Intel har än så länge inte velat tillkännage vilken partner som blir först med en x86-baserad smartphone på marknaden, men Medfield ser minst sagt lovande ut. Nu framgår uppgifter att den första partner som lanserar en Intel-smartphone blir Samsung.

Efter många år och försök att ta sig in på den ARM-dominanta marknaden ser det ut som att Intel äntligen lyckats. I intervju med företagets Pat Bliemer framgick det att man har två relevanta partners bakom de första Intel Atom-drivna smartphone-enheterna. AndroidandMe säger sig ha fått bekräftat från flera olika källor att Samsung har en x86-smartphone på gång, som ska använda sig av operativsystemet Android 4.0. Vilka specifikationer Samsungs smartphones kommer ha i övrigt är ännu oklart, förutom att den kommer drivas av Intel Medfield. Den ska även göra entré på den amerikanska marknaden först, hos telekomoperatören Sprint.

Medfield är en systemprocessor (SoC) från Intel baserad på deras Atom-arkitektur med en kärna som väntas ligga på 1 – 1,2 GHz och en ännu okänd grafikdel. En tvåkärnig variant av Medfield är planerad, men inte förrän senare under 2012. Vi skulle gissa på att Intel använder sig av PowerVR-grafik då Intel har en andel i företaget, men detta är uppgifter de inte vill kommentera. Även om Atom har gett PC-marknaden en dålig eftersmak, så ser den i alla fall ut att visa nuvarande ARM-arkitekturer vart skåpet ska stå.

Strömförbrukningen är inte lika bra, men är inte heller dålig. Intel jämför ovan med vad de säger är fem andra high-end smartphones på marknaden. Intel har även kommenterat att vi under nästa år kommer få se produkter baserade på Android Gingerbread (2.3), Honeycomb (3.x) och Ice Cream Sandwich (4.0), och att alla OEM-tillverkare måste dra sitt strå i stacken för att få ut produkterna på marknaden.

I intervjun med Pat Bliemer där vi tog upp just detta ämne sa han att Intel under första halvan nästa år har två relevanta partners att tillkännage, och det ser ut som att Samsung är en av dem. Nu återstår bara specifikationer men inte minst bilder på denna smartphone, men även vem den andra partnern kan vara? Även om Android fungerar med Intels kretsar och x86-arkitektur kvarstår även frågan vilka appar som får kompatibilitet.

Smartphones från baserade på Intel-kretsar kommer att anlända under 2012

Vi har minst sagt intressanta tider framför oss och vi har en känsla av att mycket som vi känner det idag kommer att förändras under nästa år. Intel kommer nästa år även ha Cortex-A15 och Qualcomm Krait att tampas med. Ska vi tro på Intels siffror ser det bra ut på prestandafronten, men strömförbrukningen kommer de behöva få ned ytterligare.

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments