Steelseries Apex Pro är en av produkterna tillverkaren visar upp under Computex 2019 och imponerar redaktionen med sina väldigt lena brytare som även låter användaren själv ställa in dess aktiveringspunkt.
Den danska tillverkaren Steelseries slog på stora trumman inför Computex 2019 och lovade något banbrytande i tangentbordsväg. Vi var självfallet tvungna att kika in, och med vår tangentbordsexpert Emir på plats så kan vi konstatera att det fanns anledning att skryta.
Steelseries avtäckte idag gamingtangentbordet Steelseries Apex Pro, och det unika med tangentbordet är att det tillämpar magnetiska hall effect-brytare. Utförandet av hall effect i tangentbord är inte nytt, tvärtom är det nästintill uråldrigt – men brytartypen har börjat bli mer och mer populär på senare tid. Flera moderna tillverkare har tagit sig an hall effect i olika utföranden, men ingen av dem implementerar dem på exakt samma sätt som Steelseries har gjort.
Fördelarna med hall effect över kontaktbaserade brytare som exempelvis Cherry MX- eller Alps-brytare är att de är “kontaktlösa”, de kräver ingen fysisk aktivering av brytaren. Istället använder Steelseries Apex Pro en magnetisk hall effect för att känna av nedtryck av tangenter som sedan avläses av tangentbordets PCB. Den kontaktlösa designen gynnar konsumenten främst genom att den har färre friktion vid nedslaget, och upplevs därför mycket lenare än kontaktbaserade brytare.
Exempelvis Cherry MX-brytare använder ett kontaktlöv för att registrera nedtryck. Brytarstammen pressas ned längs med plastskenor i brytarhuset, och samtidigt som brytarstammen passerar ett kontaktlöv som sluter kretsen – och i tur aktiverar tangenten. Det är ofta lövet som står för en större del av det “skrap” som upplevs i ett nedslag, hall effect-brytare använder sig inte av dessa och resultatet är av den anledningen en väldigt len upplevelse. Steelseries Apex Pro är den mest lena brytaren som vi har stött på i ett gamingtangentbord hittills, även lenare än Varmilos elektrokapacitiva brytare som tidigare höll titeln.
Vi fick tyvärr ingen möjlighet att kika närmre på innanredet av brytaren eller hur PCBn är utformad för att dra några större slutsatser kring implementationen, men Steelseries har stora planer för tekniken. Redan idag kunde tillverkaren visa upp hur brytaren känner av nedslaget i en konstant, och vi kunde ställa in aktiveringspunkten mellan 0.4mm, hela vägen ned till där brytaren bottnar vid 3.6mm. Steelseries nämner även att de planerar att ha fler programmerbara funktioner i framtiden, och har patenterat många funktioner de har planer för sedan år 2014.
Steelseries tillkännagav tillverkaren de samarbetar med för att leverera brytarna – nämligen kinesiska Gateron. Gateron har gjort sig kända genom att klona Cherry MX-brytare när Cherrys patent tog slut för ett par år sedan, och enligt många – även oss – är de en förbättring av Cherrys design. Gaterons brytare har alltid upplevts lenare än Cherry MX, och de har många unika entusiastbrytare där de lyssnar på feedback och skapar nya brytare ihop med entusiastkommunityn. Trots flera unika brytare historiskt sett är det till vår kännedom första gången som Gateron ger sig på och tillverkar en hall effect-brytare, och vi kan säga att den initialt känns behaglig och len.
Även om brytarna stal showen för oss, så hade tangentbordet i övrigt många andra funktioner. Vissa av dessa har vi kommit att vänta från gamingtangentbord, som exempelvis RGB, Macros och liknande – men en detalj värd att notera i övrigt är att Steelseries Apex Pro har en OLED-display. Displayen kan hjälpa oss visa information, men också agera som meny för övriga delar av tangentbordet som exempelvis profilval, macroinställningar, aktiveringspunktsfunktioner med mera.
Steelseries Apex Pro kommer att ha ett riktpris runt 230 euro, och väntas komma i Augusti. Tangentbordet är definitivt bland de dyrare på vår marknad, och byggkvaliteten var inte mycket att skryta om från den korta tid vi hade med det – men vi inväntar varmt Apex Pro till vår testbänk för att få kika närmre och grotta ned oss i detaljerna!
Pssst… Steelseries hade även en taktil brytare med klick i en brytartestare. Den kändes mer taktil än vanliga Cherry MX Blue och var uppbyggd annorlunda, vi misstänker att den använder en så kallad “click bar” likt Kailh Box-brytar har… Steelseries kunde inte gå in på detaljer, men vi väntar spänt på mer information om även den brytaren!
Fler videoreportage från Computex 2019