Samsung Galaxy Tab 10.1 – Tunn, tunnare, tunnast [Test]

12

Android 3.1 - Tangentbord och buggar

Samsung har valt att mata in ett klassiskt Android-tangentbord med svenska bokstäver i surfplattan och det fungerar som vi förväntar oss. Att skriva med tummarna på en 10-tums surfplatta är så gott som omöjligt i landskapsläge och därför blir det oftast lättare att använda porträttläge när det ska matas in längre text.

Samsung använder sig av ett vanligt XT9 system för att förutse vilka ord du ska skriva och inställningarna för systemet går att komma åt direkt från tangentbordet.

Utan att imponera gör Samsungs tangentbord vad det ska, men vi ser fortfarande fram emot den första tillverkaren som implementerar ett delat tangentbord för dessa betydligt större surfplattor. Mycket bra alternativ finns redan på Android Market.

keyboard  swype

Man har även bakat in en egen inkarnation av Swype i Tab 10.1. Ett tangentbord där man drar fingrarna över bokstäverna som utgör dina ord. Det är inget som faller undertecknad i smaken men ett trevligt tillskott, som dock ger lite väl långa resor med fingrarna i landskapsläge.

Buggar och brist på Honeycomb-applikationer

Android 3.x är utan tvivel ett mycket bättre operativsystem för surfplattor än vad Android 2.x någonsin varit. Samsung har också gjort sitt för att förfina operativsystemet något, vilket man trots allt lyckats bra med. Även om förändringarna i ärlighetens namn är ganska små mot standardversionen.

Även om Honeycomb är ett stort steg i rätt riktning för Googles satsning på surfplattor har man trots allt en ganska lång väg kvar att gå. Trots att Samsung höll ut och väntade in lanseringen av Android 3.1, som löste många buggar i operativsystemet, finns det en hel del av dessa kvar än idag.

Android 3.1 känns fortfarande som något opolerat och vi hittar fortfarande en del irriterande buggar. Bland annat webbläsaren som på det stora hela är mycket trevlig att arbeta med, men samtidigt lider av ostabilitet och ibland felaktig rendering. Det senare verkar faktiskt vara knutet till Android 3.x i sig självt, då det även sker i vissa fall i tredjepartswebbläsare. Två tydliga exempel har vi här nedan i form av Bredbandskollen.se med skum rendering och Spotify vars låtstapel täcks av navigationslisten.

bredbandskollen spotify

Prestandan i Honeycomb är inte heller riktigt vad vi är ute efter. Exakt vad detta beror på är inte helt klart, men troligtvis en kombination av mjukvara och hårdvara. Att bläddra mellan hemskärmar är märkbart mer följsamt än i Android 3.0. Men det är fortfarande inte hundra procentigt flyt i panoreringarna, något som även påverkas av antalet och komplexiteten på dina widgets. Även vid rotering av surfplattan tar skrivbordsanimationen lite längre tid än vi hade önskat, kanske är vi petiga men om vi inte lägger en hög ribba finns det ingen chans att tillverkarna bättrar sig.

Tegra 2 är en kompetent styrkrets på alla plan, men med en betydligt högre upplösning och allt mer avancerade grafiska effekter är det troligtvis svårt för Google att få allting att flyta helt perfekt. Även hanteringen av flash är under kritik och högupplösta videoklipp på SVT Play är exempelvis helt omöjliga att spela upp i annat än bildgalleriliknande prestanda. Men detta är något vi sett även på Tegra 2-baserade smartphones och har mindre att göra med Honeycomb i sig.

Uppdatering: Våra första flashtester gjordes i början av testperioden och på tips från läsare gjorde vi om dessa med en fabriksåterställd surfplatta med senaste uppdateringar för flash och webbläsare. Resultaten vi fått nu har visat en betydande förbättring för Tab 10.1 vid flashhantering. SVTPlay.se kan nu leverera närmast fläckfri uppspelning av 720p även i fullskärmsformat, endast med några enstaka lagg emellanåt. Vilket sätter Tab 10.1 i paritet med de flesta premiumprodukter på smartphone/surfplattsmarknaden.

marketAndroid Market lider brist på både Honeycomb-appar och ett sätt att urskilja dem mot vanliga appar.

Den kanske största bristen med Honeycomb idag är annars det mycket begränsade antal optimerade appar som finns tillgängliga. Visst växer antalet för varje dag, men förutom att antalet fortfarande räknas i hundratal är det också omöjligt att skilja på dem från vanliga smartphone-appar i market. Jämför vi detta med över 100 000 iPad-appar i iTunes Store så blir det ganska uppenbart att Google har lite arbete framför sig. Något Samsung och andra tillverkare inte kan hållas direkt ansvariga för, men onekligen påverkar deras produkters funktionalitet.

En av de många listor över Honeycomb-kompatibla och optimerade appar som finns på Android Market går att hitta på Xoomforums.com för dem som lättare vill sålla bland apparna tills Google själva kommer på en bättre lösning i Android Market.

Subscribe
Notifiera vid
12 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
McKinley
13 Årtal sedan

Fin recension och man har nu fått klart för sig att nVidia med Tegra 2 inte är fullt så bra i tablets.
Jag väntar tills Tegra 3 dyker upp innan jag skaffar mig en surfplatta.

Caze
13 Årtal sedan

Bra recension, har dock några kommentarer. I testen av RAM och lagringsutrymme pratar ni i texten om Htc Sensation och även i bilderna är det Sensation som är markerad istället för Tabben. I surfning testet jämför ni i slutet av texten Galaxy S2 mot Nexus One vilket jag tycker behöver inte vara där. Även i batteritid testet nämner ni före första resultaten att mörka scenerna gynnar AMOLED skärmen i Galaxy S2. Tyckte även att det var intressant att ni hade problem med SVT Play. Hade ni uppdaterat Flash och rensat filerna för webbläsaren före ni testade? För mig gjorde detta… Läs hela »

Bjornsson
13 Årtal sedan

Verkar som även Sverige kommer bli drabbad.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13444655.ab

-Tjalve-
-Tjalve-
13 Årtal sedan

Lämna det till Apple för att stämma alla kokurenter 😛

Jacob Hugosson
13 Årtal sedan

[quote name=”-Tjalve-“]Lämna det till Apple för att stämma alla kokurenter :P[/quote]
Javisst, konkurrens är farligt och hämmar utvecklingen. Jag stödjer Apple fullt ut i det här, tack för att ni finns… 😛

labovski
12 Årtal sedan

När ni testar en kamera för videosamtal vore det bra om ni även gjorde ett videosamtal och inte bara ett test av själva kameran.

För att ett videosamtal ska till krävs mycket mer av hårdvaran än för att bara spela in en video.

Nästan alla som “testar” en kamera för videosamtal gör samma fel, de testar bara kameran.

Jag har själv en äldre Androidplatta som jag köpte just utifrån ett sånt test. Och visst, kameran fungerar för att spela in videofilmer men några videosamtal går det inte att göra, det är hårdvaran för klen för.