya tekniken. Basmodellen kommer att kosta 8 999 Yuan, grovt översatt till omkring 11 800 svenska kronor. Prislappen för toppversionen hamnar på 12 999 Yuan, cirka 17 000 kronor. Detta utan svensk moms och andra avgifter inräknat.