Det finns en bärbar dator för varje livsstil
En modern speldator är ett kraftfullt verktyg, och förväntningarna på en bärbar gamingdator kan skilja sig markant beroende på var man är i livet. Studenten som klättrar i rank med kompisarna under sommarlovet ställer andra krav på sin dator än småbarnsföräldern som unnar sig en timme i ett MMO på kvällen eller någon som vill ha en mångsidig arbetsdator.
Gemensamt för samtliga är kärleken för datorspel och friheten med en dator du kan ta med dig i ryggsäcken. Men livssituationen och omständigheterna innebär helt olika stigar genom datordjungeln. Den här artikeln är tänkt som både karta och machete i den djungeln.
Inför den här artikeln har vi lånat bärbara datorer från MSI för att kunna göra en djupdykning i ämnet. Var och en av datorerna har sitt fokusområde beroende på var du är i livet:
- MSI GT76 Titan är en kompromisslös maskin för entusiaster, lämpad för mediaproduktion och högupplöst gaming. Med RTX 2080-grafik, Intel Core i9 med åtta kärnor och uppgraderingsbara komponenter kan den helt ersätta en stationär dator.
- GS75 Stealth är riktad mot den som vill att arbets- och spelmaskinen ska vara en och samma dator, med en diskret premiumdesign kombinerat med kraftfulla komponenter.
- GE65 Raider är en entusiastdator som sätter spelprestanda och ljud- och bildkvalitet högst på priolistan.
- MSI GL63 är en balanserad speldator för vardagsgamern som spelar på fritiden.
- GF63 Thin är speldatorn för studenter; kraftfull, men portabel och prisvärd.
Design – mer än bara bling
Bärbara speldatorer ur olika prisklasser kan skilja sig avsevärt i sin design, men här finns mer att tänka på än endast vad man tycker är snyggt, även om det givetvis är en viktig faktor. Med en mer påkostad speldator kommer i regel också en mer påkostad design, vilket för med sig viktiga fördelar bortom estetiken.
Med dagens kraftfulla grafikkort och komponenter kommer även en värmeutveckling som behöver hanteras effektivt. Om en dator utrustas med kraftfullare och mer strömtörstiga komponenter tillkommer mer värmeenergi som behöver överföras till närliggande luft. Som en tumregel finns det i grunden ett fåtal sätt att åstadkomma detta: med större kylflänsar, fler eller kraftfullare fläktar eller en utformning på datorns chassi som tillåter optimalt genomströmning av luft.
Ett rejält kylsystem krävs för att rymma de allra kraftfullaste komponenterna i ett bärbart format. Genom att separera kylanordningen från själva komponenterna med värmerör och tillhandahålla gott om luftflöde kan en bärbar gamingdator som MSI GT76 Titan rymma såväl dubbla grafikkort som en processor anpassad för stationära datorer.
En stor och öppen design ger ännu en fördel: minne, lagring och till och med processorn kan du uppgradera själv.
Det är datortillverkarens utmaning att balansera dessa faktorer. Mer påkostade modeller i regel mer avancerade lösningar med den senaste tekniken. Enklare modeller har istället fördelen att man kan välja en lite större design till samma komponenter för att komma undan lite billigare på en stram budget.
Ett chassi i metall leder värme bättre än ett i plast, samtidigt som det ger en robust kvalitetskänsla. MSI GS75 Stealth smälter in på kontoret med ett mattsvart metallskal och gulddetaljer och har ett tunt, slimmat format som är enkelt att ta med i väskan.
Insidan är dock fortfarande rustad för gaming, med upp till ett Geforce RTX 2080, sexkärnig processor och en snabb bildskärm med 144 Hz uppdateringsfrekvens.
En annan viktig faktor är datorns material. En dator i plast är exempelvis billigare att tillverka och väger mindre – lämpligt exempelvis för studenter som ofta tar datorn med sig och har en mindre budget. Ett skal i metall är i sin tur mer robust och leder värme bättre, men kostar och väger lite mer.
Grafikkortet – kärnan för spelprestanda
Allt mer kraftfulla grafikkort är vad som driver utvecklingen mot allt mer detaljerade och visuellt komplexa spel. Allt mer energieffektiva grafikkort är vad som möjliggör bärbara speldatorer så som de är utformade idag, med med grafikkretsar som är i sin arkitektur identiska med toppmodellerna i stationära datorer.
Av alla komponenter i en dator är det grafikkortet som har absolut störst inverkan på spelprestandan. Samtidigt är det också en av de komponenter som har störst inverkan på datorns prislapp. Därtill är grafikkortet, annat än i ytterst få undantagsfall, omöjligt att uppgradera i efterhand i en bärbar dator. Dessa tre faktum innebär att grafikkretsen är en av de viktigaste specifikationerna i en bärbar speldator och en komponent som är värt att stanna och tänka lite extra på.
Snabb grafik handlar inte bara om hög upplösning. MSI GE65 Raider har en uppdateringsfrekvens på upp till 240 Hz – fyra gånger snabbare än standardfrekvensen 60 Hz.
För att driva den snabba skärmen kan datorn utrustas med upp till Nvidia RTX 2070. Ännu fler, eller större, skärmar kan anslutas via HDMI.
Idag har Nvidia störst marknadsandel bland grafikkretsar till bärbara speldatorer. Nvidias kretsar för bärbara datorer speglar de som erbjuds för stationära datorer, och det rör sig i grunden om exakt samma kretsar. De har dock anpassats genom att optimera spänningar och klockfrekvenser för att fungera bättre med det mindre kylsystemet i en bärbar dator.
Lösningen kallas Max-Q, en term lånad från flyg- och rymdindustrin. Om en bärbar dator har en grafikkrets märkt Max-Q innebär det att Nvidia i samarbete med datortillverkare som MSI har optimerat kretsens frekvenser, spänningar och kylningssystem för bästa möjliga energieffektivitet och värmehantering snarare än enbart prestanda. Det i sin tur tillåter bärbara datorer med en tunn och lätt formfaktor tidigare varit reserverad endast för mindre kraftfulla, ultraportabla datorer.
Sett till den senaste generationens kretsar i Kepler-familjen finns det idag tre kretsar i mobilt format: RTX 2060, RTX 2070 och RTX 2080, i stigande pris- och prestandaklass. Geforce RTX 2060 är bäst lämpad för spel i 1080p i höga bildfrekvenser, exempelvis 120 Hz eller 144 Hz. RTX 2070 kan i sin tur vara värt att kika på för den som spelar i ännu högre frekvenser, såsom 240 Hz, eller i högre upplösningar som 2 560 x 1 440 eller 3 840 x 2 160. Vill du ansluta din bärbara speldator till en eller flera externa skärmar med hög upplösning och kunna driva de senaste spelen med så hög detaljnivå som möjligt är det toppmodellen RTX 2080 som ger bäst prestanda.
CPU – speldatorns hjärta
I en tid då de mest krävande beräkningarna hos ett spel sker i grafikkortet är det inte uppenbart hur stor roll processorn faktiskt spelar i en bärbar speldator. Faktum är att processorn spelar mindre roll än tidigare för ren spelprestanda. Det innebär dock inte att processorn är irrelevant – däremot är det viktigt att påminna sig själv om vad mer en speldator kan användas till än endast att rendera spel.
En viktig skiljelinje är att många moderna spel är utvecklade för att köras på processorer med minst fyra kärnor. Fyra eller fler kärnor är idag också standard i bärbara speldatorer, både bland Intels och AMD:s kretsar. Antalet kärnor kan däremot lätt bli en flaskhals för ultraportabla datorer som kanske är begränsade till två fysiska kärnor.
Däremot är det sällan ett spel är det enda som körs på en dator idag. Kanske använder man en chattklient i bakgrunden, lämnar en webbläsare igång med några flikar eller spelar musik. En kraftfullare processor innebär att det finns mer utrymme för att köra olika processer parallellt. Användare som även vill använda datorn till produktion, exempelvis för att strömma spelsessioner, redigera bilder och video eller programmera, kan det vara värt att välja en mer avancerad processor med fler kärnor och/eller högre klockfrekvens. Fler kärnor innebär att fler processer kan köras på processorn samtidigt, och högre klockfrekvens innebär att processorn snabbare kan växla mellan de processer som schemalagts.
RAM – jonglera fler program samtidigt
Moderna datorspel kan ta många GB minne i anspråk, men hur mycket minne som behövs beror dels på vilka spel man spelar och dels på hur mycket annat utöver datorspel som datorn används till. Idag använder vi sällan en dator till endast en sak åt gången; utöver spelets minneskrav kanske det körs parallellt med chattprogram som Discord eller Skype, en webbläsare med ett antal flikar, musik och mycket annat.
Användning | Rekommenderat minne |
---|---|
E-sportsspel i 1080p, surf, enkelt kontorsarbete | 8 GB |
Nyare spel, flera bakgrundsverktyg | 16 GB |
De senaste spelen, många krävande bakgrundsprocesser, bild- och videoredigering | 32 GB+ |
En vanlig grundnivå för arbetsminnet idag är 8 GB. Det är tillräckligt för att köra i princip alla vanliga e-sportstitlar och samtidigt ha enkla program igång i bakgrunden. För speldatorer är dock åtminstone 16 GB att föredra. Det ger lite marginal för att även kunna spela mer krävande spel parallellt med vanliga bakgrundsprocesser utan flaskhalsar. Vill man använda datorn även till tyngre produktivitetsverktyg såsom Photoshop, Premiere eller andra bild- eller videoredigeringssviter, är det också lämpligt med åtminstone 16 GB.
DDR4 är en minnesstandard som inte bara innebär högre bandbredd än den äldre DDR3-tekniken, utan också större minneskapacitet och bättre energieffektivitet.
Det innebär att en DDR4-utrustad dator, såsom MSI GL63, får bättre batteritid, har stöd för upp till 32 GB minne och är väl rustad för framtida uppgraderingar.
Samtidigt är både spel och verktyg någonting som utvecklas över tid. Dessutom kanske användarens krav förändras tillsammans med exempelvis jobb, studier eller en ny hobby. Vad som är en lagom minnesmängd idag kanske är lite för smalt inom några år. En dator vars minne går att uppgradera är därför bäst säkrad för framtiden.
Lagring – tänk framtidssäkert
I en tid då vi arbetar allt mer mot molnet och kanske hellre strömmar musik och film snarare än lagrar media lokalt på datorn så är lagringsbehovet i en dator lätt att underskatta. Det gäller i synnerhet datorspel; lagringskraven för de mest påkostade titlarna har ökat stadigt i takt med att detaljnivån har ökat. Idag är det inte ovanligt med många tiotals gigabyte för ett enda spel. Exempelvis kräver Battlefield 5 i skrivande stund cirka 50 GB lagring. World of Warcraft med alla expansioner upp till Battle for Azeroth (2018) kräver närmare 70 GB.
Vet man med sig att man endast vill spela ett fåtal specifika speltitlar, eller endast spel med låga lagringskrav, kanske det räcker med ungefär 256 GB lagring. Men i regel är snarare åtminstone 512 GB att rekommendera för att få lite svängrum och rymma såväl ett par av de senaste spelen tillsammans med exempelvis bilder, videoklipp och program.
Även här gäller samma princip som för arbetsminne: maximal framtidssäkerhet kräver uppgraderingsbar lagring. Mer påkostade bärbara speldatorer kommer ofta med fler lagringsplatser, både i form av traditionella 2,5-tumsenheter och mindre M.2-enheter.
Sammanfattning
Att välja en bärbar dator är inget litet beslut, i synnerhet för dig som använder kombinerar nytta och nöje. Med den här artikeln hoppas vi dock ha gett en ökad insikt i vilken skillnad specifikationerna faktiskt gör och hur du kan resonera kring dem för att hitta rätt maskin för rätt ändamål.
Välj grafikkrets inte bara utifrån vilka spel du spelar just nu, utan fundera även på om det släpps några nya titlar framöver som är av intresse. Tänk även efter om du kommer vilja spela endast på den inbyggda skärmen eller koppla in extern – sistnämnda gynnas i synnerhet av en kraftfullare krets. Processorn är inte i första hand nyckeln till spelprestanda men desto viktigare för dig som använder din dator till många saker samtidigt. RAM och lagring kan kännas lagom med en viss mängd idag, men genomsnittskraven ökar med tiden – ha gärna lite marginal, eller se åtminstone till att lämna dörren öppen för framtida uppgraderingar.
Om du vill veta mer om MSI-datorerna vi använt till den här artikeln och vilka spel de lämpar sig för, så finns de att läsa om i mer detalj i tabellen nedan.
Spel | Modell |
---|---|
Fortnite | MSI GF63 |
Forza Horizon 4 Ultimate | MSI GL63 |
Apex Legends | MSI GE65 Raider |
Player Unknown's Battlegrounds | MSI GS75 Stealth |
De senaste spelen och benchmarksviterna | MSI GT76 Titan |