Många undrade nog hur många järn i elden Samsung tänkte ha när de skulle arbeta med Tizen, då de redan har Bada och en stor satsning på Android. Samsung planerar nu att slå samman Bada i Tizen-projektet för att skapa ett operativsystem.

The Linux Foundation och samarbetspartners valde att lägga ned MeeGo, för att istället satsa på Tizen som skulle bygga på det mångåriga arbete man lagt ned på MeeGo. Tizen ska precis som MeeGo inrikta sig främst mot de mobila plattformarna men ha ett mycket större fokus på HTML5. De drivande krafterna bakom Tizen är Intel och Samsung där en rätt spännande, och faktiskt överraskande utveckling ägt rum.

Likt större delen av smartphone-aktörerna har Samsung tittat efter möjligheterna att sticka ut från mängden i ett allt mer växande Android landskap. I en intervju med Forbes avslöjar Samsung att de ska slå samman deras operativsystem Bada med Tizen. I själva verket handlar det om en integrering av Bada i Tizen. När integreringen är färdig ska de mobila applikationerna skrivna meda Badas SDK (Software Development Kit) att fungera i Tizen för en smidig övergång.

Det är ännu oklart när integreringen av Bada är färdig, men arbetet ska redan ha inletts. Fram till den punkten att Bada och Tizen faktiskt är ett och samma operativsystem, ska Bada och Tizen-utvecklare få tillgång till samma mjukvaruverktyg. För utvecklare innebär det att om de vet hur man programmerar för Bada, ska man kunna föra över den kunskapen till Tizen.

Samsung_Wave_3Bada-baserade enheter kommer fasas ut i förmån för Tizen

Det verkar som att Samsung hittat sitt egna recept för att sticka ut från mängden. Med detta tillkännagivande står det klart att Samsung kommer satsa på tre operativsystem framöver; Android, Windows Phone och Tizen. Vilka framgångar Tizen kommer ha kan vi endast spekulera i, men då Samsung är världens största aktör på smartphonemarknaden är förutsättningarna goda. Samsung är dock noga att påpeka att Tizen inte kommer blir företagets primära plattform än på ett tag, och att de planerar skeppa “en till två” smartphones baserade på Tizen under året.


Relaterad nyhet:

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tempel
12 Årtal sedan

Låter som en bra lösning och rätt spännande faktiskt. Samsung är ju så stora att dom kan lyckas med detta.

this
12 Årtal sedan

Fler konkurrenter dyker upp. Kan tänka mig att Intel och Samsung som båda är mycket stora företag vill undvika att använda en produkt från konkurrenten Google. De vill förmodligen ha något eget för att säkerställa sina plattformar.

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Undra hur det går med Wave 3 enheterna som skulle släppas nu snart då?

Oavsett ett riktigt intressant samarbete att följa. 🙂

PsynoKhi0
12 Årtal sedan

[quote name=”this”]Fler konkurrenter dyker upp. Kan tänka mig att Intel och Samsung som båda är mycket stora företag vill undvika att använda en produkt från konkurrenten Google. De vill förmodligen ha något eget för att säkerställa sina plattformar.[/quote]Jag antar det handlar mycket om kontroll fortfarande.Googles partners är visserligen långt ifrån glada över Motorolas uppköp, oavsett det som stod i pressmeddelandena.Det att de får betala licenser till microsoft för rätten att använda Android utan att Google aktivt skyddar dem hjälper inte heller.Så det finns nog en hel del fördelar med ett tredje alternativ. Vi får se hur de sköter det hela… Läs hela »

12 Årtal sedan

Dom borde börja med att skaffa sig en snyggare logga