Samsung passade på att prata om sitt och Googles nya skötebarn under sin Galaxy Note World Tour i London och som en av få svenska medier på plats passade vi på att känna lite extra på nästa generations Nexus-telefon samt låta den svettas lite i några prestandatester.

Samsung Galaxy Nexus är som bekant den tredje Nexus-modellen på Android-marknaden och Samsung får för andra året i rad äran att vara först med introduceringen av en ny Android-plattform – Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Utan förvarning hade Samsung till vår glädje valt att låta sin telefon- och tablet-hybrid Galaxy Note dela scen med sitt nykläckta syskon Galaxy Nexus under starten av Galaxy Note World Tour i London.

Samsung presenterade telefonen med de fyra slagorden – prestanda, skärm, design och operativsystem. Vi tänkte i korthet försöka adressera dessa punkter här i en tidig förhandstitt, där vi börjar med att kika närmare på själva telefonen och dess design.

Stor men vältrimmad

Samsung Galaxy Nexus är en telefon i det absolut toppskiktet, inte bara sett till funktionalitet utan även storlek. Telefonen byggs kring sin nya HD Super AMOLED-skärm som mäter hela 4,65 tum på diagonalen. Samsung poängterade samtidigt att man trimmat telefonens mått på alla led. HSPA+ modellen som – tyvärr får vi väl säga – är den modell som kommer till Sverige ska mäta endast 8,94 mm i profil. Profilen som för övrigt har samma böjda design som Samsung introducerade med Nexus S under förra året.

nexusvsgs2Även ramen runt skärmen har slimmats och förutom att vi nu hittar navigeringsknapparna i det grafiska gränssnittet i telefonen har man även bantat bort millimetrar på långsidorna där Galaxy Nexus har en ram på blott 4,29 mm.

En detalj Samsung också nämnde var telefonens baksida som har en liknande textur som Galaxy S II men här i ett mer gummiliknande material, vilket i vår korta hands-on session faktiskt gjorde att telefonen kändes mindre benägen att glida ur handen.

nexusvsgs22  nexusgs23

Galaxy Nexus är också förvånansvärt lätt med en matchvikt på 135 gram, något som är mer regel än undantag för Samsung telefoner. Detta gör att vi kanske inte får samma solida känsla som i mer bastanta byggen som exempelvis HTC Titan (4,7 tum och 160 gram), men för de som är vana vid Samsungs designspråk är detta inget nytt, en smaksak helt enkelt.

Telefonen är i övrigt stilren och utan fysiska navigeringsknappar samt en dold notifieringsdiod är telefonens framsida väldigt ren. På långsidorna hittar vi en ny standardkontakt för dockningsstationer och tillbehör samt volymreglage. Den under kortsidan huserar microUSB/HML-ingången samtidigt som vi på övre kortsidan finner en 3,5mm hörlursanslutning samt strömknappen.

Den generella känslan vi får av telefonen under vår förhandstitt är att den inte känns så stor som vi befarat. Den mer avlånga skärmpanelen samt trimmade skalet gör att telefonen inte är mycket större än sitt syskon Galaxy S II – även om man givetvis märker skillnad när du har dem i handen.

HD Super AMOLED gör oss inte besvikna

Samsung har alltså tryckt in sin senaste HD Super AMOLED panel i Galaxy Nexus och förutom dess storlek på 4,65 tum är det  upplösningen på 720 x 1 280 pixlar som är den trevligaste nyheten. Diskussionerna har varit många kring den subpixelteknik Samsung valt/tvingats att använda i sin HD Super AMOLED panel. Med PenTile har vi en tredjedel färre subpixlar i skärmen mot vad en äkta RGB-panel hade erbjudit, något som kan ge en något sämre upplevd upplösning.

Vi kan med glädje meddela att den mycket höga upplösning som HD Super AMOLED brukar maskerar bristerna med PenTile-tekniken mycket väl. Vi gjorde vårt bästa för att försöka hitta kantigheter och oregelbundenheter i skärmens text och bildrendering, men vi kunde aldrig med blotta ögat märka av det färre antalet subpixlar. Vi lyckades knäppa några snabba macrobilder – bättre kommer i vår fullskaliga recension – av skärmen där vi kan skymta subpixlarnas uppsättning. Men när vi har svårigheter att få dem på bild med en högupplöst DSLR-kamera och ett macroobjektiv är det ganska uppenbart att de flesta användare aldrig kommer märka av vad som försigår bakom de drygt 900 000 pixlarna på Samsungs HD Super AMOLED skärm.

pentile

I en något tvivelaktig testmiljö var vi annars stormförtjusta i skärmens svärta och upplösning som gör det möjligt att avläsa även mindre text och grafik utan att behöva zooma för jämna mellanrum. Även betraktningsvinklarna var som väntat mycket goda samtidigt som vi likt på Samsung Galaxy S II märkta av förhållandevis lite reflektioner på skärmglaset.

Supersnabb kamera och NFC-delning

Vi passade även på att testköra Samsungs nya kamerasensor. Samsung hävdar att man trots sin lägre sensorupplösning, 5 megapixel mot 8 megapixel i Galaxy S II, har en riktigt kapabel kamerafunktionalitet i Galaxy Nexus. Telefonen stödjer även inspelning av 1080p video och även om vi inte hade möjlighet att utvärdera varken foto eller videokvalitén kan vi konstatera att Samsungs ”Zero Shutter Lag” teknik fungerar som annonserat. Som synes i videoklippet ovan knäpper telefonen foto tämligen ögonblickligen och ger oss en betydligt mer ”kameraliknande” känsla.

Vi fick även en snabb presentation av Android Beam där vi kan dela information och data mellan två NFC-kapabla enheter genom att helt enkelt föra dem nära varandra. Genom att sätta två Galaxy Nexus-telefoner mot varandra och trycka på en knapp kan man dela länkar eller bilder mellan telefonerna. En om inte annat häftig funktion och något vi ska kika närmare på framöver.

En skärm som gör skillnad

Det korta intryck vi lyckas få av Galaxy Nexus design och hårdvara under vistelsen i London känns överlag mycket positivt. På dagens smartphonemarknaden, särskilt den premiuminriktade, är skärmen den överlag viktigast komponenten. Här är vi hittills imponerade av Galaxy Nexus som mer eller mindre erbjuder det vi efterfrågat tidigare, en Super AMOLED-panel med hög upplösning. PenTile-tekniken har vi ännu inte märkt några bieffekter av och den närmast avgrundsdjupa svärtan i panelen kan bli ännu viktigare i Android 4.0 där vi uppskattar när de grafiska navigeringsknapparna smälter in med resten av telefonens svarta ram, något en LCD-panel inte lär lyckas med.

nexusi4noteApple iPhone 4 3,5 tum – Samsung Galaxy Note 5,3 tum – Samsung Galaxy Nexus 4,65 tum

Galaxy Nexus är trots sin stora skärm förhållandevis lätt och smidig att hantera. Alla kommer inte uppskatta känslan som Samsungs tunna plastskal inger, men för dem som är nöjda med exempelvis Galaxy S II ser vi inga som helst problem med detta.

Subscribe
Notifiera vid
13 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Har inte läst hela artiklen än. Har dock sett videon. Vilken läcker lur asså! Och ICS ser vackert ut. 🙂

Nissegurra
12 Årtal sedan

Mer impad av Note. Här ni några intryck av den?

dlq84
12 Årtal sedan

Räknar dagarna.. vill… ha… nu…

Har förövrigt testat sdk-porten på min desire. väldigt trevligt.

kriahg90
12 Årtal sedan

Bra och rolig artikel men, processorn är dock en något nedklockad OMAP 4460 och GPU:n, SGX540 är något uppklockad till 384MHz. Nu vet ni det! 🙂

DenSiste
12 Årtal sedan

När beräknas Android 4.0.1 lanseras till SGSII?

Bra video-förtitt, Nexus S ser fantastiskt ut.

kriahg90
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Du har givetvis helt rätt kriahg90! Jag har uppdaterat artikeln så att det inte ska bli några mer missförstånd, ska även se till så att diagrammen ger rätt information om systemprocessorn i Galaxy Nexus.

Jag har även lagt in Samsungs fullständiga presentation av telefonen, filmad på eventet tidigare i veckan. Ni hittar klippet i slutet på andra sidan i artikeln.[/quote]

Toppen! Alla kan vi få med små missar ibland. 🙂 Fasiken vad jag är sugen på att en månad ska gå nu… Den här telefonen har jag nog gått och längtat efter lite ohälsosamt länge.

dlq84
12 Årtal sedan

[quote name=”DenSiste”]Bra video-förtitt, Nexus S ser fantastiskt ut.[/quote]

Nexus S?

zeg
zeg
12 Årtal sedan

Prestanda från min Note
Benchmark Pi görs under 400ms, 385ms som bäst.
Sunspider med stock görs på 2900ms men antar att i ICS är den mer optimerad så man får bättre. I till exempel Firefox får jag 1250ms med Noten.
System Benchmark vet jag inte vad det är eller vart dom hittat.
Electopia 48fps och 18fps
Nenamark2 34.3fps
Linpack 65mflops enkel tråd