Project 141 – en unik Modern Warfare-dator som du kan vinna!

Prestandatester och massvis med läckra foto med "Project 141"

0
Sponsrat – Denna artikel presenteras av Activision
Hur presterar den unika gamingdatorn Project 141 i det mest realistiska Call of Duty-spelet hittills? Missa inte chansen att tävla om datorn!

När Activision lanserade Black Ops 4 under fjolåret var det med ett större fokus än någonsin på PC som spelplattform. Tillsammans med datorentusiaster på Coore och den prisade chassimoddaren Tim ”timpelay” Malmborg firade Activision lanseringen genom att bygga en helt unik gaming PC i Black Ops 4 inspirerad design. Under 2019 har Activision lagt i en extra växel för PC-spelare med lanseringen av Modern Warfare. Det betyder inte bara ett utökat fokus på PC-specifika funktioner utan även en ny exklusiv Modern Warfare gaming-PC. En PC som med unik design och ruskigt kraftfulla komponenter kommer att tävlas ut bland nordiska Modern Warfare-spelare.

Artikelindex

 • Ny grafikmotor och bästa PC-upplevelse – Så levererar Modern Warfare mer realistisk grafik än någonsin
 • En unik Modern Warfare gaming PC – Så byggdes datorn och dess komponenter
 • Prestandatester i Modern Warfare– Tester med ”Project 141”
 • Vinn den exklusiva Modern Warfare gamingdatorn – Så är Du med och tävlar om en helt unik Modern Warfare-dator

Ny grafikmotor med fokus på realism

Om vi börjar med spelet Modern Warfare är 2019-upplagan den fjärde titeln i den välkända spelserien från Activision. Spelet ska dock snarare ses som en omstart av serien än en uppföljare där vi bland annat får återbesök av populära karaktärer som kapten Price. Passande sitt namn ”Modern Warfare” baseras kampanjen i spelet på flera tydliga kopplingar med nutidens krigföring och terrorism. För att starta om spelserien på bästa sätt har det samtidigt introducerats flera stora nyheter för alla spelare och inte minst de som spelar på PC.

Annons
Modern Warfare
Skärmdump från flerspelsläget i Call of Duty: Modern Warfare

Grundstomme i nystarten för Modern Warfare är en ny grafikmotor där utvecklarna på Infinity Ward lagt 5 år på att utveckla en motor fokuserad på realism och verklighetstrogen grafik. Grafikmotorn gör detta med en myriad av små och stora nyheter. En av de viktigare och mest iögonfallande är det utbredda användandet av fotogrammetri där man med hundratals foto och avancerade algoritmer skapar digitala 3D-modeller av riktiga byggnader, vapen och andra objekt, exempelvis sopor och ryska stridsvagnar (!). Dessa avbildningar används för att i spelet replikera inte bara objektens form och storlek utan deras unika material och hur de reagerar på exempelvis ljus och reflektioner. Den nya grafikmotorn är skräddarsydd för att rendera mer än 5 gånger så mycket geometri som tidigare titlar i spelserien, det betyder fler och mer avancerade objekt och karaktärer samtidigt på skärmen.

Visste du att..

Infinity Ward tog fotogrammetriska bilder av öknen i Arizona för att modellera delar av spelvärlden i Modern Warfare. Dessa bilder tog mer än 2 terabyte data att lagra och man fick utveckla egna metoder för att komprimera den grafiska datan för att kunna laddas i en dator eller konsol med en handfull gigabyte av RAM-minne.

Här kan du läsa mer om Modern Warfares nya grafikmotor och hur Infinity Ward använde fotogrammetri i utvecklingen.

En annan mycket viktig aspekt för realism och naturtrogen grafik är hanteringen av ljuseffekter. Infinity Ward använder sig bland annat av volymetrisk belysning, spektralrendering och även ray tracing (strålföljning) för att få konsekvent naturtrogna ljuseffekter med mjuka skuggor och reflektioner. Det möjliggör häftiga nya effekter som värmestrålning, markdimma, dammkorn och realistisk simulering av mörkerseende. Det senare där du på ett verklighetstroget sätt kan se i mörker med rätt utrustning men också bli bländad när ljuset i byggnaden tänds. Noterbart är att Infinity Ward byggt stödet för ray tracing kring Microsofts DXR API vilket betyder att tekniken i framtiden ska kunna aktiveras på alla DirectX 12-kompatibla grafikkretsar. I dagsläget är dock ray tracing endast tillgängligt för datorer med Geforce RTX-grafikkort.

Annons

Effekterna av ray tracing ska alltid mätas mot den oundvikliga beräkningskraft som dedikeras för tekniken. Här har Activision tagit sikte på att PC-spelare ska kunna nå upp mot 60 fps med ray tracing aktiverat i alla upplösningar upp till 4K. Detta genom en balanserad implementering av ray tracing och inte minst ett tätt samarbete med Nvidia.

PC-spelare får exklusiva spelinställningar

Även om merparten av Modern Warfares nya funktioner och grafiska härligheter finns tillgängliga för alla spelare, oavsett plattform, finns det flera unika möjligheter och funktioner för PC-spelare. Det börjar med självklara möjligheter som att skräddarsy sina kontrollinställningar vilket följs upp av en ansenlig mängd grafiska inställningar. Bland annat stödjer PC-versionen som väntat äkta 4K-upplösning och texturer samt upplåst bildfrekvens. Modern Warfare för PC har även stöd för flera skärmar och fullskaligt stöd för ultrabreda upplösningar i upp till 32:9 format, det senare som ger en svårslaget omslutande spelupplevelse.

Nyheter i Modern Warfare och PC-funktionalitet

Modern Warfare är den första Call of Duty-titeln som ger fullt stöd för crossplay. Det betyder att du som PC-spelare kan spela med och mot dina kompisar som spelar på exempelvis Playstation 4 eller Xbox One-konsoler. Du väljer själv om du vill spela crossplay eller bara mot spelare på din egen plattform. Matchning kommer att ske beroende på kontrolltyp så konsolspelare kan använda mus och tangentbord för att spela med PC-spelare eller så kan PC-spelare använda handkontroll för att spela med konsolspelare.
Nytt för spelserien är även en färsk singleplayer-kampanj samt ett flerspelarläge där du kan spela två-mot-två eller 32-mot-32, samt ett co-op-läge som kallas Special Ops där upp till 4 vänner tar sig an uppdrag sida vid sida.

Annons

Specifika PC-funktioner i Modern Warfare

 • Stöd för superbreda skärmformat (Exempelvis 3840×1080 och 5120×1440)
 • Obegränsad bildfrekvens (FPS) och uppdateringsfrekvens
 • Skräddarsydda UI-placeringar
 • Dedikerade PC-servrar
 • Justerbar Field of View
 • Toggle eller press and hold – Du väljer själv hur du vill sikta
 • Vapenegenskaper – Rekyler och omladdningstider etc.

Läs mer av PC-versionen av spelet på Battle.net.

”Project 141” – En unik gamingdator

Med PC-satsningen i närminnet ville Activision och Coore återigen bygga en unikt designad gaminngdator för Modern Warfare. Arbetet började till sensommaren 2019 under namnet ”Project 141” (Ett namn med sitt ursprung i spelets singelplayer-kampanj). Målsättningen var att skapa inte bara en kraftfull gamingdator, som skulle leverera grym prestanda och spelupplevelse i Modern Warfare. Datorn skulle i sig självt ge en fysisk känsla av modern krigsföring. Datormoddaren och kreatören bakom datorns konstruktion och design, Tim ”timpelay” Malmborg, förklarar det bäst själv.

Tim ”timpelay” Malmborg monterar vattenkylningssystemet i Project 141

– Project 141 är byggd för att representera teknologi redo för en extrem miljö. Datorn är skräddarsydd med detaljerad kamouflage och stryktåliga material som du kan förvänta dig från en dator för Modern Warfare. Ingenting lämnas orört med uppdraget att skapa en pålitlig prestandamaskin för att spela spelet. Det anpassade vattenkylningssystemet är överdimensionerat och byggt med skräddarsydda mässingsanslutningar och tålig mattsvart slang. Datorn har dubbla D5-pumpar i serie och ett trippelbehållarsystem för att hantera inte bara de kraftfulla grundkomponenterna utan även överklockade frekvenser. För att fullborda temat finns det ett 3D-printat krypskyttssikte monterat bakom moderkortet.

Annons

En mäktig maskin med prestanda i toppklass

Project 141 parat med super ultrabreda gamingskärmen Asus ROG Strix XG49VQ.

Under den unika datordesignen som Tim skapat finns en komplett uppsättning av kraftfulla datorkomponenter utvalda för att verkligen dra nytta av PC-versionens upplåsta bilfrekvens. I vanlig ordning är det processor och i synnerhet grafikkort som spelar störst roll i vilken prestanda du kan förvänta dig ur dina spel. I Modern Warfare-datorn sitter en åttakärnig Intel Core i9-9900K CPU samt ett Asus ROG Geforce RTX 2080 Ti Strix grafikkort. Nvidias Geforce RTX 2080 Ti krets är inte bara den kraftfullaste grafikkretsen på konsumentmarknaden, den gör det även möjligt att aktivera ray tracing-effekterna i Modern Warfare. Detta genom Nvidias egna RTX-teknik som levererar nära nog 60 fps i 4K-upplösning med ett RTX 2080 Ti-grafikkort. Project 141 är en riktigt pjäs som med en matchvikt runt 50 kg ger ett minst sagt mäktig intryck på eller under skrivbordet.

Modern Warfare-datorn byggdes med följande komponenter

Call of Duty Modern Warfare prestandatester

Ingen gamingdator är samtidigt bättre än den prestanda som kan levereras. För att på allvar maximera PC-spelupplevelsen i Modern Warfare valde vi att utföra prestandatester inte bara med ray tracing aktiverat utan även på en ultrabred gamingskärm. Detta ger oss de mest realistiska ljuseffekterna och samtidigt en nästan svindlande omslutande spelupplevelse. Kanske inte optimalt i pressade e-sportsturneringar men ack så häftigt för den som verkligen vill få en känsla av att fysiskt ducka mellan byggnader medan kulorna viner över hjässan.

Annons

Prestandatesterna utfördes i skärmens maximala upplösning om 3840 x 1080 pixlar med maxade grafikinställningar. Prestandadata från flera minuters speltid på olika kartor i Team death match och räknades samman för att ge ett medelvärde för hur Project 141 presterar i heta multiplayer matcher. Trots dryga 4 miljoner pixlar att skyffla och extra beräkningstunga ray tracing-effekter aktiverade levererar Project 141 imponerande prestanda med dryga 120 bilder per sekund och ett riktigt härligt flyt.

Som väntat finns det några ytterligare bildrutor att hämta om vi inaktiverar ray traycing-effekterna men skillnaderna är förvånansvärt små. Med 127 fps i 3840×1080 pixlars upplösning råder det inget tvivel om att Project 141 kommer att kunna driva Modern Warfare även i 4K-upplösning med riktigt fin bildfrekvens.

Med sitt rejält överdimensionerade vattenkylningssystem var datorn mer eller mindre helt ljudlös även vid tung belastning och temperaturerna höll sig på riktigt låga och stabila nivåer, inte minst tack vare systemets dubbla 420 millimeters radiatorer.

Annons

Du har chans att vinna ”Project 141”

För dig som känner dig sugen på en rejäl och helt unik PC-uppgradering finns det under december månad chans att vinna denna unika Call of Duty: Modern Warfare gamingdator. Läs mer om hur du deltar i tävlingen på Activisions tävlingssida och missa inte heller chansen att se ”Project 141” live på DreamHack Winter den 28 november.

Call of Duty: Modern Warfare lanserades den 25 oktober 2019 till PC, PS4  och Xbox One. Har du själv testat Modern Warfare får du gärna berätta mer om dina upplevelser i kommentarerna. PC-versionen av spelet kan du hitta på Battle.net.

Ett extra tack till de företag som bistått vid bygget av Project 141!

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Activision
Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid