Razers aluminiumklädda hörlurar Kraken Forged är på besök i testlabbet och siktar hårt på gamers och musiklyssnare med höga krav på både ljud- och byggvalité. En kombination som visar sig bli en dyrköpt historia även om vi sällan mött mer väldesignade hörlurar.
Razer har alltid varit ett företag som länge inriktat sig åt gamers där dom varit starkt dedikerade åt att lansera produkter inom det området. Det vill Razer ändra på nu med deras lansering av Kraken Forged då dom även ska fokusera på lite mer entusiastinriktade ljudprodukter. Ett nytt och nästan lite oväntat steg för det annars tungt spelinriktade företaget.
Svenska Headset-guiden fylls konstant på med nya modeller och uppdateringar, men dagens hörlurstest skiljer sig lite från det vanliga. Trots sin bakgrund har Razer alltså inte ställt in siktet på traditionella gamers utan väljer med Kraken Forged att satsa på en mer mobilanpassad design för surfplattor och bärbara datorer i stil med Razers egna Razer Blade. Helt enkelt produkter som använder sig av fyrpoliga 3,5 millimeters uttag där ljudet från mikrofonen och ljudet till elementen delar samma kabel och anslutning. Den traditionella headsetmodellen vi testar och inkluderar i Svenska headset guiden använder sig av exempelvis USB eller dubbla 3,5 millimeters anslutningar samt en dedikerad mikrofon. Med sin integrerade kabelmikrofon är Kraken Forged mer likt en traditionell hörlur och testas som så i denna artikel. Vill du läsa mer om traditionella gamingheadsets rekommenderar vi dig att istället kika in i Svenska headsetguiden.
I förpackningen befinner sig det först och främst ett välbyggt och skyddande fordral där alla tillbehör och hörlurarna befinner sig. Du får med två olika sladdar varav den ena har en mikrofon placerad på sladden. Till sist finns det en adapter från 3,5 millimeter till 6,3 millimeter. För priset kan vi inte klaga på tillbehören då vissa modeller ofta levereras utan någonting alls.
Specifikationer | |
Frekvensomfång | 20 – 20 000 Hz |
Frekvensomfång Mikrofon | 50 – 10 000 Hz |
Storlek på element | 40 mm |
Impedans | 32 Ohm |
Känslighet | 100 dB |
Känslighet Mikrofon | -38 dB |
Kabellängd | 1,3 m / 2 m |
Anslutning | 3,5 millimeter |
Pris |
Byggkvalitén överraskar positivt och är nästan det bästa vi har upplevt i vårt testlabb där ett drygt 30-tal högkvalitativa headset varit på besök det senaste halvåret. Konstruktionen är helt i aluminium och ger både ett gediget och stabilt intryck. Inte den minsta tillstymmelsen av plast gör att Kraken Forged känns riktigt lyxig. Av alla headset och hörlurar vi har testat så ligger Kraken Forged i topp. Tyvärr flexar bara hörlurskåporna åt ett håll, det vill säga i höjdled men inte i sidled.
Konstlädret som sitter både på huvudbandet och på muffarna är mycket mjukt och följsamt, dämpningsmaterialet är även det mycket mjukt och formar sig bra. Här kan vi knappt klaga på någonting och helt enkelt konstatera att materialen Razer har valt är klockrena.
Något som är riktigt välkommet är utbytbar/avtagbar kabel för transportering. Det är alltid en besvikelse om man lyckas med att orsaka glapp i sladden när den inte går att byta. Pluspoäng till Razer för detta.
Ljud och Komfort
Det som till sist avgör om ett par hörlurar är värda att skaffa är ljudkvalitén. Det är oerhört snopet att behöva betala mycket pengar för att få en produkt som inte låter speciellt bra, och det appliceras tyvärr till viss del på Kraken Forged. Det är samma element som är placerade i Kraken Forged som deras vanliga Kraken, och med ett prispåslag på över 2 000 kronor för ett par hörlurar som låter ungefär likadant känns inte bra. Materialvalet påverkar till viss del ljudet, men det hjälper inte riktigt i det här fallet. Trots den påkostade konstruktionen som är riktigt imponerande är ljudet överlag en riktig besvikelse.
Bas i överflöd
Vi kan mer eller mindre summera upplevelsen i ett ord: bas. Basen är så pass förstärkt att den dränker ut både mellanregistret och diskanten. Ljudbilden hos Kraken Forged fungerar dock tillfredställande i vissa musikgenrer som exempelvis hip-hop och house samt annan elektronisk musik. Musikupplevelsen är helt enkelt inte konsekvent, där det i en låt kan låta bra och sen för att byta över till en grötig upplevelse i nästa.
Går vi vidare till spel gör den kraftiga basen så att det blir en rätt häftig upplevelse men man saknar definition. Det vill säga att man har svårt att precisera vart vissa ljud kommer ifrån. Samma beskrivning gäller även vid filmtittande där prestandan rent överlag är godkänd, men inte mycket mer.
Komforten är bra där det mjuka materialet gör det ett bekvämt par hörlurar. Värt att tänka på att det är någon form av hybridlösning där Razer inte riktigt kunde bestämma sig om det skulle vara On-ear eller Over-ear. Det sitter rätt snävt om öronen och förvandlas om du har större öron till ett par on-ear där de istället sitter på öronen.
Bättre byggkvalité kan bli svårt att hitta för samma pris, men däremot kan ljudkvalitén matchas för en betydligt lindrigare prislapp. För att dra paralleler till våra testade headset ligger Qpad QH-90 bättre till på den punkten, Kraken Forged kommer även inte i närheten av samma prestanda som du skulle få från headset med motsvarande prislapp som till exempel Sennheiser 363D och Qpad QH-1339.
Svårslagen byggkvalité men ljudkvalité till överpris
Vi ifrågasätter många av Razers beslut med Kraken Forged. Vi gillar skarpt att Razer börjar sikta på rena ljudprodukter där dom även nyligen lanserat deras Adaro-serie. Men det första steget som i detta fallet är Kraken Forged är kanske inte helt lyckat. Ljudet lever definitivt inte upp till våra förväntningar och får förtvivlat svårt att hävda sig mot de flesta konkurrenterna i prisklassen. Men det är å andra sidan det enda vi klagar på, tyvärr är det den viktigaste punkten man absolut inte ska snåla på. Får Razer till ett bättre ljud i sina hörlurar kan det bli ett riktigt attraktivt val och en friskt fläkt bland det överflöd av plast som idag dominerar hörlursmarknaden.
Razer Kraken Forged Fördelar: Nackdelar: Lägstapris på prisjakt.se: |
Är du intresserad av tester på PC-inriktade headset rekommenderar vi dig att kika närmare på Svenska headsetguiden. Sveriges största löpande test av headset, komplett med mikrofonmätningar, prisjämförelser och specifikationer. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt headsetköp. Vill du ta dig direkt till headsetguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.
Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!
Jag personligen tycker att hörlurar i första hand skall vara lätta och ha bra ljud, dessa verkar inte erbjuda något av det men däremot är priset högt. Om mina högtalare skulle ange frekvensomfång på samma sätt som de hörlurarna så skulle specifikationerna vara 30hz till 100000khz (någonting i den stilen), Jag gissar att dessa hörlurar presterar katastrofalt efter 10khz likt i princip alla andra men detta syns aldrig i specifikationerna.