Spotify har under den senaste veckan sänkt sin bitrate för musik som strömmas till Premium-användare utan att meddela kunder eller justera pris på medlemskapet.

Uppdatering: NordicHardware har sökt Spotify för en officiell kommentar och fått följande svar från Fredrik Westin på Spotifys nordiska kommunikationsavdelningen.

“Vi erbjuder fortfarande möjligheten att spela musik upp till 320 kbps för alla användare med Premium på mobil och dator. Vi jobbar ständigt för att förbättra musikupplevelsen för våra användare och är i processen att uppdatera våra supportsidor.”

Det officiella uttalandet från Spotify stödjer med andra ord tidigare uttalande från anställda på Reddit att Spotify inte ändrat streamingkvalitén för datorer eller mobila enheter. Däremot skiljer sig streamingkvaliteten på deras webbaserade spelare samt Chromecast-enheter. Spotify har nu även uppdaterat sina supportsidor där man förtydligat att extrem-inställningen av spelaren på mobil och dator levererar 320Kbit/s. Spotify har inte velat bekräfta varför fel information tidigare förmedlats på företagets supportsida.

Spotify har under flera år erbjudit tre olika inställningar för kunder att njuta av musik genom den omåttligt populära streamingtjänsten – normal kvalitet, hög kvalitet och extrem kvalitet. Spotify har strömmat musiken med Ogg Vorbis-formatet och använt sig av en bitrate på 96 kbit/s, 160 kbit/s resp 320 kbit/s för de tre olika inställningarna. Den sistnämnda som kallas extrem kvalitet på mobilen och hög kvalitet på datorn är endast tillgänglig för premiumkunder.Någon gång under månadsskiftet visar det sig nu att Spotify dragit ner sin bitrate för både hög och extrem-inställningarna med 20%, utan något officiellt uttalande eller att se över Premium-tjänstens prissättning. Flinka läsare på NordicHardware noterade ändringen på Spotifys hemsida där hög kvalitet och extrem kvalitet numera innebär 128 kbit/s resp. 256 kbit/s.

Bäddar för Spotify Hi-Fi

Ingenstans på Spotify.com står det något om varför man sänkt sin bitrate och om man som användare kommer att kunna märka något i form av försämrad musikkvalitet även i extrem-läget. En anledning till ändringen skulle kunna vara effektivare ljudcodecs för att ge samma kvalitet med lägre bithastighet. Det är dock något Spotify borde meddelat officiellt på sin hemsida som ett tekniskt framsteg.

Då Spotify själva inte gått ut med någon information om ändringen pekar det mesta mot att detta snarare är ett kalkylerat drag lagom till introduceringen av företagets första lossless-abonnemang. Där Spotify troligtvis vill ha en så pass markant skillnad mellan de olika tjänsterna som möjligt för att locka över fler användare till sin nya entusiasttjänst.

Information om Spotify Hi-Fi läckte ut på nätet redan i mars 2017

Spotify Hi-Fi ska ge användare strömmad musik i CD-kvalitet som på allvar ska kunna fajtas med konkurrenten Tidal. En tjänst som Spotify råkat läcka ut information kring tidigare och som sägs kosta 100 kronor extra per månad utöver den vanliga premium-tjänsten.

Uppdatering: På Reddit har en användare som hävdar sig vara anställd på Spotify skrivit att maximal bitrate på mobil och desktop fortfarande ska vara 320 Kbit/s med Ogg/Vorbis. Om detta stämmer och varför man i så fall inte påpekar detta på sin webbplats är oklart. Vi återkommer med uppdateringar.

 

Referenser:

  1. Spotify presenterar 320 Kbit/s under 2009
  2. Spotifys nuvarande bitrate-hastighet
  3. Cachad version av Spotifys hemsida från 29/8 med 320 Kbit/s (Numera död)

Tipstack till Mattias!

Finns det någon skillnad?
Märker du någon skillnad på ljudkvalitén i Spotify den senaste veckan?
Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Mitt S.
6 Årtal sedan

Jag lyssnar bara på musik på Spotify, så tack för det här inlägget

Palle
Palle
6 Årtal sedan

Jag kör tidal för ljudkvaliteten, har fin stereo och vill ha bästa möjliga ljud.
Men kommer Spotify med lossless, byter jag direkt till deras tjänst direkt.

tidal
6 Årtal sedan

det bästa med Tidal är att 50%> av allt är transcodes från mp3

“lossless” från lossy 😀 haha ja så kan man göra om man inte vet vad man håller på med – sen sälja det till överpris!