Recensionerna för AMD:s arkitektur Zen 4 och den nya Ryzen 7000-serien av processorer har nu släppts. Vad är då den generella uppfattningen om de val AMD gjort med de nya enheterna och den helt nya plattformen AM5 som man nu går över till?

Hårdvaruhösten börjar hetta till ordentligt. Vi har hittills sett nya grafikkort från Nvidia och nu har recensionerna för AMD:s senaste processorer börjat släppas. Runt hörnet sägs även Intels arkitektur Raptor Lake och den trettonde generationens Core-processorer lura. Hur har då AMD:s senaste processorer mottagits av recensenter än så länge?

Prestandan hos de nya processorerna imponerar. AMD verkar ha tagit i med hårdhandskarna när det kommer till hur höga klockfrekvenser de nya processorerna kan nå. Detta tillsammans med tvåsiffrig ökning till instruktioner per klockcykel resulterar i imponerande processorer i de segmenten AMD fokuserat på för sin lansering.

Minstingen i AMD:s lansering kallas Ryzen 5 7600X. Denna erbjuder spelprestanda som i många fall klår Intels nuvarande flaggskepp Core i9-12900K i 1080p-upplösning. Ovanstående video visar hur lika AMD:s nya processorer är när det kommer till just spelprestanda där man oftast inte behöver tolv eller 16 processorkärnor.

Problemet här ligger inte nödvändigtvis i just processorns prestanda per krona. AMD:s nya plattform AM5 kommer inte ha stöd för både DDR4 och DDR5 som Intels senaste plattform har. Detta innebär att kunder måste köpa de nyare och dyrare minnena. Detta tillsammans med att de moderkort som lanseras först är baserade på AMD:s mest påkostade och dyraste styrkrets resulterar i att Gamers Nexus får det svårt att rekommendera de billigare AM5-processorerna just nu.

Ryzen 7 7700X kommer otroligt nära Core i9-12900K i flertrådad prestanda enligt till exempel Wccftech. Detta är riktigt imponerande med tanke på att 7700X är en åttakärnig processor och 12900K erbjuder 16 kärnor: åtta prestandakärnor och åtta energieffektiva kärnor. 7700X lägger sig även omkring 30 till 35 procent snabbare än sitt äldre syskon Ryzen 7 5800X i denna typ av prestanda. Något som då visar AMD:s framsteg som gjorts mellan de två arkitekturerna.

Generellt sett verkar det som att många recensenter kämpar med att kunna rekommendera Ryzen 7 7700X. Processorn särskiljer sig inte tillräckligt mycket från Intels Core i7-1700K eller AMD:s Zen 3-baserade Ryzen 9 5900X som båda är logiska jämförelser. Den erbjuder inte heller någon imponerande förbättring i energieffektivitet. Förutsatt att Eco Mode inte är aktiverat och stryper processorn till ett TDP-värde på 65 W. Ryzen 7 7700X har mottagits som en bra processor men marknaden är lite för tuff för den just nu.

Hoppar vi uppåt ett steg i prestandahierarkin hittar vi Ryzen 9 7900X. Detta är den tolvkärniga ersättaren för Ryzen 9 5900X. Denna har inte heller mottagits som ett självklart val för en ny processor. Åtminstone inte om vi pratar spelprestanda. Enligt TechPowerUp lägger sig processorn omkring 1,5 procent framför syskonet Ryzen 7 7700X generellt sett i spelprestanda. Intels Core i7-12700K och Core i9-12900K hamnar dock omkring tre respektive fem procent framför AMD:s nya tolvkärniga enhet.

Sett till produktivitet är det dock en helt annan historia. Här klådde Ryzen 9 7900X Intels 12900K med omkring sex procent i genomsnitt och den var omkring 15 procent bättre än 12700K. Detta är kanske inte helt förvånansvärt då AMD inte använder några mindre, energieffektiva kärnor i sina processorer. Ryzen 9 7900X kommer alltså med tolv “fullstora” processorkärnor jämfört med till exempel 12900K med endast åtta prestandakärnor.

Sist ut har vi Ryzen 9 7950X. AMD:s 16-kärniga flaggskepp för arkitekturen Zen 4. De flesta recensenter imponeras av dess klockfrekvenser som kan sträcka sig upp till 5,7 GHz. Klockfrekvenserna leder dock till oroligheter när processorn lägger sig på omkring 95 grader Celsius under extrem belastning. Dessa temperaturer ska dock inte vara någon fara enligt AMD och man ska ha designat processorn för att ligga på just denna nivå under belastning om strömförbrukning och kylningsförmåga finns.

Sett till spel imponerar den inte riktigt jämfört med några av sina syskon eller konkurrenter. Detta då spel för det absolut mesta inte nyttjar 16 processorkärnor. Detta är alltså en processor för den som behöver något av det bästa som finns tillgängligt för produktivitet. Ryzen 9 7950X presterar extremt väl vid till exempel Blender-rendering och komprimering. Extrem prestanda är däremot ingenting som kommer utan negativa aspekter.

Ryzen 7000-serien: bra men kostar mycket

Rent generellt ser det ut som att AMD valt att pressa sina nya processorer så långt man kan direkt från fabrik. Detta resulterar i markant högre prestanda jämfört med Zen 3-baserade Ryzen 5000-serien men kommer också med en rad nackdelar.

Det rör sig om väldigt höga klockfrekvenser när vi tittar på Ryzen 7000-serien. Detta innebär däremot att kylarlösningarna för de nya processorerna måste hålla god kvalitet. Då AMD inte inkluderar några kylare med de nya processorerna bli detta en extrakostnad om man inte redan äger en kylare som man vet kan klara av att svalka de nya enheterna.

Moderkorten som lanseras tillsammans med processorerna kommer även de med höga prislappar. Detta då de baseras på AMD:s mest påkostade styrkrets. Billigare moderkort baserade på styrkretsen B650 förväntas inte lanseras förrän om en månad eller så som tidigast. Avsaknaden på DDR4-stöd hjälper också till med att pressa upp det totala priset man får betala för att hoppa över till AMD:s nya plattform.

Strömförbrukningen har även den ökat markant jämfört med tidigare generationer. Ser vi på Gamers Nexus recensioner har AMD gått från 67 W med Ryzen 5 5600X till 116 W hos Ryzen 5 7600X. Samma visa gäller även toppmodellerna där Ryzen 9 7950X kan dra upp till 251 W under extrem belastning, medans Ryzen 9 5950X drar omkring 120 W. Utan Eco Mode aktiverat kan vi alltså se en dubblering av strömförbrukning när processorerna pressas till max. Användare måste således ta en extra titt på sitt nätaggregat för att försäkra sig om att det finns kapacitet nog för att mätta processorerna. Samt att kvaliteten är hög nog för att kunna hantera den ökade strömkonsumtionen under längre tider för att minska risken för problem. Något som även det kan komma att bli en extrakostnad för den som vill byta till AM5.

Strömförbrukningen hos Ryzen 9 7950X i syntetiskt test jämfört med Ryzen 9 5950X.
Bild: Gamers Nexus.

Ovanstående bild ur Gamers Nexus recension av Ryzen 9 7950X visar hur AMD:s nya flaggskepp står sig mot konkurrensen och tidigare generationer när det kommer till strömförbrukning i ett specialutvecklat syntetiskt test. Dessa siffror räknar endast processorn konsumtion och inkluderar inte andra komponenter som till exempel grafikkort, SSD-enheter eller dylikt.

Är det värt att uppgradera?

Den generella uppfattning ser ut att vara att potentiella kunder för Ryzen 7000-serien kan göra sig en tjänst i att hålla i pengarna en liten stund till. Intel har nya processorer på ingång under hösten och AMD:s billigare moderkort är också på väg.

Den som verkligen behöver extrem produktivitetsprestanda har här flera nya processorer som kan vara av intresse. Den potentiellt höga kostnaden för att gå över till AM5-plattformen resulterar dock i att många inte riktigt vill rekommendera ett byte så länge man absolut inte har något val eller sitter på ett flera generationer gammalt system och har pengarna att spendera på processor, moderkort, RAM-minnen och potentiellt även ett nytt nätaggregat.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments