Det råder många oklarheter för framtiden på den stationära datormarknaden, inte minst när det gäller komponenter. Nu talar källor om att Intel Broadwell inte över huvud taget kommer till den stationära marknaden, och att datorbyggare får vänta till 2015 med 14 nanometer.
Roadmaps har tidigare i år läckt för Intels planer angående sina kommande processorer, och viss förvirring uppstod när inte bara Broadwell fanns med i planerna för 2014 utan även vad som kallades Haswell Refresh. Exakt vad som var vad framgick dock inte.
Nu uppger källor till Fudzilla att Broadwell kommer bli en helt och hållet mobil krets, och att endast de mobila enheterna kommer få processorer tillverkade i 14 nanometer nästa år. Istället kommer den stationära marknaden få vad som kallas Haswell Refresh, en trimmad version av Haswell som fortfarande tillverkas i 22 nanometer men som får flera optimeringar. Det kan jämföras med AMDs övergång från Trinity till Richland, som gav ökade frekvenser och något effektivare drift.
14 nanometer stationärt först 2015
Istället kommer 14-nanometersprocessorer hitta till den stationära marknaden först år 2015 i form av den nya arkitekturen som får kodnamnet Skylake. Då ryktas även PCI Express 4.0 och stöd för DDR4-minne hitta ut i konsumentmoderkort.
Ännu kan vi inte bekräfta dessa uppgifter, utan vi kommer behöva invänta Broadwells lansering för att veta med säkerhet huruvida stationära användare kommer behöva invänta 2015 eller ej. Värt att påpeka att den nya strategin, om den stämmer, även skulle kunna ge AMD mer andrum för att arbeta på sina stationära konsumentprocessorer.
Problem med värmen i stora chip/högre prestandaklasser med 14nm ? Eller vad kan orsaken till förseningen vara?
[quote name=”NiQ3″]Problem med värmen i stora chip/högre prestandaklasser med 14nm ? Eller vad kan orsaken till förseningen vara?[/quote]
Min gissning är att de ser inte något direkt hot på desktop marknaden och kan därför fokusera mer på den mobila. AMD har ju ännu inte lyckats matcha Sandy Bridge som numera är ganska gammal.
Det finns säkert en anledning till det. Man får ju ut fler processorer per kiselskiva i 14nm än i 22 nm, vilket ger lägre pris per cpu. Jag skulle gissa att de cpu som tillverkas i 14nm inte klarar att köras i de frekvenser som stationära ofta kör med (från 3GHz och uppåt).