Efter en återlansering av Samsung som laptoptillverkare i Sverige i juni, lanserar nu företaget sin första Chromebook i landet på sju år. Först ut är Chromebook 4, som är en av företagets billigaste modeller.
Samsung lämnade den svenska laptopmarknaden år 2013, i en tid då försäljningen av laptops hade sjunkit drastiskt de senaste åren. Sedan dess har laptopmarknaden stabiliserats och Samsung har alltså återintroducerats i Sverige. I juni lanserades flera tunna och lätta alternativ, inklusive Sveriges första laptop baserad på Intels första hybrid-processor, kallad Lakefield. Nu satsar Samsung alltså också på Chromebooks i Sverige.
Liten och stryktålig Chromebook
Först ut är Chromebook 4 som är en blygsam start för Samsung. Den siktar på Chromebook-marknadens kanske viktigaste segment, budgetsegmentet. Den kostar 3 700 kronor och är en liten och kompakt modell med en 11,6 tum skärm och en vikt på 1,18 kg, trots att den dessutom ska vara stryktålig med Military Standard MIL-STD-810G-klassning. Designen gör den väl anpassad för användning i skolor, vilket har varit en framgångsrik nisch för Chromebooks.
Specifikationerna imponerar knappast. Under huven finns 32 GB eMMC-lagring, 4 GB RAM-minne och en Intel Celeron N4000-processor från 2017, med två kärnor och en basfrekvens på 1,1 GHz.
Även om Samsung hittills bara har presenterat en billig Chromebook-modell, har företaget också dyra och lyxiga Chromebook-modeller som säljs internationellt. Samsung Galaxy Chromebook har till exempel en 4K AMOLED-skärm och en Intel Comet Lake-processor i ett chassi som är mindre än en centimeter tjockt. Även om någon sådan modell inte har bekräftats för en svensk lansering, har Samsung Norden i alla fall öppnat för en möjlig expansion på Chromebook-marknaden även i Sverige.
Utbudet på Chromebooks har växt ganska ordentligt på sistone, Undrar om dessa nylanseringar har och göra med att fler och fler skolor väljer Chromebook.
Ja, så är det säkert. Det är en tacksam marknad för tillverkarna. Denna modellen är ju som gjord för många lägre årskurser, åtminstone. Liten, tålig och billig.
I Uppsala har det testats lite med Chromebook i skolan under det gångna läsåret. Som jag har förstått det så är den stora fördelen med Chromebook i skolmiljö själva administrationen. Det är extremt svårt att göra någonting galet så får datorn att krascha och skulle eleven mot förmodan lyckas så tar det 5 minuter att återställa datorn.
Lägg där till tålig och billig så kan det vara ett vinnande konsept.