Samsung SyncMaster 850 är en av de senaste bildskärmsserierna på marknaden och Samsung sätter här sin tilltro till den färska PLS-tekniken som lovar spetsad prestanda jämfört med de populära IPS-panelerna. Samsung börjar nu att skeppa sina första två modeller – S24A850DW och S27A850D – till svenska butiker där de bör rulla ut till kunder under nästa månad.

Samsung S27A850D är toppmodellen i nya 850-serien och med en diagonal skärmstorlek på 27 tum finns det gott om bildyta att tillgå. Än bättre har man även försett skärmen med en rejäl upplösning på 2 560 x 1 440 pixlar i ett numera klassiskt 16:9 bildformat. Skärmens Plane to Line Switching (PLS) panel har imponerande betraktningsvinklar på 178°/178° och kommer med LED-baserad bakbelysning.

Lillebror Samsung S24A850DW har också fått en ny PLS-panel men med sina 24-tum är upplösningen satt till 1 920 x 1 080 pixlar, men med samma goda betrakningsvinklar och LED-bakbelysning.

Andra noterbara specifikationer för båda skärmarna är ett kontrastförhållande på 1 000:1, 5ms responstid (GtG) samt en typisk ljusstyrka på 300 cd/m². Bildanslutningar finns i form av dubbla DVI-kontakter (DVI + D-sub på 24-tums modellen) samt en DisplayPort-anslutning. Med stöd för bild-i-bild funktion kan skärmarna även visa bilder från två datorer samtidigt.

sa850Samsung S27A850D framifrån och S24A850DW från sidan.

Men Samsung har även klämt in en USB 3.0 hubb med tre portar samt en välutrustad skärmfot med anpassning för höjd, lutning och perspektiv samt ett integrerat bärhandtag om skärmarna ska flyttas på skrivbordet. Skärmarna kommer även med en integrerad PIR-sensor som automatiskt växlar strömsparläge beroende på aktivitet framför skärmen samtidigt som en Eco-ljussensor ser till att ljusstyrkan ändras dynamiskt beroende på omgivningsljuset.

Samsung S27A850D kommer att finnas i svenska butiker senast den 19 oktober och prislappan ska ligga på runt 7 000 kronor inklusive moms. Samsung S24A850DW kommer troligtvis inte att dyka upp förrän i mitten på november, då med en prislapp på runt 4 800 kronor inklusive moms.


Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Så vad är fördelen mellan gamla hederliga IPS (LG) och LPS (Samsung)?

27″-modellen ser ju faktiskt riktigt intressant ut då jag är på jakt efter ny skärm, förutsatt att LPS är något att hänga i gran.

Bradshaw
12 Årtal sedan

[quote name=”smartidiot89″]Så vad är fördelen mellan gamla hederliga IPS (LG) och LPS (Samsung)?

27″-modellen ser ju faktiskt riktigt intressant ut då jag är på jakt efter ny skärm, förutsatt att LPS är något att hänga i gran.[/quote]
Tre fördelar som jag kan komma på efter att ha läst om skärmen på andra sidor:
– Bättre betraktningsvinklar än IPS
– Lägre tillverkningskostnader
– Externt nätaggregat (dvs det interna nätaggregatet kan inte surra som den kan på andra bildskärmar)

Bradshaw
12 Årtal sedan

OBS, med extern nätagregat tänkte jag då på just 27 tums skärmen endast.

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Så det låter överlag som det är bättre än IPS alltså? Jag är på jakt efter en 27-30″ med hög upplösning och för 7 000 kr är det här en riktig kandidat att ha i åtanke.

Bradshaw
12 Årtal sedan

Den ska tydligen också ha white led som bakgrunds belysning till skillnad mot edge led som är en sämre teknik – anledningen till att de kan klämma in denna dyrare och bättre teknik är förmodligen för att PLS är billigare att tillverka.