Samsung Galaxy S II med dess systemprocessor Exynos 4210 anses fortfarande vara en av de bästa Android-lurarna på marknaden. Nu har företaget demonstrerat systemprocessorn Exynos 4412 som väntas hitta in i uppföljaren till deras första succé.

Samsungs nya systemprocessor bygger på företagets nya 32 nanometersteknik med HKMG (High-K, Metal Gate), och kommer utrustad med fyra Cortex-A9-kärnor. Exynos 4412 ska slå deras Exynos 4210 som bygger på 45 nanometer, på alla plan både sett till prestanda och strömeffektivitet. Samsung har dock inte använt sig av en 4-Plus-1-teknik* som NVIDIA Tegra 3.

Istället ska Samsung ha optimerat sin krets med flera funktioner för strömhantering, dynamiska frekvenser och spänningar, samt termisk styrning. Exynos 4412 ska få sina fyra kärnor klockade upp till 1,8 GHz och väntas få den nya grafikdelen Mali-T604 från ARM, som ska ha fem gånger högre beräkningskraft än den redan kraftfulla Mali-400 vi hittar i Exynos 4210 och Galaxy S II. Samsung har dock ett uppfräschning på gång för Exynos 4210, som krympts till 32 nanometer och numera innehar namnet Exynos 4212. De två Cortex-A9-kärnor klockas till 1,5 GHz, och grafikdelen väntas också ha ökade klockfrekvenser för högre prestanda.

Vi kan vänta oss att Exynos 4412 kommer att hitta in i företagets kommande Galaxy S III, medan Exynos 4212 troligtvis dyker upp i billigare smartphones och surfplattsmodeller. Deras Exynos 5-serie, närmare bestämt Exynos 5250 med en två Cortex-A15-kärnor ska börja testas och valideras under nästkommande månad. Detta betyder att denna krets som tidigast hittar in i konsumentprodukter mot slutet av året, mer troligt i början av 2013.

Exynos 5250 kommer inte till konsumentprodukter förrän tidigast slutet av året.

Demonstrationen som hölls var på en chip-konferens, men de väntas även demonstera Exynos 4412 på Mobile World Congress som drar av stapeln under helgen. NordicHardware ska vara på plats, och förhoppningsvis ta del av mer information kring deras nya prestandakrets.

*4-Plus-1 är NVIDIA:s nya namn på deras fyrkärniga arkitektur med en strömsnål kompanjon-kärna i Tegra 3, som utför alla bakgrundsberäkningar, för ökad strömeffektivitet och batteritid.

Källa: EETimes Asia via unwiredview


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
this
12 Årtal sedan

Varför inte lämna klockfrekvenser på samma nivå så att man kan optimera strömförbrukningen ännu mer? Det känns som att vi har tillräckligt med krut redan i dagens processorer.

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Samsung ser ut att vara något att räkna med även bland ARM SoC härligt med såhär mycket konkurrens! 🙂