Vi har pratat om design, batteritid och vattenresistens, men vi har ännu inte pratat om en av de viktigare funktionerna för de som är ute efter en helhetslösning: kameran. Med fler megapixlar på bild och video och ett snabbt autofokus vill Samsung visa oss att Galaxy S5 kan stå sig mot konkurrenterna.

Som världens största tillverkare av smartphones är det viktigt för Samsung att lyssna på kundernas kritik för att fortsätta sina säljsuccér Med Galaxy S5 var kameran, enligt Samsung, en av byggstenarna för att ge den perfekta upplevelsen. Under mobilmässan i Barcelona passade vi på att ta en närmare titt på bakomliggande hårdvara, mjukvara och givetvis resultaten av dessa.

Samsung Galaxy S5 använder sig av en sensor på 16 megapixlar med samma pixelstorlek som Galaxy S4, 1,12 μm. Det intressanta är att man har kortat ner tiden det tar att få in autofokus till 0,3 sekunder vilket är en tredjedel av tiden det tog för föregångaren att göra detsamma. I övrigt är modellerna ganska lika då båda använder sig av en F/2.2-bländare och LED-blixt.

Vi hade inte tid till att göra ett utförligt kameratest, men vi vet sedan tidigare att Galaxy S4 levererar skarpa och levande bilder när ljusförhållandena är bra. Desto sämre går det när det blir mörkare belysning och objekten är rörliga och vi har därför valt att fokusera på dessa områden.

Samsung Galaxy S5 – Samsung Galaxy S4

 

Resultaten är väldigt lika varandra och vi har fortfarande problem med bilder med sämre ljusförhållanden. Färgbalansen är något bättre, men brusproblemet kvarstår vilket skulle kunna förklaras av att Galaxy S5 har kortare slutartid med auto-läget och väger upp för detta genom att höja ISO-värdet. Den bästa lösningen skulle vara om man kunde implementera en optiskt bildstabilisering likt den man hade på Galaxy Note 2 så att du kan höja exponeringstiden och slippa riskera att en skakig hand förstör bilden, men den funktionen tog sig varken till Galaxy Note 3 eller Galaxy S5.

Samsung har pratat en del om HDR-läget och de förbättringar man gjort kände vi oss tvungna att testa detta, tyvärr måste vi säga att vi är besvikna. Den kortare exponeringstiden gör att resultatet inte blir lika suddigt som på S4:an men fokuseringen fungerar långt ifrån perfekt.

Samsung Galaxy S5 – Samsung Galaxy S4

 

Även när det kommer till videoinspelning i 4K är vi besvikna, detta kan förvisso bero på att vi testar den när ljusförhållandena är sisådär. Det finns ingen större anledningen att spela in i ultraHD när resultatet är lika suddigt som ett lågupplöst klipp samtidigt som autofokus inte riktigt vill fungera.

Sammanfattningsvis kan vi inte säga att Samsung Galxy S5 ens nära lever upp till våra förväntningar på kameran, men samtidigt vill vi inte vara för snabba med att döma ut det nya flaggskeppet då vi som sagt har en del inställningar att titta igenom. För tillfället kan vi säga att om kameran är viktig när man väljer telefon bör man leta efter ett annat alternativ.

Relaterade artiklar

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
S0urcerr0R
10 Årtal sedan

Samsung är ett företag som skrämmer mej! Dom har gång på gång presenterat överlägsna produkter o använt fula metoder för att förgöra sin konkurrens (nokia och ericsson), och sydostasien drar sej inte för att använda slavarbetare o får därmed en oförtjänt fördel.
Det är därför skönt att höra att dom misslyckats kvalitetsmässigt med kameran!
Jag är sjukt trött på detta supermäktiga företag som utnyttjat några försprång i bildskärmsteknologi för att “ta över världen”. Den där äckliga marknadsföringen kanske funkar på vissa men inte på dom som faktiskt följt utvecklingen o sett fulspelet.

PS. Tack NHW för grymma reportage från denna mässa! 🙂

FredrikK
FredrikK
9 Årtal sedan

Hej
Hur får jag datum på mina kort jag tar?
Tack
Mvh Fredrik