Sponsrat – Denna artikel presenteras av Komplett
Välvda gamingskärmar ger en fet spelupplevelse. Vi tipsar om spelen som du bör testa på en välvd gamingskärm. Vilket är din favorit?

Välvda, böjda eller kurvade skärmar? Kärt barn har många namn. Oavsett vad du väljer att kalla dem har de intagit allt fler skrivbord runt om i landet. Efter att ha testat att spela på en välvd skärm kan man också förstå varför. Nu när vi går in i landets mörkaste tider blir det kanske lite extra mycket gaming på kvällarna och därför vill vi passa på att tipsa om några spel som gör sig extra bra på just välvda gamingskärmar.

Forza Horizon 4

Det som gör Forza Horizon 4 till sådan favorit i sammanhanget är kombinationen av båda öppna landskap, stadsmiljöer och den stora variationen fordon att ta del av.

Spelet placerar oss i och utanför Edinburgh i Skottland på våren. Därefter låser vi upp sommarkampanjen och slutligen höst och vinter.

Alla spel mår bra av att det flyter på men det blir extra tydligt i bilspel som Forza Horizon 4 – Svive 35″ PYX 35D601 har en uppdateringsfrekvens på 180 Hz.

Man skulle kunna tro att det är vyn inifrån fordonen som ger mest effekt på en böjd skärm, men det är faktiskt utifrån. Det är då vi upplever det föränderliga landskapet som liksom viker sig runt oss där någonstans runt 200 km/h.

Andra liknande spel: Forza Horizon 5 lanserades i dagarna och där vi får besöka Mexikos något mer kala landskap ihop med ganska så radikala väderomställningar. Och naturligtvis, markant uppdaterad grafik.

Hur många hertz behöver min gamingskärm?
När det kommer till uppdateringsfrekvens på skärmarna skall den minst kunna visa lika många bildrutor (FPS –  Frames Per Second) som datorns grafikkort klarar att skicka ut. Men gärna dubbelt upp eller mer för ännu minskad latens. 120 – 180 Hz är ett bra spann på uppdateringsfrekvens utan att skärminköpet spänger plånboken.

GTA 5

Här handlar det om ren överlevnadsstrategi att se så mycket av bilden som möjligt. Detta oavsett om vi blir jagade av de polisiära myndigheterna i single player eller om kulorna viner runt om oss i GTA Online.

Svive 35″ PYX 35D601 är en 35-tumsskärm med 1440p-upplösning, Freesync och ett bildförhållande på 21:9 vilket ger möjlighet att se märkbart mer av landskapet.

Sedan har vi ju den där scenen som dyker upp efter ett par singel-uppdrag där vi står och tittar ut över Los Santos för första gången och kameran sveper ut över staden. Mums!

Andra liknande spel: Fortnite må sakna samma typer av biljakter men lite samma känsla där när vi landar uppe på en höjd och blickar ut över det kommande, och framförallt krympande, slagfältet.

Undvik trasig grafik med bildsynkronisering
Ofta är skärmar certifierade av antingen AMD (Freesync) eller Nvidia (G-Sync). I grunden rör det sig dock om VESA Adaptive Sync som är en del av DisplayPort-standarden. Det betyder att om skärmen stödjer det ena så stöds också det andra.

Age of Wonders: Planetfall

Klassisk grid-indelad RTS (Real Time Strategy) må sakna samma tårdrypande digitala fartvind som bilspelen men ju bredare skärm ju mer ser vi av världen samtidigt. 

Svive 35″ PYX 35D601 har en välvning på 1800R vilket ger en mer omslutande upplevelse vid gaming.

Med så här breda skärmar behöver vi inte längre scrolla i sidled. Spelvärlden möter sig själv på sidorna om vi zoomar ut tillräckligt.

Det ger oss ännu större känsla av världsherravälde och just världsherravälde är liksom poängen.

Andra liknande spel: Varenda modern Civilisation-utgåva.

Hur välvd ska skärmen vara?
En välvd skärms kurvatur definieras genom ett R-tal. Ju lägre R-tal ju mer välvd är skärmen. R-talet avser radien på en cirkel med samma kurvatur som skärmen mätt i millimeter. Hur välvd skärm du ska ha beror mycket på tycke, smak och avstånd du sitter från skärmen. Generellt sett så ger skärmar mellan 1000R och 1800R en väsentlig mer omslutande upplevelse vid gaming.

I den här artikeln har vi använt oss av en välvd gamingskärm från Kompletts egna varumärke Svive. Filosofin bakom Svive är att du inte skall behöva tömma hela spargrisen för att ha råd med adekvat utrustning, oavsett om du sitter och spelar själv eller streamar. Skärmen i artikeln heter Svive 35″ PYX 35D601 och kostar just nu prispressade 4 995 kronor (gäller till och med 30/11 eller så långt lagret räcker).

Vilket spel skulle du vilja testa på en bred och välvd gamingskärm? Eller sitter du kanske inne på en titel som vi har missat?! Kommentera gärna vilket som är ditt favoritspel och om det kanske gör sig extra bra på en välvd skärm. 🙂

Denna artikel med tillhörande foto är skapad av teknikskribenter och innehållsskapare hos Coore på uppdrag av Komplett – för marknadsföring som är mer än bara reklam.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Komplett

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Xelf Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Xelf
Medlem
Xelf

Personliga tips över spel som är utmärkta i ultrawide. Kan verkligen inte backa bandet när man sett spelen i en bred synvinkel, aldrig att jag spelar på 16:9 igen. …
Civilization 6.
Doom.
Path of exile.
Tomb raider, shadow of… alt den nyaste.
Guild wars 2.
Borderlands 2 & 3.
Dying Light.
Final Fantasy XIV online.
The Outer Worlds.
Nier Automata.

+ samtliga bil, flyg och racer spel.