Sponsrat – Denna artikel presenteras av Asus
Trådlösa nätverk är kraftfullare och smidigare än någonsin. Den nya generationens Wifi kallas mesh-nätverk och såhär fungerar det.

De flesta produkter idag har stöd för wifi. Det gäller allt från datorer till mobiler, surfplattor, ljudprylar, tv-apparater och skrivare. Hastigheten är hög. Den slår inte en kabelanslutning men det går betydligt fortare med wifi idag, än för några år sedan. Dessutom ger wifi en frihet som kabel inte gör.

Förstå Wifi

För att förstå mesh-nätverk måste du förstå wifi. Ett wifi-nätverk i hemmet bygger på radiosignaler. En router sprider uppkopplingen trådlöst, på antingen 2,4 GHz-bandet eller 5 GHz. Öppna wifi-inställningarna på din mobil i en vanlig lägenhet och du ser minst 10 nätverk. Att utrymmet är så trångt gör att prestandan ibland blir lidande. Vi rekommenderar därför att man, så långt det går, använder just 5 GHz-bandet som har mer utrymme.

Baksidan med Wifi som bygger på radiovågor är att prestandan påverkas av hur långt från routern du sitter, och hur många väggar och möbler som är i vägen. Värst är det med täta material som sten och metall. Du har säkert platser i ditt eget hem där det går betydligt segare att surfa, eller inte alls.

Vem passar Mesh-nätverk för?

  • Dig som vill förbättra Wifi-räckvidd i ett stort hushåll
  • Användare som vill ha ett enkelt och användarvänligt nätverk
  • För den som vill ha nätverksprodukter som smälter in i hemmet

Vad gör man åt det?

För att förbättra ditt hemnätverk finns det några olika lösningar. En är att använda en powerline-adapter, som bygger på två eller flera stora adaptrar som sätts i eluttagen. Det är en bra lösning för men prestandan kan variera beroende på husets ålder och hur elen är dragen. En baksida är samtidigt att nätverkets ssid förändras. Du får alltså “ett nytt” wifi-nätverk, som heter något annat än ditt vanliga. Om du installerat till exempel en Chromecast på det första nätverket, kan du därför inte casta till den om du är ansluten till det nya nätverket.

En annan lösning är att placera ut wifi-förlängare, så kallade extenders eller repeaters. De kräver dock kabeldragning; både el- och nätverkskabel. Det gör installationen mindre klädsam.

Mesh-nätverk ger heltäckande och smart Wifi

En tredje lösning är de nya generationens mesh-nätverk. Mesh påminner om extenders men skickar vidare signalen trådlöst. Därför behövs bara strömkabel till satellit-enheterna. Det blir en smidig lösning med hög prestanda där varje enskild satellit ser till att förlänga räckvidden på ditt Wifi med minimal prestandaförlust.

Lyra är Asus nya paketlösning inom mesh-nätverk. En ofta uppkommande nackdel med nätverksprodukter som routrar är att de kan vara svåra att passa in i hemmet. De har helt enkelt varit ganska aggressivt designade. Medan Asus fortfarande har sina högpresterande gaming- och entusiastroutrar är Lyra den mest diskreta lösningen rent estetiskt. Med dagens teknik kan man bygga inte bara kraftfulla utan också ännu mindre och diskretare enheter än tidigare, enheter som ser attraktiva ut och är lätta att passa in i ett hem. De ger alla fördelar med ett mesh-nätverk utan att nämnvärt störa inredningen i ditt hem.

Upp till 550 kvadratmeters räckvidd

Även med ett mesh-nätverk kan prestandan variera. Asus Lyra är framtagen för att ge högsta möjliga prestanda, och passa snudd på alla typer av användare. Här nedan kan du se två tabeller. En visar olika vanliga scenarier och tjänster, och hur mycket bandbredd de normalt kräver. Bandbredd som Lyra kan leverera även i väldigt stora hushåll. Detta görs genom tre separata frekvensband där ett 5 GHz-band dedikeras för kommunikation mellan enheterna. Vilket ger en totalt bandbredd på 2 200 megabit per sekund (AC2200) och hög bibehållen prestanda i hela nätverket samtidigt som man håller nere latenser till ett minimum.

Ungefärliga krav på nätverkshastighet

  • Gaming: 0,5-5 Mbps**
  • Netflix Full HD: ~5 Mbps (~25 Mbps för UHD)
  • Skype videosamtal HD: 1,5 Mbps
  • Spotify “extreme”: 1 Mbps
  • Facebook: 4-8 Mbps
  • Surfa på internet: Varierande
  • Filnedladdning: Efter eget samvete

**Generellt låg datamängd behövs skickas men varierar kraftigt från spel till spel.

Medan Asus Lyra kan leverera en teoretisk total bandbredd på upp till 2 200 Mbps är det inte den hastighet du kan räkna med mot varje enskild enhet du ansluter. Med en bra installation levererar dock Lyra tillräcklig bandbredd för att du ska få maximal nytta av även riktigt snabba internetuppkopplingar. Bandbredd som räcker gott och väl även när flera i hushållet strömmar Netflix eller nöter kattvideos på Facebook. Asus egna tester visar att ett Lyra-paket kan leverera bra täckning över 550 kvadratmeter med baspaketets tre enheter sammankopplade.

Mesh-nätverk har länge varit en produkt för de lite mer kunniga och krävande. Men idag är det inte längre så. Målet med Asus Lyra har varit att bygga ett diskret, högpresterande mesh-nätverk som alla kan använda. Installation av trådlösa prylar kan inte sällan vara ganska komplicerad, åtminstone om du inte är så hemma på sånt. Asus Lyra installeras enkelt med wps-knappar och har en intuitiv design där hela enheten fungerar som en stor lysdiod under installationen, och visar status med logiska, tydliga färger.

Asus Lyra Mini och storebror Asus Lyra. Båda två paketen kommer med tre vardera Wifi-enheter.

Inbyggd säkerhet för alla enheter

Alla som surfat vet att det är lätt dra på sig virus eller olika typer av malware. De flesta har därför ett säkerhetspaket med antivirus, brandvägg med mera på datorn. Antingen det inbyggda eller ett som de betalt för. Alla prylar har dock inte den säkerheten. Till exempel somliga webbkameror, smart tv-apparater med mera.

För att öka säkerheten för alla anslutna prylar i nätverket har Asus Lyra ett säkerhetspaket färdiginstallerat i enheterna. Det innebär inte att du behöver slå av ditt säkerhetsprogram på datorn. Men det ger extra säkerhet för de där andra prylarna. Säkerhetsfunktionerna i Lyra levereras av Trend Micro och fungerar automatiskt. Det vill säga du behöver inte konfigurera något själv.

Med Asus Lyra vill leverera ett snyggt och heltäckande Wifi-nätverk som är lätt att installera och som du sedan inte behöver tänka på, det ska bara fungera. Du kan idag välja mellan Asus Lyra och lillebror Asus Lyra Mini beroende på ditt hems storlek och budget. Båda kan dock gömmas bakom en gardin, hålla koll på dina familjemedlemmars surfvanor samt automatiskt skydda alla dina nätverksprodukter mot skadlig kod.

Här nedan finns ytterligare bilder på Asus Lyra och Lyra Mini samt lite installationsinspiration. Du ska aldrig gömma en Wifi-router i garderoben och med Lyra hoppas vi att du inte känner behovet.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Asus

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid