Sensorn är viktig, DPI not so much!

Den mest omtalade komponenten i en datormus är av förklarliga skäl dess sensor. 80-talisterna minns fortfarande sina klassiska kulmöss men idag är det laser eller optisk sensor som gäller. Sensorn är med rätt ytterst viktig i valet av mus för att du ska träffa de där pixelkänsliga sniper-skotten och hinna med dina, förhoppningsvis, blixtsnabba reflexer.

Med en sämre sensor kan ditt sikte eller markör hamna på olika ställen efter annars identiska förflyttningar och det är i princip omöjligt att finjustera siktet pixel för pixel.

Asus ROG Gladius II kommer utrustad med marknadsledande lasersensorn Pixart PMW 3360.

Är du seriös med ditt spelande så är alltså musens sensor extremt viktig. Antalet dpi (avläsningar per sekund) är likt megahertz på en processor långt ifrån det enda som räknas. Sensorn ska kunna leverera en ett-till-ett känsla utan några fördröjningar och du måste kunna finjustera dina rörelser pixel för pixel utan någon acceleration. I dagens moderna möss förekommer både laser- (VCSEL) och optiska sensorer (IR-LED).

Visste du...
Att DPI (Dots per inch) egentligen inte förklarar hur pricksäker din mus är. Det är snarare ett värde på hur snabb din mus är och även om din sensor klarar 12 000 – 16 000 DPI spelar de flesta CSGO-proffs med mellan 400 till 800 DPI. En sensor med hög DPI är inte automatiskt pricksäker och du kommer inte heller att kunna spela med dess maximala DPI-inställning. Exakt hur hög DPI du vill spela med beror på personliga preferenser och skärmupplösning. Vid 4K-upplösning behöver du röra din mus drygt 0,5cm för att flytta muspekaren från ena kortsidan till den andra med 16 000 DPI.

Samtidigt som sensorvalet är ytterst viktigt har tekniken kommit så pass långt att även förhållandevis prisvärda sensorer ger fullgod prestanda för de flesta spelare. Vill du däremot se till att endast din egen förmåga är begränsningen se till att välja en mus med en toppkvalificerad optisk sensor.

Slutsats: Musens sensor är superviktigt. Stirra dig dock inte blind på DPI utan satsa på en välbeprövad sensor och rannsaka dig själv om sensorn i musen är avgörande för din framgång på slagfältet.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid