Sony har nyligen visat upp två nya skärmar utvecklade för TV-branschen för att använda som monitorer i studios och andra miljöer där bildkvalité är av yttersta vikt. Sonys nya Trimaster EL skärmar är de största OLED-skärmarna som tillverkats för den kommersiella marknaden med 25-tum resp. 17-tum och lovar bättre prestanda än dagens LCD-skärmar.

Sony visade upp sina nya skärmar under ett pressevent i Tokoyo tidigare i veckan där man fokuserade på fördelarna med OLED-tekniken. Bland annat demonstrerade Sony hur panelernas organiska teknik – som inte kräver någon separat bakbelysning – ger betydligt bättre svärta och färgåtergivning än motsvarande LCD-monitorer.

“This is breakthrough technology for applications where visual performance and accuracy are paramount, offering an unbeatable combination of image reproduction, color accuracy, reliability and stability.” kommenterade Gary Mandle, produktchef på Sony Electronics Professional Solutions of America grupp

Sonys Trimaster EL skärmar är allt annat än billiga, men priserna som ligger på 110 000 kronor för 17-tums samt 200 000 kronor för 25-tums modellen är trots allt bara 10% högre än priserna på de LCD-skärmar man ska ersätta. Skärmarna använder sig av en 10-bit RGB krets och har en upplösning på 1920×1080 pixlar samt 178 graders betrakningsvinklar. 

Sonys 25-tums Trimaster EL BVM-E25 ska börja säljas i april månad medan 17-tums modellen BVM-E17 väntas vara tillgänglig i juni månad. Om detta är ett tecken på att OLED-tekniken börjar närmare sig konsumentmarknaden även för datorskärmar låter vi dock vara osagt.

Läs mer om OLED i vår bildskärmsartikel.

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
13 Årtal sedan

OLED är en fantastisk bildskärms teknik. Bara det kan komma till oss konsumenter snart så är jag nöjd. Vad jag har läst har OLED potentialen att vara billigare att tillverka än nuvarande tekniker.

Peter Blom
13 Årtal sedan

Tyvärr är det väl just “potential” och något som ligger tämligen långt fram i tiden. Kommer nog dröja ganska många år innan den dyker upp som ett alternativ för vanliga konsumenter, speciellt i vettiga storlekar.

Potentialen som skärm är ju enormt spännande dock med t.ex. ihoprullningsbara skärmar. Hur låter det med en 90-tums “duk” man kan dra ner som faktiskt är en TV i sig och inte behöver nån projektor? 😀 Fast det känns ju väldigt “sci-fi-långt-in-i-framtiden”-aktigt.

this
13 Årtal sedan

[quote name=”Swedish Berserk”]OLED är en fantastisk bildskärms teknik. Bara det kan komma till oss konsumenter snart så är jag nöjd. Vad jag har läst har OLED potentialen att vara billigare att tillverka än nuvarande tekniker.[/quote]
Det är snarare tvärtom, OLED paneler är otroligt dyra att tillverka och att få ut så många 100% fungerande paneler som möjligt från tillverkningen är svårt. Det är ju därför som det är så pass dyra, men man kan ju hoppas att någon kommer på ett billigt sätt så att vi konsumenter också kan få smaka av det goda från OLED