Samsung SyncMaster 930BF

0

SyncMaster 930BF lanserades som den snabbaste LCD-monitorn i världen med en responstid på 4ms. Vi undersöker om detta är det optimala valet för en gamer men även hur monitorn klarar sig i vanlig användning.

Idag ska vi granska Samsungs senaste bidrag på monitorfronten, närmare bestämt deras SyncMaster 930BF. För er som inte är bekant med den så handlar det om en skärm riktad mot gamers. Man talar till och med om den ultimata spelskärmen, för att citera Samsung själva;


"Med endast 4 ms i responstid är SyncMaster 930BF den snabbaste 19” TFT skärmen på marknaden. Därför passar den utmärkt till avancerade spel och DVD filmer. Genom att koppla in skärmen digitalt blir bilder och spel ännu skarpare och mer precisa. Mjukvaran MagicTune gör så att du enkelt kan justera skärmens inställningar efter dina behov. Med MagicColor kan du även justera så att dina bilder får mer naturliga och klara färger."


Man lägger stor vikt vid responstiden på 4 ms, något som ska göra 930BF perfekt till både spel och film enligt Samsung. Om detta stämmer ska vi ta reda på idag, samt givetvis även se vad mer skärmen kan tänkas erbjuda och titta lite närmare på vad MagicTune är för något.


Vi går vidare till specifikationerna på nästa sida.


Följande specifikationer har hämtats från Samsungs hemsida samt manualen som medföljer skärmen.

Specifikationer
Samsung SyncMaster 930BF
Storlek
19" (376,32 x 301,056 mm)
Pixel Pitch 0,294(H)x 0,294(V)mm
Paneltyp a-Si TFT, TN, aktiv matris
Kontrast 700:1
Betraktningsvinkel 160(H)/160(V)
Horisontalfrekvens 30-81 kHz
Vertikalfrekvens 56-75 Hz
Ljusstyrka 270 cd/m2
Responstid 4 ms
Upplösning 1280 x 1024
Färger 16,2 miljoner
Anslutningar HD-15 (Analog) & DVI-D (Digital)
Pivot Nej
Höj/sänkbar fot Nej
VESA standard Ja, 75 mm
Plug & Play Ja, DDC 2 B
Meny OSD, 8 språk
Strömförbrukning 38 W (<1 W i standby)
Nätdel Integrerad, växelström
Högtalare Nej
Mikrofon Nej
USB Nej
Mått (B x H x D) 422 x 428 x 200 mm
Vikt 5,1 kg
Garanti 3 år utbytesgaranti på plats

Det som är värt att kommentera i specifikationerna är den fina responstiden på låga 4 ms, en relativt låg stömförbrukning på 38 W och goda kontrastvärden på 700:1, något som dock återspeglas i en ljusstyrka på låga 270 cm/m2.


Garanti

Funktionsgarantin är 3 år, men det som det talas mest om LCD-monitorer är pixelgarantin. När man spenderar tusentals kronor på en ny skärm vill man gärna få en felfri sådan. Pixelgarantins omfattning är enligt ISO 13406-2. Detta innebär det att det maximala antalet felaktiga pixlar på en 17-tums skärm är följande; 2 ljusa, 2 mörka eller 6 subpixlar. Samtidigt får inte två defekta pixlar finnas inom ett område på 5×5 pixlar. Tanken när man utformat kraven är att det för kunden inte ska gå att se några defekta pixlar vid normal användning. Många av de stora tillverkarna följer denna standarden, mindre ska man absolut inte förvänta sig.


Standarder


Energy Star (EPA/2000) , ISO 13406-2, VESA DPMS, TCO-99


Följande tabell visar vad som följde med i förpackningen.

Innehåll
Bildskärm
Bruksanvisning
Guide för snabbinstallation
DVI-videokabel
VGA-videokabel
CD-ROM-skiva (programvara, bruksanvisningar mm)
Garantikort

Installation

Koppla in sladdarna och installera drivrutinerna. Det är ungefär vad som krävs av användaren idag, inga konstigheter med andra ord. Medföljande mjukvara är en CD-skiva med drivrutiner och program. Samsung skickar med sin egna mjukvara MagicTune, vilken vi ska titta närmare på längre fram i recensionen. Värt att nämna är att man skickar med mycket föredömliga installationsanvisnignar och manualer, så att även en mindre erfaren datoranvändere inte ska känna sig vilsen när det är dags att koppla in skärmen. Detta berör förmodligen inte de som läser denna recensionen, men det skadar aldrig så att säga.




Inställningar


Det enda du kan ställa in är egentligen skärmens lutning, vilket dock borde räcka för de flesta. Känslan är inte helt solid, den känns lite bräcklig, men det är mest under själva inställningsögonblicket man märker det. Om du stöter till bordet lite så kan dock skärmen gunga till lite. Det är absolut ingen risk att den ska ramla eller något, men kvalitetskänslan är snarare på medel- än toppnivå. Värt att nämna är att du inte kan rotera foten, utan man får flytta hela skärmen istället. Både Sony- och LG-skärmarna vi testat tidigare har haft roterbar fot.



OSDn innehåller många inställningsmöjligheter och det är inte den enklaste jag stött på. Det hänger dock delvis ihop med de många inställningsmöjligheterna. Nedan finner du en genomgång av samtliga menyer skärmen har att erbjuda. En meny jag uppskattar är den speciella så kallade MagicBright menyn som innehåller 5 fördefinerade lägen och täcker de flesta behoven, plus ett favorit-alternativ. Här är Samsung föredömliga och har utvecklat sin MagicTune-mjukvara som gör att du kan sköta alla inställningar via datorn.


Hurvida designen faller en i smaken är en personlig sak, men jag ska på denna sidan försöka kommentera utseendet, dess funktioner och kvalitén i alla avseenden utom just bildegenskaperna, det kommer längre fram i recensionen. Annars så gäller det såklart att skapa sig en egen uppfattning av bilderna i hela recensionen.




Utseende


Skärmen är utformad efter ett rätt så standard upplägg. En rund fot, inställbar lutning, knappar i nederkant av skärmen. Färgen anges som svart med silverfärgade lister runt om samt silverdetaljer på fot och knappar. Jag skulle vilja säga att den är lika mycket svart som silver, vilket borde göra att den passar in bra i de flesta sammanhang. Skärmen finns endast att få i denna svart/silver-kombinationen.
De svarta kanterna som omger bilden är c:a 2 cm breda, vilket gör att man t.ex. kan ställa två monitorer brevid varandra utan att de kommer irriterande långt ifrån varandra.

Byggkvalitet

Mellanklass. Det tycker jag beskriver intrycket av skärmens kvalitet. Alla knappar går att vicka lite på, materialvalen och finishen är inget man lägger märke till, varken i positiv eller negativ bemärkelse och som jag tidigare nämnt är den något instabil om man t.ex. stöter till datorbordet. Det är tydligt att ambionerna inte är att tillverka någon lyxskärm, men jag tycker man lyckas lägga sig på en jämn nivå med hela konstruktionen, det är ingen punkt som den briljerar på, men å andra sidan ingen den faller igenom på heller.



Funktioner

Precis som de tidigare skärmar vi testat så är detta en helt naken monitor, utan några usb-portar, högtalare eller annat godis. På gott och ont. Det du kan göra med skärmen är att ta av ett bakre skydd/hölje som täcker bildskärmns- och strömkablarna. Den har även ett standard 75mm VESA-fäste så du kan montera den på t.ex. väggen eller en ställning.



Anslutningar

Skärmen har digital och analog anslutning. Testerna görs i huvudsak med den digitala anslutningen då inget annat nämns. Kvaliten på den analoga anslutningen behandlas i ett separat avsnitt längre fram i recensionen.


Hårdvaran spelar mindre roll när det är en skärm vi recenserar (undantaget grafikkortet), men mjukvaran kan vara av större intresse. Nedan följer samtliga specifikationer för systemet.

Testsystem
Hårdvara
Processor:
AMD AthlonXP 2800+ Barton (2,087 GHz)
CPU-kylare:
Zalman CNPS6000-CU
Moderkort:
Abit NF7-S v2.0
RAM:
2048 MB DDR400 CL2.5
Grafikkort:
Radeon 9600 PRO (128 MB, 400/300 MHz)
Hårddisk:
2×160 GB Seagate Barracuda 7200.7 SATA (RAID0)
200 GB Seagate Barracuda 7200.7 PATA
Optisk enhet:
NEC ND-3510 DVD+/-RW
PSU:
Antec True Power 380W / ADDA 80mm @ 1300 RPM
Chassi:
Antec Sonata
Monitor:
Samsung SyncMaster 930BF
Mjukvara
Operativsystem:
Windows XP Professional SP2
Upplösning:
1280x1024x32bit, 60Hz
Drivrutiner:
Omega 2.6.53 (Catalyst 5.7)
DirectX 9.0c
Testprogram:
Nokia Monitor Test v1.0a
Spel:
Quake III Arena
Total Annihilation
Filmer:
The Fifth Element (WMV9, 720p)

Jag har valt två klassiska spel som får representera de flesta krav ett spel kan ställa samt valt en film med mycket detaljer och färg.


Följande tester ska försöka vara så objektiva som möjligt och det är Nokia Monitor Test v1.0a som använts i stor utsträckning. Det är ett enkelt litet program som testar egenskaper som ljusstyrka, kontrast, konvergens, färger, döda pixlar mm.

Ljusstyrka och kontrast

Skärmens ljusstyrka på 270 cd/m2 kan se aningen låg ut om man bara jämför specifikationer, men faktum är att det är tillräckligt för de flesta användare. Man har istället fokuserat mer på konstrasten, vilken ligger på det fina 700:1. Personligen föredrar jag en hög kontrast framför ljusstyrka, vilket jag tror passar de flesta hemanvändere bäst med.


Ljusgenomsläpp

Man skulle även ha använt rubriken svärta, då det är vad man i första hand avser. En LCD-skärm praktiskt taget alltid sämre svärta än en CRT och kan dessutom lida av oregelbundet ljusgenomsläpp. I detta fallet är svärtan i sig är inte den djupaste jag sett på en LCD, inte för att den är dåligt på något vis, men det finns bättre. Vad det däremot är jag höjer på ögonbrynet för är hur jämn den är. Det finns inga tendenser till oönskat ljusgenomsläpp överhuvudtaget vilket jag ofta kan störa mig på annars. Samsung har dessutom lyckats uppnå detta med en relativt slimmad display, överhänget är som tidigare nämnts endast 2 cm.


Konvergens

Den höga pixel-pitchen gör att det nästan inte uppstår några som helst konvergensfel vid ett sådant testmoment. I pratiken spelar detta ändå mindre roll för oss normala användare.


Färger

Skrämen har ett färgdjup på 6-bitar och kan visa totalt 16.2 miljoner färger. Jag upplever inte färgerna som dåliga, men de är inte så klara och livfulla som man kanske hade kunnat önska sig. Samsung har med sin MagicColor-funktion försökt kompensera för detta, men det är långt ifrån i alla tillfällen som denna “konstgjorda andning” fungerar, tyvärr. Den gör dock ingen skada att den finns där, i enstaka fall fungerar den bra.


Betraktningsvinkel

Betraktningsviklarna är specificerade till 160 grader i både horistontal- och vertikalled. Jämfört med andra skärmar vi testat från Sony och LG så har nog Samsung höftat till lite väl mkt i detta fallet. Det är mest i horisontalled som bilden mattas ut och färgerna förvrängs förvånansvärt tidigt. Det är bättre i vertikalled, men ändå så är 160 grader lite väl tilltaget. Det är inte ofta man ser dessa tendenserna på en modern skärm. Har du behov av bra betraktningsvinklar, i synnerhet i horisontalled, föreslår jag att du letar vidare, detta är inte skärmen för dig.

Analog mot digital

Skärmen finns bara i version med både digital och analog anslutning. Ofta när båda anslutningar finns så har man inte lagt så mkt möda på den analoga anslutningen, den finns bara där som reserv eller i 2:a hand. Detta verkar vara fallet även denna gången. Det är en klart synlig skillnad mellan den digitala och analoga ingågnen. Det uppstår en viss skuggeffekt, färgerna och skärpan är dessutom något sämre. Så om du är begränsad till bara en analog signal kan det vara värt att kolla upp om skärmen möter dina krav bildmässigt med den analoga anslutningen.



Följande är subjektiva bedömningar som handlar om hur jag upplevt skärmen i några olika situationer.


Spel

Vi börjar med att sätta oss ner med ett par spel som ska representera de flesta krav en skärm ska klara av.

Quake III Arena
Spelet som inte kräver någon närmare beskrivning. Ett av de snabbaste spelen på marknaden vilket ställer krav på uppdateringen.

Det är verkligen ett härligt flyt i spelet med Samsung SyncMaster 930BF. Aldrig stöter man på några eftersläpningar eller andra otrevligheter, men med en uppdatering på 4 ms hade man ju inte förväntat sig något annat. Om man ska vara kritisk så har jag svårt att se skilland på denna och en 8 ms monitor. Det måste verkligen till ett så snabbt spel som Quake III för att man överhuvudtaget ska märka av att det är en 4 ms skärm man har att göra med. En äkta hardcore-gamer hade kanske haft en annan åsikt, men det är även de som Samsung delvis har som målgrupp.

Total Annihilation
Klassiskt strategispel. Blandar många små detaljer och text som ställer krav på både skalbarhet och skärpa.

Strategispel ställer helt andra krav på skärmen gentemot shooters. Här spelar uppdateringsfrekvensen inte lika stor roll längre, utan andra faktorer som skräpa och skalbarhet är viktigare. 930BF klarar skalningen utan problem, så även detaljerna och skärpan. Överlag så har alla moderna skärmar klarat detta galant.


Film

Som jag nämnde i inledningen till recensionen så säger Samsung själva att skärmen med sin låga responstid passar utmärkt till film. Men en storlek på 19-tum är det fullt möjligt att se film även i widescreenformat, om du inte har för långt till skärmen. Jag har valt att se Det Femte Elementet i HDTV-format, närmare bestämt WMV9, 720p. Jag har även sett mindre klipp från andra filmer för att få grund i mina påståenden, men i sin helhet är det bara Det Femte Element jag sett denna gången.



Filmen innehåller rikligt med färger, gott om detaljer som verkligen lyfts fram i HDTV-formatet och sist med inte minst är det helt enkelt en bra film. Vad som slår mig redan under förtexterna är hur otroligt detaljrik filmen är, med andra ord kommer skärmen verkligen att få visa vad den går för. Jag provar olika inställningar under filmens gång. Jag trivs bäst med de fördefinerade lägena film, internet samt text (i den ordningen). Filmen är väldigt rik på färger och jag upplever Samsungs speciella MagicColor-läge som ska förstärka färgerna som överflödigt i detta fallet, det blir helt enkelt för mycket färg. Svärtan är kanske inte avgrundsdjup, men den är klart godkänd, det som jag däremot återigen uppskattar är den totala avsaknaden av oönskat ljusgenomsläpp. Det är inte tal om några ljusare resp. mörkare partier, utan det är en jämn fin svärta som levereras. Vad Samsung däremot i princip skyter själva med är hur den låga responstiden på 4 ms ska göra skärmen optimal för filmer. Jag nekar inte till att den fungerar mycket bra till filmer, men ärligt talat så ser jag ingen skilland mot t.ex. en 8 eller 12 ms-skärm när det kommer till filmer. Här väger helt enkelt faktorer som svärta och färg tyngre idag.
Sammanfattningsvis så är intrycken att filmen lämpar sig väl till film, med en jämn svärta och bra uppdatering som främsta argument. Snabb tillgång till olika fördefinerade inställningar som gör att man snabbt hittar rätt läge till filmen du väljer att se. Om du har tänkt att sitta flera personer runt skärmen kan det vara läge att kontrollera betraktningsvinklarna noggrannare, då de inte är de bästa. Färgerna blir mättade, tappar färg och andra otrevligheter uppstår. Rakt framifrån är det inga konstigheter däremot.


MagicTune


En för mig nyhet från Samsung är deras MagicTune programvara som ska underlätta en korrekt inställning av skärmen. Det är helt enkelt ett program som du på ett smidigt sätt kan göra alla skärminställningar i windowsmiljö, istället för att använda knapparna på skärmen. Det kan låta som en enkel sak, vilket det även är, men det känns väldigt fräscht och smidigt att sköta inställningarna med musen och tangentbordet istället för att knappa på skärmen. Hur som helst så är du inte tvungen att installera det, så ni som tycker det verkar onödigt kan bara strunta i det. Ett plus i protokollet blir det ändå.


Ni som läst hela recensionen vet att redan att Samsungs senaste monitor i förstahand riktar sig åt gamers. Man talar om den snabbaste skärmen på marknaden, viket jag är beredd att hålla med om. När det gäller responstid så kan man bara ge högsta betyg, det finns helt enkelt ingen LCD som slår denna på fingrarna idag. Det finns dock betydligt fler faktorer än responstid som väger in. Dessutom är responstiden mest relevant i snabba spel, som bilspel eller shooters.
Om vi ska fortsätta med vad den är bra på så vill jag även nämna den jämna svärtan. Det är inte den djupaste/mörkaste jag sett, men det är just frånvaron av ljusgenomsläpp och andra ojämnheter som får mig att lyfta på ögonbrynet. Om jag ska vara helt ärlig så är det bara på jämn svärta och mycket god responstid som den här skärmen utmärker sig.
Om vi går till de mindre trevligheterna så är det främst dåliga betraktningsvinklar jag vill poängtera, i synnerhet vertikalled. Man har specificerat vinklarna till 160 grader i båda led. I horisontalled kan man med stor vilja gå med på det, men absolut inte i vertikalled. Det var längesen jag såg en modern skärm med dessa tendenser till inverterade färger.
Då kanske ni undrar vad som hände med resten av skärmen? Hur är byggkvalitén, finishen, färgerna, skärpan? Ingen av dessa punkter är värda att ta upp som något stort negativt eller positivt. Den håller sig helt enkelt på medelmåttig nivå. Övrigt som är värt att kommentera är grundlig och informativ manual och programet MagicTune, som gör att du kan sköta alla skärmens inställningar genom Windows.

Personligen tycker jag det har blivit lite hysteri kring hur många millisekunder skärmarna har i responstid. Det är trots allt bara en faktor av flera som bygger upp en bra skärm. Jag började tänkte i dessa banor redan då 12 ms skärmarna anlände och det förstärktes ytterliggare då responstiderna kröp ner till 8 ms. Det är lite som megapixlarna och digitalkameror, det ger bara en liten hint om kameran, det är absolut inte den enda avgörande faktorn som vissa verkar tro, detta gäller även LCD-skärmar och responstid. Jag känner nästan att man försöker lura på folk skärmen genom att skryta så mycket med den låga responstiden, då det i praktiken numera främst är hardcore-gamers som kan behöva den.
En faktor jag inte nämnt tidigare är priset, som alltid spelar en roll i slutändan. Samsung SyncMaster kan bli din för runt 4000kr när denna recension skrivs, vilket gör att det finns en helt del 19-tummare som är billigare. Som jag ser det är det två grupper som kommer köpa denna skärmen. Den första är hardcore-gamers som verkligen kan dra nytta av och prioriterar den låga responstiden på 4 ms. Den andra gruppen är de som är lite halvintresserade av datorer och som fått för sig att lägre responstid automatiskt innebär en bättre skärm. Det är denna grupp jag vill uppmana att verkligen testa skärmen sida vid sida mot andra tänkbara, för att se om det verkligen bara är en låg responstid man är ute efter.




Samsung SyncMaster 930BF


Fördelar:
+ Jämn och fin svärta
+ Bästa responstiden till dagens datum
+ Bra mjukvara (MagicTune) och dokumentation

Nackdelar:
– Dålig betraktningsvinkel i vertikalled
– Medelmåttig byggkvalité och finish
– Känns som man luras lite med den låga responstiden




Jag vill passa på att tacka Samsung som bidragit med skärmen till denna recension.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments