Samsung satsar stort med sina första QLC-NAND SSD-enheter Samsung 860 Qvo som börjar på 1TB och där flaggskeppet levererar hela 4TB lagringskapacitet.

Samsung var först på marknaden med en TLC-baserad (3 bit data per cell) SSD med namnet Samsung 840. Enheten blev dock inte långvarig utan ersattes snabbt med Samsung 840 Evo. Resten är, som man säger, historia. 5 år senare är det dags för nästa steg i utvecklingen och nu har det blivit dags för QLC (4 bit data per cell) att på allvar ta sig in på marknaden. Denna gång är Samsung inte först då både Intel Crucial och Adata redan släppt enheter baserad på Intel/Microns QLC-NAND. Det är dock alltid lite extra spännande att testa Samsungs enheter då det ofta är företagets enheter som sätter standarden på marknaden. Det ska därför bli väldigt intressant att se hur bra Samsung lyckats med QLC-NAND och deras 860 Qvo-enhet.

En personlig reflektion är att namnet på Samsungs nya SSD-enhet allt annat än rullar av tungen. Hur tänkte ni här Samsung? Kunde ni inte bara skippat suffixet helt och hållet och bara kallat enheten “Samsung 860”? Oavsett om namnet är bra eller inte tycker vi det är bra att Samsung valt att ha kvar “860” i namnet eftersom enheten är en 860 Evo med andra minneskretsar. Och i det här fallet är inte det någon nackdel. Till skillnad från flera andra tillverkare snålar inte Samsung när det kommer till kontrollerkretsen i sina enheter. Även deras billigare enheter använder en kraftig 8-kanals kontroller, så även i det här fallet.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments