Samsung Galaxy Book S – upp till bevis för Intel Lakefield

0

Den är supertunn, superlätt och helt tyst. Det har Samsung Galaxy Book S Intel att tacka för. Detta är nämligen Sveriges första dator baserad på Intel Lakefield, Intels försök att konkurrera med vad Apple Silicon ska bli. Hur bra är den?

Samsung Galaxy Book S lanserades i Sverige för några veckor sen med ett pris på drygt 14 000 kronor och detta är alltså vår första titt på den. Galaxy Book S är en ultratunn laptop med en 13 tum Full HD-skärm, två USB Typ C-portar, en microSD-kortläsare, en hörlursport, 512 GB lagring och 8 GB RAM. Till det finns alltså också en Intel Lakefield-processor. För att vara exakt: en Intel Core i5 L16G7. Detta är en processor som har totalt fem processorkärnor varav fyra små och en stor, där den stora har uppdraget att accelerera tunga uppgifter, medan de fyra mindre ska hantera små bakgrundsprocesser. Lakefield är byggd med den lite annorlunda arkitekturen och med teknik som Intel kallar Foveros för att stapla kretsar på varandra och göra processorn och moderkortet så kompakt som möjligt. Det är en av förklaringarna till Galaxy Book S kompakta design.

Den lilla processorn vill till viss del konkurrera med ARM-processorer som har börjat användas med Windows de senaste åren och som Apple nyligen bekräftade blir grunden för Mac-datorer i framtiden. På Windows har Intel ett stort försprång och det är appar. Lakefield har fullt stöd för klassiska Windows-appar, medan ARM saknar stöd för 64-bitars appar i nuläget. Det är en stor fördel. Likt många ARM-baserade datorer så har också Samsung Galaxy Book S en helt passiv kylning. Här finns alltså ingen fläkt som brummar. Men med ett TDP på 7 watt är kraven på kylningen inte heller stora.

Prestanda som inte imponerar

På tal om kylningen är det dags att kolla på vad vi får för prestanda från Lakefield. Vi kan börja med att konstatera att prestandan är helt okej när processorn bara behöver köras under korta perioder. Det inkluderar mycket vanlig användning, inklusive webbsurfande. Vid vanlig användning är vi faktiskt imponerade av hur snabb Galaxy Book S känns och hur sällan vi ser prestandaproblem. I syntetiska tester blir det dock uppenbart att även den mer kraftfulla kärnan egentligen inte har så värst mycket att erbjuda. Vi har hittills aldrig sett den nå sin utlovade klockfrekvens på 3 GHz. Vi ser den stanna runt 2,6 GHz. Så länge den är ensam om att arbeta hålls i alla fall temperaturerna på ganska bra nivåer och vi ser inte klockfrekvenserna dyka ännu längre ner. Trots det presterar den inte särskilt bra, med en score på 271 i Cinebench R20. När vi aktiverar de fyra resterande kärnorna ökar inte heller resultatet särskilt mycket. Det är uppenbart att Lakefield tillhör en helt annan klass av processorer än vad som går att hitta i flera andra liknande Intel-system.

När alla kärnor arbetar ser vi också att processorn behöver throttla en hel del. Den stora kärnan sjunker ofta ner till 1,6 GHz, inte långt ifrån basfrekvensen på 1,4 GHz. Detta gör vissa vardagsuppgifter är irriterande långsamma. Att extrahera en stor zip-fil tog 35 sekunder med en XPS 13 och 170 sekunder med Galaxy Book S. Här tvingas processorn throttla och blir därför allt långsammare. Samtidigt kan vi i alla fall vara glada av att chassit inte blir obekvämt varmt. Tangentbordet är alltid trevligt svalt och även undersidan håller sig på rimliga temperaturer.

Batteritid – bättre men inte med mycket

Prestandan som Intel kan krama ut är möjligen konkurrenskraftiga mot ARM men definitivt inte mot mer klassiska Intel-kretsar. Frågan är då hur batteritiden står sig mot Intels andra system. Svaret är att vi ser blandade resultat. När vi kör testsviten PCMarks Modern Office-test ger oss XPS 13 ett bättre resultat än Galaxy Book S. Räknar vi in skillnaderna i de två modellernas batterikapacitet är skillnaden visserligen nästan ingen alls. Det låter ju bättre, även om den största fördelen med Lakefield förhoppningsvis hade varit just batteritid, eftersom prestanda inte är en fördel.

Intel säger samtidigt att det är vid lättare användning som fördelen med de små kärnorna dyker upp. Vi gör ett test där det enda datorerna får göra är att streama Sveriges Radio P1 från webben. Då får vi helt andra resultat. Här ger Galaxy Book S ett lite bättre resultat, trots sitt ganska lilla batteri. Detta är mer i stil med vad vi hade förväntat oss. Skillnaden är samtidigt fortfarande ganska liten. Lakefield vinner inte en jordskredsseger precis. Det är egentligen inte så konstigt. Ice Lake, som används av XPS 13 är en välkänt energisnål krets. Så frågan blir då vad som är syftet med Lakefield?

Bättre än ARM i alla fall

Ett syfte skulle kunna vara att få plats med en kompetent krets i ett väldigt litet format. I just detta fallet har vi dock svårt att se att just Samsungs laptop erbjuder stora fördelar inom just det området. Ett annat syfte skulle vara för Intel att hålla ARM på armlängds avstånd inom Windows-marknaden. Där har som sagt Intel en eller flera stora fördelar. Lakefield har stöd för fler Windows-appar och erbjuder kompetent prestanda, två saker som ARM har haft svårigheter med på Windows. På samma sätt som att ARM inte känns som ett särskilt bra alternativ för konsumenter, verkar Lakefield dock också vara ett ganska mediokert alternativ i jämförelse med Ice Lake. Det skulle definitivt kunna förändras med lite bättre kylning och kanske en lite fetare större kärna.

Men innan vi drar vill jag bara snacka lite mer om Galaxy Book S. Detta är ju nämligen en återkomst för Samsung i Sverige. Designen för Samsungs laptops har lustigt nog inte förändrats särskilt mycket sedan Samsung lämnade Sverige. Men Samsung är en spännande laptoptillverkare eftersom de själva gör många egna laptop-komponenter. Det inkluderar lagring, ram-minnen och skärmen. Skärmen är fantastisk för övrigt. Med en ljusstyrka på 620 nits är den en av de ljusaste vi har sett och det gör den faktiskt användbar utomhus, något som är svårt att säga för de flesta laptops. Tangentbordet är tyvärr inte särskilt bra, det tycker åtminstone inte jag. Det har väldigt kort slaglängd och ger dålig feedback, på den nivå att det är svårt att veta om man har träffat en tangent eller inte. Jag vet samtidigt att tangentbord på laptops kan vara lite av en smaksak. Trackpaden är stor och responsiv. Knapparna ger ett distinkt klick som kännms tydligt och som låter väldigt högt. En gnutta irriterande skulle man kunna tycka. Högtalarna är helt okej, även om till exempel XPS 13 låter betydligt bättre. Webbkameran är en ganska normal 720p-kamera och här finns ingen Windows Hello-kamera.

Ice Lake kan vara smartare val

Utöver skärmen är den låga vikten det bästa med Galaxy Book S. Med en vikt under ett kilogram är den väldigt lätt att slänga ner i väskan utan att känna att den är jobbig att släpa runt. Skulle du gilla tangentbordet och trackpaden så kan Samsung Galaxy Book S vara ett helt okej alternativ för användare som vill skicka mail, titta på videos och surfa lite. Prestandan räcker nämligen inte till för mycket mer. Även om batteritiden är bra, så kan det vara värt att fundera ett varv till på om det inte bara vore bättre att köpa ett Ice Lake-system istället.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments