SM-intervju med Jon “Elmor” Sandström

0

Jon Sandström har gjort sig ett stort namn inom överklockningscommunityn de senaste åren och efter sin andra raka SM-vinst under SMPC2008 är det nu snart dags att jaga ett hattrick, vi passade på att ta pulsen på Elmor inför årets mästerskap.

Snart är det vinter och det betyder jul, snö, is och halt på vägarna. Det betyder också en annan mycket viktig sak nämligen SM i datorprestanda och överklockning. Svenska mästerskapen i överklockning är i år större och mer prestigefyllt än någnsin tidigare.

Men ännu är vi inte framme vid årets tävling och förberedelserna pågår för fullt bakom kulisserna. Och i väntans tider passade vi på att prata en liten stund med förra årets vinnare Jon “Elmor” Sandström. Vi ville veta mer om tankarna kring årets tävling och kanske om det finns några tips till oss mindre lyckade överklockare.

Jon "Elmor" Sandström

Elmor, eller Jon Sandström som är hans riktiga namn, är 20 år gammal och pluggar till Civilingenjör vid KTH i Kista. På sin fritid så tittar han gärna på sport men för det mesta så är det datorer och överklockning som Jon spenderar sina fria timmar på, och det är något som han har blivit väldigt duktig på. Förutom vinsten i SMPC2008 så har Jon ett antal världsrekord och internationella vinster bakom sig. Totalt så har Jon vunnit SMPC två gånger och kan även stoltsera med två andraplatser. Han har även vunnit GOOC 2008 (Gigabyte Open Overclocking Championship) och MOA (MSI Master Overclocking Arena) 2009.


Jon på plats i Peking under MOA 2009

Senast vi såg Jon i överklockningsfarten var DreamHack Winter 2009 där han slutade 2:a i ASUS ROG Showdown, men denna intervju tidigare än detta event.

Men vi går direkt vidare med intervjun och hör hur Jon känner såhär sedan fjorårets vinst i SMPC2008.



Jon och hans vinnarsystem från SMPC2008 i Pris/Prestanda

NH: Först av allt Jon måste vi fråga, hur känns det nu så här ett år efter din senaste SM-vinst?

Det är ju alltid trevligt att vinna och det känns givetvis bra att vara regerande mästare

NH: Varför valde du just Pris/Prestanda-kategorin som du vann förra året?

Det är helt enkelt den grenen som passar mig bäst efter att 3DMark togs bort. Den har fler moment än procent delen vilket gör den mycket roligare i min mening.

NH: Varför började du med överklockning?

Första gången jag provade på överklockning var det för att jag ville få bättre prestanda utan att behöva köpa nya delar. Jag hittade sedan 3DMark vilket gjorde att jag började överklocka enbart för att få högre poäng.

NH: Så det är alltså högre prestanda som driver dig som överklockare? Eller är det priser? eller kanske ära och berömmelse?

Främst tävlingsmomentet och de trevliga personerna runt omkring men även möjligheten att testa var gränsen för dagens teknik går.

NH: Hur tycker du intresset för överklockning förändrats under tiden du vart aktiv. Vad är de största skillnaderna, för/nackdelar.

Det har blivit mycket större med fler tävlingar och högre prissummor. En tråkig sak är att det inte är så många nya som börjar med överklockning på högre nivå på grund av att det är rätt mycket pengar man behöver lägga ner för att kunna överklocka på högsta nivå om man inte har stöd från tillverkare.

NH: Ja det är ju ingen billig hobby direkt. Och sedan krävs det ju ganska mycket tid och slit för att bli riktigt bra. Men vad är det som gör dig till en bra överklockare? Vad är din främsta egenskap?

Jag brukar ha koll på det mesta och en viktig egenskap när man överklockar är att veta vad som är fel när något inte fungerar vilket jag anser mig vara bra på.

NH: Vad är det svåraste momentet när det gäller överklockning?

Att klämma ur hårdvaran de där sista poängen som ofta gör skillnaden mellan vinst eller inte.

NH: Vi är ju inte alla lika duktiga som du, så om du skulle ge några tips till de som precis börjat fundera på överklockning. Vad skulle det vara?

Jag skulle föreslå att man börjar med att pressa skiten ur de grejerna man har. Sätt ett mål eller hitta något resultat med liknande hårdvara och försök slå det. Tycker man det är skitkul som jag gjorde så kan man gå vidare och kanske ge sig på lite värre kylningsmetoder. Ett bra tips är att hitta någon likasinnad att överklocka tillsammans med, det gör det hela mycket roligare. [Nya Classic-kategorin är ett ypperligt sätt att starta sin överklockningsbana med, red anm.]


NH: Men om man som jag har klockat lite med luft och kanske vill ta steget till mer extrema kylningsmetoder. Några tips?

Att hitta en bra källa för flytande kväve och/eller torris är bland det viktigaste. Det håller inte i längden att betala AGA:s ordinarie priser.

NH: Ja det går ju åt mycket kväve när man ska pressa ut det sista ur komponenterna. Då är det bra att ha tillgång till mycket kväve. Har du några tankar inför årets upplaga av SMPC?

Det är alltid hälsosamt med förändringar, om det inte blir bra så vet man det till nästa år och kan rätta till det som blev fel.

NH: Tänker du ställa upp i SMPC2009 och i så fall vilken kategori?

Elmor: Jag har rätt mycket annat under december månad men jag ska försöka delta i Pris/Prestanda.

 


Jons vinnarsystem från SMPC2008 i Pris/Prestanda

NH: Vad tycker du om förändringarna i årets tävling?

För det första så har jag aldrig deltagit i procentuella delen men jag tror att de flesta tycker det är bra att äntligen slippa de gamla Celeron M-cpuerna. För det andra så är det väldigt roligt med en ny tävlingsgren som kan passa för personer som inte varit med tidigare eller inte vill lägga ut så mycket pengar på det hela. Det ska bli intressant att se hur det hela utvecklar sig.

NH: Är det något du skulle ha velat förändra i tävlingsregler och upplägg?

På grund av generellt högre priser än förra året hade jag gärna varit utan sänkningen i budgeten för Pris/Prestanda för att kunna köra lite mer aktuella delar, men det blir givetvis en större utmaning vilket är bra på sitt sätt.

NH: Är det något som du saknar i årets upplaga av SMPC?

Det skulle vara att tillåta värre kylningsmetoder i Pris/Prestanda.

NH: Nu när reglerna har ändrats lite grann och du får inte längre använda gamla trotjänare som Celeron M. Hur tror du at årets vinnare av Procentuell Överklocning kommer att se ut?

Jag tror att de gamla rävarna kommer skola om sig och vara farliga även i år men samtidigt kommer de få tuff konkurrens från några nya ansikten från förra året som körde med Conroe-baserade Celeron:s på socket 775.

NH: Ja det ska sannerligen bli en intressant tävling iår. Till slut måste vi passa på att fråga vad du anser om hårdvaruåret 2009?

Sämre än 2008 på grund av ekonomiska läget bland annat. Priserna har faktiskt stigit sedan förra året. Det har ju däremot lanserats rätt mycket rolig hårdvara i form av Lynnfield och AMD:s 5800-serie.

Därmed tackar vi Jon Sandström för att han svarade på våra frågor
och givetvis önska lycka till i årets mästerskap!

 


Jon och hans överklockningsälg in action på ASUS ROG Showdown under DHW09
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments