Som ett nytt mått på vad som går att åstadkomma med modern skärmteknik presenterar japanska SEL en ny OLED-panel med rekordhög upplösning.
Varje år fortsätter skärmtillverkare pressa gränserna för moderna skärmar, och i år är det inte minst OLED-paneler som går framåt med stora kliv. Under ett evenemang anordnat av NHK Science & Technology Laboratories har det japanska bolaget SEL (Semiconductor Energy Laboratory) visat upp en ny experimentell panel som kombinerar OLED med skyhög upplösning och uppdateringsfrekvens.
Den nya panelen bygger i grunden på IGZO-teknik, och varje pixel är sin egen ljuskälla. Totalt är skärmen 13,3 tum stor, och rymmer 7 680 x 4 320 pixlar för totalt 664 pixlar per tum. Som grädde på moset drivs panelen i 120 hertz och har en 12-bits färgskala.
Det rör sig fortfarande om en prototyp, och i första hand ett exempel på vad som går att åstadkomma med den nya skärmtekniken. För att få plats med så många pixlar i en OLED-panel har varje pixel behövt förenklas och krympas markant, så att varje pixel innehåller endast tre transistorer och en kondensator. Den underliggande tekniken kan därför komma att bli användbar även i andra panelstorlekar, exempelvis större skärmar till datorer eller mindre varianter till mobiltelefoner, surfplattor eller VR-glasögon.
Det är oklart när den här typen av paneler kan hitta in i kommersiella produkter, men faktumet att det finns fungerande prototyper innebär att den här typen av skärmar kan ligga relativt nära i tiden.
12bitar per kanal hoppas jag?