Sponsrat – Denna artikel presenteras av LG
Storlek? 4K-upplösning? HDR? Bäst TV för fotbolls-VM? Frågorna när du köper en TV är lika många som alternativen, här är några av de viktigaste sakerna att tänka på.

Det finns många saker att tänka på när man investerar i en ny TV. För vissa är det en mödosam men spännande process, för andra är det bara plågsamt och ett beslut man vill få överstökat. I slutändan är alla TV-användare olika och smaken är som baken men här kommer en genomgång kring vad som är viktigast att tänka på när du ska köpa en TV idag.

TL:DR

  1. Storleken spelar roll – men lika viktigt är avståndet till din TV
  2. Ultra HD 4K får du på köpet – använd rätt källor för att nyttja det
  3. OLED är premiumvalet, LCD/LED ger flest tum per krona – Bildprocessorn påverkar bild och funktion
  4. HDR gör bildupplevelsen mer naturlig – Satsa på rätt HDR-format och förbered dig för HFR
  5. En Smart TV har inte bara appar utan kan även styras med gester och rösten
  6. Glöm inte ljudet – Komplettera med surroundsystem eller soundbar

1. Satsa stort – eller flytta fram soffan

Den bokstavligen största frågan för många TV-köpare är vilken storlek man ska satsa på. Här får man ta hänsyn till allt från budget till möblering och smak men en gemensam sanning är att det är få som känner att de köpt för stor TV. Vi vänjer oss förvånansvärt fort med storleken och samtidigt säger vetenskapen att många med normalt tittaravstånd (3-4m) borde ha en närmast enorm TV för optimal inlevelse. Riktlinjer från Society of Motion Picture & Television Engineers säger att din TV ska rymma 30 grader av ditt synfält för blandat material (film, sport, spel) medans den för film gärna får täcka upp till 40 grader av synfältet. Det betyder att du gärna ska sitta 2,69 meter ifrån en 65″ TV vid sportsändningar och så nära som 1,98 meter vid filmtittande.

TV-storlekRekommenderat avstånd blandat material (30°)Rekommenderat avstånd film (40°)
32 tum1,33 m0,98 m
42 tum1,75 m1,29 m
50 tum2,06 m1,53 m
55 tum2,28 m1,68 m
60 tum2,48 m1,83 m
65 tum2,69 m1,98 m
70 tum2,9 m2,13 m
75 tum3,1 m2,29 m
80 tum3,31 m2,44 m
85 tum3,52 m2,59 m

Tidigare har upplösningen på din TV varit en stor faktor för hur nära du bör sitta men med Ultra HD-upplösning är det närmast överspelat. Pixlarna i en 4K TV är så små att du aldrig kommer att se dem på ett bekvämt tittaravstånd, det är snarare bildmaterialets kvalité som blir begränsningen.

Din TV-upplevelse påverkas mycket, men inte bara, av storleken så låt din budget och ditt tittaravstånd avgöra hur många tum du satsar på och se till att även täcka andra viktiga aspekter. Idag säljs det flest TV-apparater i Europa mellan 60-69″ och 65″ är ofta en bra riktlinje för de flesta konsumenter.

Tips: Ett bra personligt riktmärke kan vara att tänka på vilken rad du brukar vilja sitta på biografen, desto längre fram, desto större TV/kortare avstånd lär du föredra hemma. Skäms inte heller för att dra soffan närmare TV:n eller sett en fåtölj rakt framför när det är dags för favoritfilmen.

2. Ultra HD 4K kommer närmast på köpet

En högre upplösning med fler pixlar ger både bättre skärpa och detaljrikedom när du tittar på din TV. Ultra HD 4K är idag en standardupplösning som nästan uteslutande alla nya TV-apparater stödjer och det utan någon direkt merkostnad. Det finns helt enkelt egentligen ingen anledning att välja en lägre upplösning och även om reguljära HD-TV-sändningar i Sverige inte sänds i 4K kan många TV-apparaters uppskalningsfunktion ge lite skarpare bild. Med 4K-upplösning är du också bättre framtidssäkrad samt ökar begagnatvärdet på din TV.

Tips: För att få ut maximalt av 4K-upplösningen sitt som ovan nämnt närmare din TV. Ultra HD Blu-ray, Netflix, Youtube, Xbox One X och Playstation 4 Pro samt Apple TV 4K är några av de enheter och tjänster som levererar mycket material i 4K-upplösning,

3. LCD/LED, OLED och bildprocessor

De flesta har hört talas om LCD och OLED som kort och gott är två olika bildpanelstekniker för att bygga en TV. Den största skillnaden, även om det finns betydligt fler, är att en LCD-TV använder ljusdioder bakom skärmen för att reglera ljusstyrkan på TV:ns pixlar, detta är också varifrån namnet LED-TV (light emitting diod) kommer ifrån. Resultatet är en och ljusstark TV med relativt låg tillverkningskostnad. I en OLED-panel är varje enskild pixel (drygt 8 miljoner i en 4K TV) sin egen ljuskälla och kan till skillnad mot en pixel i en LCD-TV släckas helt. Det ger OLED en betydande fördel i svärta och kontrastförhållande som är mycket viktiga aspekter vid inte minst film och TV-spel. OLED är samtidigt dyrare att tillverka och kostnaden per tum ökar jämfört med de flesta LCD-TV:s.

OLED använder sig inte av någon separat bakbelysning utan varje pixel är sin egen ljuskälla.

Medan bildpanelen är väldigt viktigt är det många som glömmer processorerna som driver desamma. Inte minst OLED-paneler med 8 miljoner individuella pixlar kräver hög beräkningskraft att styras effektivt. En kraftfullare bildprocessor gör det möjligt att applicera avancerade bildtekniker för att förbättra bildkvalitén exempelvis i snabba sportsändningar som Fotbolls-VM och för att minimera input lag i spel. Tumregeln säger att varje ny TV-generation har kraftfullare bildprocessorer men ibland tas extra stora kliv och detta är värt att hålla ett extra öga på.

Tips: Både bildkvalité, prestanda och funktioner i din TV påverkas av dess bildprocessor, överväg vilka funktioner och hur hög framtidssäkerhet du vill ha när du väljer din TV. I valet mellan LCD och OLED är det OLED som generellt levererar den bästa bildkvalitén medan LCD ofta är ett prisvärt alternativ med många tum per krona.

Snabbfakta: LG α (Alpha) 9 
LG:s nya OLED-bildprocessor α9 har 35% högre beräkningskraft jämfört med föregående kretsar och stödjer 10-bit färghantering. Det gör det möjligt för OLED-TV-apparaterna att identifiera 7,3 gånger fler färger än fjolårets modeller. Processorn kan i fyra steg (2x mot fjolårets modell) minimera korn- och bandningsbrus i färgövergångar på alla bildkällor. Detta oavsett om det är TV-sändningar, högupplöst material eller annat komprimerat bildmaterial som streamingtjänster och nedladdat videomaterial. Processorn möjliggör även röststyrning av din TV, uppspelning av bildmaterial i upp till 100 fps samt en extra låg input lag i HDR-spel på 20,9 ms.

4. HDR och HFR

High Dynamic Range (HDR) är en teknik som gör det möjligt för TV-apparater och skärmar att visa material mer livslikt än tidigare med ett brett dynamiskt omfång. Rent tekniskt levererar HDR-material extra parametrar (metadata) som berättar för din HDR TV hur den ska återskapa fler detaljer i både de ljusare och mörkare delarna av en bild. Skillnaden mellan HDR och SDR-material ska enligt konsumentundersökningar ofta påverka bildupplevelsen mer än att gå från 1080p till 4K-upplösning.

Redan idag använder spelkonsoler och tjänster som Netflix och Ultra HD Blu-ray HDR och tekniken är även på väg till TV-sändningar. Medan grundtanken med HDR alltid är densamma finns det flera olika standarder där HDR10, HGL och Dolby Vision är de mest kända men även Technicolor HDR blivit allt mer omtalad. För att vara säker på att din TV kan visa allt HDR-material krävs det att den stödjer alla olika HDR-standarder.

  • HDR10 – Den mest vanligt använda standarden idag
  • Dolby Vision – Den mest avancerade HDR-standarden som växer i popularitet
  • HGL HDR – En standard som sägs vara aktuell för TV-sändningar i HDR
  • Technicolor HDR – Teknik som kan skicka HDR- och SDR-material i samma bildström

HFR är en ny teknik för TV-marknaden och möjliggör sändningar och material sänt i 100 till 120 bilder per sekund. Medan film ofta filmas och enligt många upplevs bäst i 25-30 bilder per sekund är det annorlunda med sport och spel. Med snabba rörelser i bilden, tänk exempelvis en tennisboll som far över nätet, krävs det fler bilder per sekund för att inte ge en hackig känsla. De första HFR-sändningarna väntas startas i USA senare under året och fokus blir då just på sport och andra sändningar som gynnas av en högre bildfrekvens. Även detta är en teknik som bland annat analytikerföretaget IHS påpekat ger större upplevd skillnad för TV-tittandet än att öka upplösningen.

LG:s senaste OLED-TV-apparater är först ut på marknaden med stöd för HFR i 100/120 bilder per sekund (EU/US).

Tips: Har du tänkt använda din TV i flera år se då till att satsa på en modell som stödjer så många bildstandarder som möjligt för att framtidssäkra.

5. Smarta funktioner samt navigering med röst och gester

Med handen på hjärtat är de flesta nya TV-apparater på marknaden mer eller mindre smarta. Du har oftast möjlighet att använda integrerade appar i din TV för att nyttja tjänster som Netflix och Youtube eller för att spela upp lokala videofiler du sparat i ditt nätverk eller på ett USB-minne. Att använda en smart TV är samtidigt inte alltid det mest intuitiva med en vanlig fjärrkontroll. Bara att scrolla mellan olika menyer kan vara frustrerande och att mata in inloggningsuppgifter för dina olika appar med piltangenterna är allt annat än upplyftande.

Tjänster som Netflix är oftast integrerade direkt i din TV – Här LG:s Magic Remote med egna snabbknappar.

Vissa modeller av TV-apparater stödjer navigering med både hjälp av gest-baserade fjärrkontroller och din röst. Detta gör det möjligt att exempelvis peka på den TV-serie du vill starta i Netflix istället för att behöva flera knapptryck för att flytta markören dit. Eller varför inte starta din TV genom att med rösten berätta att du vill titta på Stranger Things på Netflix.

Tips: När Google introducerar stöd för svenskt språk i Google Assistant kommer TV-apparater med inbyggd Google Assistant även kunna styra dina Philips Hue-lampor och andra smarta produkter.

Snabbfakta: Magic Remote och WebOS 4.0
LG skeppar sina OLED-TV-apparater med fjärrkontrollen Magic Remote som kan användas för att peka, vifta och navigera i menyer med hjälp av handrörelser. I WebOS 4.0 kan du även starta applikationer som Netflix och Youtube genom att prata till handkontrollen. Google Assistant finns integrerad i TV:n och är redo för att röststyra andra produkter när Google öppnar stöd för svenskt tal. Du kan även strömma bilden från din smartphone till din TV med Miracast eller låta din OLED TV visa upp bilder från ditt personliga Google Photo- eller Instagram-konto likt en gigantisk fotoram.

Med LG Magic Remote får du en pekare som du pekar och sveper du över skärmen för att navigera med.

6. Ljud är en stor del av upplevelsen

Bildkvalité är onekligen det viktigaste hos en TV men samtidigt ska man inte underskatta vikten av bra ljud. Medan det är fascinerande hur pass bra ljud det går att få ur de lövtunna TV-apparaterna på marknaden idag går det inte att lura fysikens lagar. Är du ute efter den optimala filmupplevelsen eller att få känslan av att du sitter på fotbollsstadion bör du även komplettera din TV med ett externt ljudsystem.

För de riktigt seriösa hembioentusiasterna är det optimala att satsa på ett surroundsystem med minst 6 högtalare (5.1 kanaler) och helst 8 högtalare (5.1.2 Dolby Atmos) samt en dedikerad hembioreciever. Detta kräver dock både en ansenlig budget och en möblering som tillåter en hel del utsvävningar.

Soundbaren LG SK10Y har stöd för Dolby Atmos 5.1.2 men kan även paras med trådlösa bakhögtalare för 7.1.2-ljud.

Ett annat smidigt och effektivt sätt är att komplettera din TV med en soundbar. En soundbar kan förklaras som ett surroundsystem i slimmad förpackning som ofta innehåller fler högtalarelement för att leverera surroundljud samt möjlighet att koppla in externa enheter som spelkonsoler eller andra ljudkällor. Flera soundbars kommer även med uppåtriktade högtalare som ger Dolby Atmos-ljud och paras ofta med en subwoofer för att leverera extra inlevelserik bas. Du kan egentligen välja vilken soundbar du vill till din TV men det kan finnas fördelar med en modell från samma tillverkare som exempelvis att styra både TV och soundbar med samma fjärrkontroll.

Tips: Satsar du på en hembioreceiver eller soundbar se då till att den stödjer HDCP 2.2 så att du får fullt stöd för 4K HDR samt okomprimerade ljudformat som Dolby Atmos. Notera även att inte alla TV-apparater kan spela upp Dolby Atmos från sina integrerade appar för exempelvis Netflix.

I nästa del av artikelserien kommer vi att kika på hur du får ut den bästa bildupplevelsen från din TV så håll utkik! Tills dess kan du läsa mer om LG OLED här!

Sponsrat – Denna artikel presenteras av LG

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid