Sverige har ett av de mest välutbyggda mobilnätverken i världen men för dem som åkt tåg genom landet är det ganska uppenbart att även solen har sina fläckar. Nu gör SJ och Telia en gemensam ansträngning för att förbättra 4G-nätet för svenska tågresenärer på de mest trafikerade tågsträckorna.

Det strategiska samarbetet mellan SJ och Telia innebär att teleoperatören bygger ut sitt 4G-nät på sju av Sveriges mest trafikerade tågsträckor. Målet är att resenärer ska få snabbare och stabilare uppkoppling samt mindre störningar vid vanliga mobilsamtal.

De sju sträckorna som får förbättrad internet- och mobilkapacitet är Stockholm-Malmö, Stockholm-Göteborg, Stockholm-Örebro norr om Mälaren, Stockholm-Örebro söder om Mälaren, Stockholm-Sundsvall, Laxå-norska gränsen och Nässjö-Falköping. Utbyggnaden sker etappvis till december 2013.

– Vårt samarbete ger Sveriges tågresenärer tillgång till den senaste kommunikationstekniken och det bästa bredbandet när de är på resande fot. Jag är övertygad om att det kan bidra till att göra tågresan till en ny förbättrad upplevelse, oavsett om man reser i tjänsten eller privat. 4G erbjuder snabba överföringshastigheter och en robust uppkoppling, som gör det möjligt för resenärer att arbeta uppkopplade mot företagets nätverk och system, titta på film och surfa, säger Lars Nyberg, vd och koncernchef, TeliaSonera.

Telias 4G-nät ger praktiska hastigheter på mellan 20-40 megabit per sekund men kan teoretiskt nå hastigheter på hela 80 megabit per sekund. Förutom ett snabbare mobilnätverk för resenärer åtar sig Telia även att utveckla olika mobila lösningar för SJ – bland annat för biljettbokning, betalning och resplanering. Under det fem år långa samarbetet kommer Telia även bygga en ny kommunikationsplattform för SJ:s organisation.


Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Oldvikingschool
11 Årtal sedan

Detta är juh en bra nyhet. Bränner av ca 5-10kr internet kostnad varje resa mellan Sthlm och Gbg som dessutom är snabbare o billigare än “Internet Ombord” alternativet. Bra timing när man är på utkik av en 4g telefon (Lutar sig kraftigt mot Nokia 920).

Christer H Persson
Christer H Persson
11 Årtal sedan

Bra att de försöker få täckning på 4G.
Bättre om de försäkt få täckning med 3G.
Bor man i västra Skåne är täckningen inget att skryta med. Längs järnvägen Helsingborg till Malmö har man bara täckning på halva sträckan och då är det inte på Lunds station. På Miatorp i Helsingborg är det bara täckning på vissa, spridda område. Det är inte prisvärt att vara 3G kund hos Televerket.

Nemo1
Nemo1
11 Årtal sedan

Sj och Felia i gemensam sammarbete….Ja det kan bara sluta på ett sätt och det är med katastrof. SJ har fortfarande efter många årtiondet lyckats få ett tåg att komma fram i tid. ‘Nuff said!

Jacob Hugosson
11 Årtal sedan

[quote name=”Nemo1″]Sj och Felia i gemensam sammarbete….Ja det kan bara sluta på ett sätt och det är med katastrof. SJ har fortfarande efter många årtiondet lyckats få ett tåg att komma fram i tid. ‘Nuff said![/quote]
Sad but true, är alltid lika nervös när jag ska åka med SJ. Har faktiskt gjort att jag börjat föredra bussen(!) före tåg när jag åker till Stockholm.

anton12
anton12
11 Årtal sedan

[quote name=”Nemo1″]Sj och Felia i gemensam sammarbete….Ja det kan bara sluta på ett sätt och det är med katastrof. SJ har fortfarande efter många årtiondet lyckats få ett tåg att komma fram i tid. ‘Nuff said![/quote] Åker sällan tåg så kan inte uttala mig om sj men jag har haft ett antal av de senaste 10 åren (ex tele2 telia tre vodafone/telenor.) och måste säga att Telia är den jag är nöjdast med. Har även haft Telia som TV och bredbandsleverantör ett bra tag även det felfritt.

this
11 Årtal sedan

Tycker de borde förbättra täckningen på pendeltågslinjerna också, försvinner ju helt på vissa delar av sträckan.