Sponsrat – Denna artikel presenteras av Asus
Använd flera enheter samtidigt utan lagg och med högre hastighet. Vi listar allt du behöver veta om Wi-Fi 6, så här funkar det!

En ny generation av Wi-Fi tågade för en tid sedan in på marknaden och tar inte bara en rad viktiga och nya funktioner utan får också ett nytt namn. Med Wi-Fi 6 (802.11ax) kan vi använda flera enheter mer effektivt i våra nätverk och det med högre överföringshastighet. Samtidigt kan tekniken spara batteri i våra mobiltelefoner och prylar i det smarta hemmet. I denna artikeln kommer vi titta närmare på vad som är nytt med Wi-Fi 6, och vi börjar med att reda ut det nya namnet.

I samband med introduktionen av Wi-Fi 6 så har Wi-Fi Alliance nu också gett oss tydligare namn på de olika generationerna av Wi-Fi. De tidigare generationerna 802.11n kommer numera att benämnas som Wi-Fi 4, 802.11ac som Wi-Fi 5 samt den senaste 802.11ax som Wi-Fi 6.

Wi-FiWi-Fi 4 (802.11n)Wi-Fi 5 (802.11ac)Wi-Fi 6 (802.11ax)
Lanserades200920132019
Band2,4GHz & 5GHz5GHz2,4GHz & 5GHz och upp till
1GHz - 7GHz (i framtiden)
Teoretiska datahastigheterFrån 54Mb/s till 600Mb/s (max 4 spatiala strömmar)433Mb/s (80MHz, 1 spatial ström), 6933Mb/s (160MHz, 8 spatiala strömmar)600Mb/s (80MHz, 1 spatial ström), 9607Mb/s (160MHz, 8 spatiala strömmar)

Det är en välkommen förändring för gemene konsument då det blir lite enklare att förstå och hålla reda på vilka produkter som har stöd för vilken generations Wi-Fi.

Likt tidigare versioner av Wi-Fi så kommer även Wi-Fi 6 rullas ut i vågor. Den första vågens Wi-Fi 6 accesspunkter har redan hittat ut på marknaden medan den andra vågens acesspunkter och produkter förväntas dyka upp under 2021-2022.

Vad är nytt med Wi-Fi 6?

  • Bättre nätverksprestanda i nätverk med många anslutna enheter
  • Snabbare dataöverföringshastigheter
  • Bättre räckvidd
  • Högre nätverkseffektivitet
  • Bättre batteritid för anslutna enheter

För att bättre förstå vad som är nytt med Wi-Fi 6 måste vi först ta en titt på hur nuvarande och tidigare Wi-Fi-standard fungerar.

Begränsningarna hos Wi-Fi 5 och äldre generationer

Tidigare generationer av Wi-Fi brottas med ett och samma problem. Begränsningen att kunna kommunicera till flera anslutna enheter samtidigt. 2016 rådde MU-MIMO någorlunda bot på detta med upp till 4 samtidiga enheter som kan kommunicera med den trådlösa routern samtidigt. Det kräver dock att de anslutna enheterna samt att den trådlösa routern är AC Wave 2-certifierad.

Så funkar Wi-Fi 4 och 5

  • Kan endast prata med en enhet åt gången – Eller max 4 med MU-MIMO
  • Alla enheter måste vänta på sin tur
  • Alla anslutna enheter har exklusivitet till nätverkskanalen

Men vad händer när vi börjar ansluta allt fler enheter till nätverket? Allt fler smarta hem-produkter letar sig in i våra hem och övrig IoT-utrustning som vi gärna ansluter via Wi-Fi. Även om de bara skickar och tar emot en ytterst liten mängd data så blir varje enhet ytterligare en klient för din trådlösa router att stämma av med.

Illustration av hur OFDM (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing) fungerar

Säkerligen har du försökt ansluta till ett publikt trådlöst nätverk och känt av både den långa responstiden och låga överföringshastigheten. Akilleshälen hos tidigare generationers Wi-Fi är nämligen oförmågan att hantera många anslutna enheter samtidigt på ett effektivt sätt.

Snabbare Wi-Fi med mer data i varje paket

Hur bra prestanda ett trådlöst nätverk har beror på ett flertal faktorer som mottagning, antal anslutna enheter, men också hur mycket data som får plats i varje paket som skickas till och från din trådlösa router. För det sistnämnda används en teknik som kallas QAM.

Vad är QAM?

QAM – Quadrature Amplitude Modulation, eller som vi säger på svenska kvadraturamplitudmodulering är en teknik som används i kommunikationsindustrin där data överförs via radiofrekvenser. Det är en standard för att tolka svängningarna i modulerade radiovågor som i slutändan resulterar i den information vi ser på våra enheter.

I tidigare versioner av Wi-Fi så har vi fått oss nöja med 256-QAM med 8 bitars stöd, även om några Wi-Fi 5-accesspunkter har haft 10 bitars 1024-QAM som experimentell funktion så blir alltså 10 bitars 1024-QAM en standard i Wi-Fi 6 accesspunkter. 1024-QAM med sitt 10 bitars-stöd vilket innebär att 25% mer information får plats i samma teknik och ger oss därmed snabbare hastigheter. De teoretiska överföringshastigheterna ökar därmed från förra generationens 866 Mb/s upp till 1201 Mb/s över en enkel ström med Wi-Fi 6.

Mer än dubbla överföringshastigheten i en konsument-router

RT-AX88U är en dual-band router från Asus med stöd för Wi-Fi 6 och 10 bitars 1024-QAM som har en sammanlagd teoretiskt överföringshastighet på upp till 6000 Mb/s.

Det är mer än dubbla teoretiska hastigheten jämfört med en Wi-Fi 5 dual-band router.

Effektiv ordning och reda i ditt trådlösa nätverk

Wi-Fi 6 är inte bara en ny trådlös standard som ger oss snabbare överföringshastigheter utan också den största utvecklingen inom Wi-Fi på 10 år. För första gången någonsin så har vi nu en trådlös teknik som på ett effektivt sätt kan hantera trafiken i nätverket till flera enheter på samma gång. Välkommen Orthogonal Frequency-Division Multiple Access eller OFDMA som det förkortas. 🙂

Så funkar OFDMA

  • Distribuerar och tar emot data från flera anslutna enheter samtidigt
  • Skapar underkanaler för att effektivt fördela bandbredden
  • Tilldelar en eller flera underkanaler till enheten baserat på trafiken
  • Förbättrar räckvidd och överföringshastigheter i hårt belastade nätverk

Till skillnad från den tidigare tekniken OFDM kan OFDMA skapa underkanaler i ditt trådlösa nätverk som dina anslutna enheter kan använda sig av för att kommunicera med din trådlösa router. På så sätt kan en trådlös router med Wi-Fi 6 effektivt tilldela dina enheter så många underkanaler de behöver baserat på behov av bandbredd. En smart glödlampa behöver bara endast en liten mängd bandbredd (underkanaler) medan en dator som streamar Netflix i 4K behöver betydligt mer bandbredd och blir då dedikerad flera underkanaler.

Illustration av hur OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) fungerar

Den strukturerade tekniken med OFDMA blir därför till mycket stor nytta i hårt belastade Wi-Fi-zoner som tex. Kontor och flerlägenhetshus där väldigt många enheter slåss om accesspunktens uppmärksamhet och begränsad bandbredd.

En annan positiv aspekt av OFDMA är att med den strukturerade trafiken i underkanaler skapar ett mer städat utrymme i luften vilket också bidrar till bättre räckvidd. Tidigare har vi behövt byta kanal till en mindre trafikerad för bästa möjliga mottagning och prestanda, men med OFDMA och underkanaler så finns det helt plötsligt mer plats och ordning och reda i ett redan hårt trafikerat Wi-Fi-utrymme.

OFDMA och MU-MIMO i kombination för snabb och effektiv anslutning

Det är inte bara OFDM-tekniken som utvecklats med Wi-Fi 6 utan också MU-MIMO. MU-MIMO, som varit lite av räddningen för tidigare generationers Wi-Fi när det kommer till simultana anslutningar får i Wi-Fi 6 stöd för upp till 8 samtidiga strömmar jämfört med endast 4 hos tidigare generationer av Wi-Fi. Likt tidigare generation är antalet MU-MIMO-kanaler styrt av hur många antenner den trådlösa routern har. Exempelvis 4 antenner = 4 MIMO-kanaler.

Bild: Qualcomm

Utvecklingen är däremot inte bara en fördubbling i antalet samtidiga strömmar utan MU-MIMO-stödet i Wi-Fi 6 kan nu även hantera uppladdning. Det betyder att du som har enheter med stöd för MU-MIMO kan med en andra vågens Wi-Fi 6-trådlös router använda ännu flera tungt belastande enheter samtidigt, oavsett om du laddar hem eller upp data till nätverket.

En första vågens Wi-Fi 6-router med MU-MIMO och OFDMA

Asus RT-AX88U har stöd för både OFDMA och MU-MIMO vilket gör att den parallellt kan hantera många enheter på samma gång, samtidigt som dina mest bandbreddskrävande enheter kan få den bandbredd de behöver. Som tex. Smarta hemmet-prylar och gamingdatorer.

Bättre batteritid för alla anslutna enheter

Har enheterna inget att säga kan de lika gärna vila. Det är filosofin i ytterligare en av de nya funktionerna med Wi-Fi 6, nämligen Target Wake Time (TWT).

TWT gör det möjligt för accesspunkten och den anslutna enheten att samarbeta om när enheten kan skicka sin data till accesspunkten och när den kan vila. Ta till exempel en smarta hemmet sensor som kanske endast behöver uppdatera nätverket om sin status en gång om dagen.

Bild: Qualcomm

Innan Wi-Fi 6 och TWT så var denna sensorn tvungen att konstant slåss för att få berätta om sin status till accesspunkten. Med TWT kan accesspunkten och den anslutna enheten se och avgöra när och hur ofta enheten behöver vara vaken, vilket frigör bandbredd och sparar batteritid hos de anslutna enheterna.

En trådlös router som sparar batteri

Asus RT-AX88U har stöd för Target Wake Time (TWT) och kan med smart schemaläggning av dina enheters behov att kommunicera, förlänga batteritiden hos den anslutna Wi-Fi 6-enheten upp till 7 gånger. En riktigt bra funktion för alla anslutna enheter som går på batteri, så som mobiltelefoner, surfplattor och smarta hemmet-prylar.

Låt inte ditt nätverk störas av grannarna

En av de största utmaningarna vi har idag när det kommer till trådlösa nätverk är störningar. Den vanligaste orsaken till störningar är att det finns flera andra aktiva trådlösa nätverk i närheten.

Föreställ dig att du är en accesspunkt och du pratar med dina enheter men i lägenheten ovanför så hör du att någon pratar. Du stannar upp för att lyssna om de pratar med dig, men de gör de inte, så du fortsätter prata med dina enheter. Föreställ dig att det här händer flera gånger, nästan hela tiden, varje dag, och du har ingen aning om vad dina enheter sa när du lyssnade på grannen. Förlorad data som kan resultera i lagg.

I andra vågen av Wi-Fi 6 så är lösningen på problemet färg med en funktion som kallas BSS Coloring. För att bekämpa problemet med att andra nätverk stör din accesspunkt så ger BSS Coloring ditt nätverk en färg. Din accesspunkt och enheter kommer endast lyssna och prata med enheter som har den bestämda färgen. Det innebär att du kan använda närliggande Wi-Fi-kanaler utan att det stör din trafik. Vilket minskar risken för lagg så länge du och din granne inte använder samma färg på nätverket.

Använd mesh för ännu bättre räckvidd

Förra generationens Wi-Fi (Wi-Fi 5) hoppade över 2,4 GHz-bandet och vi fick endast åtkomst till de nya funktionerna via 5 GHz-bandet. Det är det ändring på med i Wi-Fi 6 där alla funktioner kommer att fungera på både 2,4- samt 5 GHz bandet. Men hur är det med räckvidden?

Det är fortsatt så att räckvidden är begränsad till den maximalt tillåtna signalstyrkan på både 2,4- och 5 GHz-banden men med hjälp av mesh-tekniken så kan vi idag, på ett enkelt sätt, utöka våra trådlösa nätverk sömlöst.

Skapa sömlösa nätverk med gamla och nya trådlösa routrar

AiMesh är funktion från Asus som gör det möjligt att skapa Mesh-nätverk av redan befintliga Asus-routrar. Det betyder att du som kanske redan äger en trådlös router från Asus idag och funderar på att uppgradera kan med hjälp av AiMesh funktionen skapa ett sömlöst Mesh-nätverk mellan din gamla och dina nya Asus-router.

Det ger en flexibilitet då du själv kan blanda olika typer av trådlösa routrar från Asus som passar just dina behov.

Så kommer du igång med AiMesh

  1. Se till att alla dina routrar är inkopplade och uppdaterade med senaste mjukvaran
  2. Använd sedan Asus app eller logga in på din huvudrouter via router.asus.com för att lägga till mesh-noder till ditt nätverk.

Se bildspelet nedan för hur du lägger till en AiMesh-nod via routerns gränssnitt.

Missa inte vår tidigare guide om du vill veta mer i detalj hur Mesh-nätverk fungerar.

Enheter och bakåtkompatibilitet

Så vilka enheter kan idag dra nytta av alla de nya funktionerna i Wi-Fi 6? I sedvanlig ordning så är routertillverkarna först ut med tekniken som gör allt möjligt och enheter med stöd för Wi-Fi 6 börjar dyka upp på marknaden. Mobiltelefoner med stöd för Wi-Fi 6 har redan nu hittat ut i handeln och fler enheter så som datorer och smarta hemmet-prylar förväntas dyka upp inom kort.

Under tiden vi väntar på att allt fler enheter med stöd för Wi-Fi 6 ska dyka upp så kan vi glädja oss med att Wi-Fi 6 är en bakåtkompatibel standard. Det innebär att alla dina nuvarande enheter kommer att fungera precis som vanligt.

I denna artikeln visas produkter från Asus som exempel på trådlösa routrar med stöd för första vågen av Wi-Fi 6. Om du vill veta mer om Asus Wi-Fi 6 produkter så finns de att läsa om här:

Det summerar vår djupdykning i några av de viktigaste funktionerna i Wi-Fi 6. Vilken Wi-Fi-generation använder du idag och/eller använder du någon mesh-lösning i din bostad? Berätta gärna för oss om dina Wi-Fi-erfarenheter i kommentarsfältet och ha en riktigt trådlös sommar. 🙂

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Asus
Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
pedu63
5 Årtal sedan

Har man inga enheter som har stöd för det så är det ingen mening att byta fr sin WIFI 5 router mot en WIFI 6 router och dom enheter som har stödet så är det bara i 2×2.

T-r
T-r
5 Årtal sedan

En liten ”detalj” som asus skiter i att förklara i sin fina reklamartikel är att deras eget ”aimesh” äter upp hela 5ghz-2 nätet för backhaul, oberoende av om man kopplar på ethernet mellan meshnoder eller inte. Så kör man deras produkter som mesh förlorar man över hälften av all tillgänglig bandbredd för intern överföring mellan meshnoder.