Samsung Galaxy Tab 10.1 – Tunn, tunnare, tunnast [Test]

12

Slutledning

Samsung Galaxy Tab 10.1 är på många sätt en värdig efterträdare till Galaxy Tab som under 2010 var en av Android-marknadens första riktiga attacker på Apple och dess iPad. Det första vi kan konstatera är att Tab 10.1 skiljer sig ganska mycket från sin äldre släkting där Samsung satsat på ett nytt större format, en kraftfullare tvåkärnig systemprocessor, rejält nedbantad midja och ett operativsystem som faktiskt är tänkt att användas i en surfplatta.

Ska vi börja med surfplattan i sig är det inget tvivel om att Samsung lagt en ny ribba på Android-marknaden. Ingen av konkurrenterna är i närheten av Tab 10.1 om vi ser till dimensioner och framför allt vikt. Det senare som faktiskt är viktigare än man tror när surfplattan ofta hålls i händerna utan stöd. Till och med Apple får se sig slagen i både vikt och midjemått, trots en mindre skärmpanel. Men tyvärr verkar Samsung tänjt lite väl bra på gränsen för vad dagens tillverkningsteknik egentligen är kapabel att leverera. Samsung svarade på en rad av våra frågor bara minuterna innan publiceringen av denna artikel och vad det verkar ska skärmproblemen, om vi tar Samsung på orden, vara mer eller mindre eliminerade och de som ändå skulle råka illa ut och få ett drabbat exemplar bör inte ha några problem att få sin surfplatta utbytt.

Prestandamässigt ligger Samsung på par med konkurrenterna. Alla 10-tums Android-surfplattor på marknaden idag använder en Tegra 2 systemprocessor och likvärdig upplösning, 1 280 x 800 pixlar. Men det betyder inte att vi gärna hade sett en högre ribba för Tab 10.1. Vi kanske har blivit bortskämda av prestandan i Samsungs Galaxy S II smartphone med sin onekligen betydligt kraftfullare Exynos 4210 SoC, men det är inte bara i en ren jämförelse som prestandan känns lite bristande. Galaxy Tab 10.1 klarar det mesta vi begär av en surfplatta idag och med NVIDIA i ryggen har Tegra 2 ett bra stöd bland spelutvecklare vilket vi också kunnat konstatera i våra egna tester. Även de mer krävande HD-spelen drivs fint på Tab 10.1 trots dess höga upplösning. Positivt är också att WiFi, 3G, Bluetooth och GPS funktionaliteten är i toppklass där speciellt de trådlösa teknikerna känns viktiga på en surfplatta.

Tyvärr är det lite sämre ställt med videouppspelningen där högupplöst flash blir svårhanterligt och ett mediokert filformatsstöd även sätter stora käppar i hjulet för den användare som tänkt använda surfplattan för nerladdade filmklipp i högre upplösning.

Uppdatering: Flashuppspelningen är klart förbättrad sedan vi gjorde våra första tester med Tab 10.1, läs under “tangentbord och buggar” för mer information.

Prestandan är inte heller helt vad vi hade hoppats när vi kikar på själva operativsystemet. Android 3.1 och Honeycomb generellt är ett stort steg framåt jämfört med den telefon-upplevelse som Galaxy Tab erbjuder. Men det är fortfarande inte något hundra procentigt flyt i menyer och växling mellan hemskärmar, något vi hade hoppats att Google hade löst vid detta laget. Samsung TouchWiz gränssnitt bidrar med en hel del nyttiga funktioner som genväg för skärmdump och storleksändring av widgets på hemskärmarna. De extra applikationer som Samsung bakar in ger också ett mervärde, för dem som är intresserade av att använda dem, medan andra helt enkelt föredrar den rena Android-upplevelse som hittas i exempelvis Motorola Xoom och ASUS Eee Pad Transformer.

De två sistnämnda enheterna och givetvis Apples iPad 2 är de närmaste konkurrenterna till Galaxy Tab 10.1. Som en ren surfplatta känns det som att Samsung Galaxy Tab 10.1 slår Android-konkurrenterna på fingrarna överlag. Man jobbar med samma grundplattform men erbjuder en betydligt lättare och slimmad enhet som krönts med en optimerad skärmpanel av PLS-modell. Jämförelsen med Apple är svårare där vi talar om två helt skilda system men tyvärr tycker vi fortfarande inte att Honeycomb riktigt ger den smärtfria och responsiva känsla som vi vill se i våra surfplattor och som Apple till stor del faktiskt erbjuder. Men samtidigt har Android fördelen av ett betydligt öppnare ekosystem och det hela blir mer till en smaksak än något annat.

Samsung Galaxy Tab 10.1 har sina brister, men då de flesta även delas av konkurrenterna på Honeycomb-marknaden idag erbjuder man trots allt den bästa totalupplevelsen. Så länge man inte är ute efter en mer produktiv surfplatta är ASUS än så länge unika Transformer blir svårslagen.

Galaxy Tab 10.1 är annars den mest kompletta surfplattan på Android-marknaden idag men trots detta kan vi inte låta bli att se framåt emot nästa generation. Google har en del arbeta kvar att göra innan deras plattform känns helt solid och vi kommer inte klaga när tillverkarna trycker in kraftfullare systemkretsar i våra surfplattor. Prestandan bör i våra ögon vara minst lika bra, om inte bättre än i våra smartphones. Vilket nästa generations Tegra-krets sägs ställa till rätta i vinter.

samsungslut

Samsung Galaxy Tab 10.1

Fördelar:
+ Extremt tunn (8,6mm)
+ Låg vikt minskar belastningen vid användning
+ Högupplöst PLS-skärm
+ TouchWiz UX för med sig flera nyttiga funktioner
+ God prestanda med WiFi/3G, Bluetooth och GPS.
+ Lång batteritid även vid tung belastning
+ Skeppas med USB-on-the-go adapter

Nackdelar:
– Tegra 2 börjar få kämpigt i 1 280 x 800 pixlars upplösning
– Android 3.1 är fortfarande inte helt finslipat
– Ingen minneskortläsare
– Uselt videostöd i standardspelaren
– Problem med skärmmissbildningar på vissa exemplar (Ska vara närmast eliminerat)

Lägstapris på Prisjakt.se:

Subscribe
Notifiera vid
12 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
McKinley
13 Årtal sedan

Fin recension och man har nu fått klart för sig att nVidia med Tegra 2 inte är fullt så bra i tablets.
Jag väntar tills Tegra 3 dyker upp innan jag skaffar mig en surfplatta.

Caze
13 Årtal sedan

Bra recension, har dock några kommentarer. I testen av RAM och lagringsutrymme pratar ni i texten om Htc Sensation och även i bilderna är det Sensation som är markerad istället för Tabben. I surfning testet jämför ni i slutet av texten Galaxy S2 mot Nexus One vilket jag tycker behöver inte vara där. Även i batteritid testet nämner ni före första resultaten att mörka scenerna gynnar AMOLED skärmen i Galaxy S2. Tyckte även att det var intressant att ni hade problem med SVT Play. Hade ni uppdaterat Flash och rensat filerna för webbläsaren före ni testade? För mig gjorde detta… Läs hela »

Bjornsson
13 Årtal sedan

Verkar som även Sverige kommer bli drabbad.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13444655.ab

-Tjalve-
-Tjalve-
13 Årtal sedan

Lämna det till Apple för att stämma alla kokurenter 😛

Jacob Hugosson
13 Årtal sedan

[quote name=”-Tjalve-“]Lämna det till Apple för att stämma alla kokurenter :P[/quote]
Javisst, konkurrens är farligt och hämmar utvecklingen. Jag stödjer Apple fullt ut i det här, tack för att ni finns… 😛

labovski
12 Årtal sedan

När ni testar en kamera för videosamtal vore det bra om ni även gjorde ett videosamtal och inte bara ett test av själva kameran.

För att ett videosamtal ska till krävs mycket mer av hårdvaran än för att bara spela in en video.

Nästan alla som “testar” en kamera för videosamtal gör samma fel, de testar bara kameran.

Jag har själv en äldre Androidplatta som jag köpte just utifrån ett sånt test. Och visst, kameran fungerar för att spela in videofilmer men några videosamtal går det inte att göra, det är hårdvaran för klen för.