Tyska Speedlink är en nykomling inom kringutrustning på den svenska marknaden, och tillverkaren har nyligen lanserat ett flertal gamingmöss i olika prisklasser. Vi tog Decus, Kudos Z-9, Ledos och Prime Z-DW för en spinn i Svenska Musguiden!
Det har blivit dags för en större uppdatering i svenska musguiden och i dagens test tittar vi närmare på fyra modeller från tillverkaren Speedlink. Den relativt anonyma tillverkaren har presenterat en rad olika gamingmöss i flertalet prisklasser och de erbjuder i princip en modell för varje plånboksstorlek.
Nedan följer en sammanfattning av våra djupdykande tester av fyra gamingmöss från Speedlink. De fullständiga testerna finns att tillgå i Svenska Musguiden där vi jämför alla marknadens aktuella möss och musmattor i prestanda, form och pris.
Speedlink Decus
Decus är en modell som rent ergonomiskt lämpar sig för användare med större händer och som föredrar handflategrepp. Musen ger ett bekvämt stöd för samtliga fingerar och hela handen kan vila över den utan problem.
Decus erbjuder totalt sju stycken klickbara knappar samt ett gummerat scrollhjul som har tydliga steg och ett bra grepp. Dock så finns det en del att anmärka på hos den här musen. Den flätade USB-kabeln är tjock och styv men det som framförallt höjer våra ögonbryn är det faktum att Speedlink bundlar sin mjukvara med bloatware i form av programmet Simplicheck och tragiskt nog så båda dessa skuggor återkommande hos alla Speedlink-möss vi testat.
I våra prestandatester upptäcker vi även att vårt exemplar av Decus inte når upp till 1 000 Hz i polling rate vilket är något som den enligt tillverkaren ska klara av. Vi har ett nytt testexemplar på väg till oss för verifiering och vi kommer uppdatera er läsare när det nya exemplaret har körts i testbänken.
Efter vi har spenderat vår tid med Speedlink Decus så kan vi konstatera att den har ett fördelaktigt pris och på pappret bra specifikationer, men det slutar där. Sensorn är medioker och några knappar känns för svampiga för att ge något direkt kvalitetsintryck. USB-kabeln är på tok för tjock och styv för att på något smidigt sätt kunna forma den kring din utrustning utan att den ska fastna.
Mjukvaran är platt och erbjuder endast de nödvändigaste inställningarna på enkelt sätt men skeppas förpackat med bloat ware.
Om vi ska nämna några bra punkter med Speedlink Decus så får vi ändå ge tillverkaren en eloge för att den ger ett bra stöd vid handflategrepp då alla fem fingrar vilar tryggt samt att scrollhjulet har ett bra grepp och tydliga steg.
Våra förväntningar på Decus var att det skulle vara en utmanare i det lägre prissegmentet och ses som en instegsmodell för nya gamers, men med tanke på den mediokra sensorprestandan och rent av felaktiga marknadsföringen från Speedlink gällande polling rate så förblir Decus inget annat än en dyr budgetmus som inte levererar vad den lovar. – Svenska Musguiden 2016-03-12.
Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price
Speedlink Kudos Z-9
Kudos Z-9 är Speedlinks kanske mest avancerade gamingråtta som bjuder på en utökad mängd knappar och mer avancerade funktioner så som möjligheten att justera musens inställningar via en app i telefonen.
Materialet är genomgående plast och gummi och den rekommenderade handstorleken för Kudos Z-9 är medium till large vid klo- eller handflategrepp.
Kudos Z-9 ebjuder totalt elva stycken klickbara knappar samt ett gummerat scrollhjul med stöd för tilt-funktion. Dock så saknar knapparna den där taktila aktiveringskänslan som vi förväntas oss av en mus i denna prisklass. Den styva USB-kabeln drar även ner helhetsintrycket hos musen då den är svårt att forma och fastnar gärna i övrig utrustning.
Möjligheten att kunna justera musens inställningar via en app är en trevlig idé men i praktiken så faller den ganska platt då det gick betydligt mycket snabbare och smidigare att bara tabba ur ett spel för att justera inställningar.
Kudos Z-9 vill väldigt gärna vara en gamingmus i mellanklassen men det faktum att Speedlink har valt att bygga på en vad som nu ses som en äldre typ av sensor, till ett pris som matchar betydligt bättre konkurrenter gör att denna råtta inte når hela vägen fram i svenska musguiden.
Det finns några ljusa sidor hos Kudos Z-9 så som att den har ett bra grepp och ett tilitbart scrollhjul, men de få positiva aspekterna överskuggas av saker som icke taktila knappar, styv USB-kabel och att de skickar med bloat ware i sin mjukvara.
Hade Speedlink prissatt Kudos Z-9 betydligt lägre hade också förväntningarna varit annorlunda men för detta priset så finns det betydligt bättre möss på marknaden. – Svenska Musguiden 2016-03-12
Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price
Speedlink Ledos
Speedlink Ledos är en symmetrisk gamingmus med ett riktigt konkurrenskraftigt pris och stabil konstruktion. Ledos kan användas av både höger- samt vänsterhänta personer med handstorlek medium till large. Den optimala greppstilen för Ledos är klo- eller fingergrepp då den är aningen kortare i sin design jämfört med sina syskon.
Ledos använder en instegs-sensor som fungerar till de flesta spel men du bör inte räkna med någon spektakulär ett-till-ett känsla i snabba FPS-titlar. Totalt så finns det sex stycken knappar att tillgå som bjuder på en överraskande taktil respons och då Ledos saknar stöd för någon mjukvara så kan inga knappar programmeras om eller andra inställningar finjusteras.
Bortsett från den styva USB-kabeln så presterar Ledos över sina förväntningar och vi kan med gott samvete rekommendera denna mus till gamers med en snäv budget.
Speedlink Ledos är sett till sitt vad man får för pengarna en mycket kompetent instegsmus för gaming. Det trots att den använder en vad vi klassar som instegs-sensor så presterar den ändå väl i våra prestandatester. Dock så bör man inte förvänta sig någon ett-till-ett känsla i FPS-spel men den klarar gott och väl av alla andra spel och vardaglig användning.
Bortsett från det och den styva USB-kabeln så bjuder faktiskt Ledos ett bra grepp och taktila knappar vilket är svårt att hitta i den här prisklassen.
Så om du är på jakt efter en symmetrisk mus till ett bra pris och inte behöver mer än 3 000 DPI eller planerar att spela några tävlingsinriktade FPS-titlar så kan Speedlink Ledos vara musen för dig. – Svenska Musguiden 2016-03-12
Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price
Speedlink Prime Z-DW
Speedlink Prime-DW är en gamingmus som sticker ut från mängden med två scrollhjul på rad, vilket är den första i sitt slag som vi lagt vantarna på.
Prime Z-DW är tillverkad i plast och gummi och har en genomgående matt yta som täcker hela musen. Utformningen lämpar sig bäst för högerhänta användare med handstorlek medium till large som använder någon form av hybrid mellan klo- och handflategrepp.
Musen erbjuder totalt nio klickbara knappar samt två gummerade scrollhjul men tyvärr så blir vi besvikna på knapparna då de inte alls är så högkvalitativa som vi hade förväntat oss hos en mus i denna prisklassen. Däremot så gror de dubbla scrollhjulen lite på oss och efter ett tags användning så uppskattar vi verkligen dem. Den sekundära scrollen är perfekt att justera volym med.
Men Prime Z-DW dras med samma skuggor som sina systrar ovan då USB-kabeln är alldeles för tjock och styv samt att mjukvaran bundlas med ett bloatware-program, vilket drar ner helhetsbetyget för musen.
Speedlink Prime Z-DW är en intressant mus men inget för den som planerar att spela FPS-titlar. Sensorn levererar vad Speedlink utlopvar men den har tyvärr en del inbyggd acceleration vilket försvårar tävlingsinriktat FPS-spelande.
Samtliga knappar på Prime Z-DW känns inte särskilt taktila i jämförelse med andra modeller i samma prisklass och USB-kabeln är så pass styv att den är svårt att forma kring övrig utrustning utan att den ska fastna under användning.
De bra egenskaperna hos Prime Z-DW är det sekundära scrollhjulet som vid vardaglig användning faktiskt är mer användbart än vad man kanske tror och att musen har ett bra grepp.
Mjukvaran är i enklaste laget och vi hittar fel på saker så som att fel modellnamn ibland visas och sedan att det skeppas paketerat med bloat ware är inte acceptabelt. Det i kombination med ovan drar ner helhetsupplevelsen hos musen vilket gör att den inte når i närheten av någon utmärkelse i Svenska Musguiden. – Svenska Musguiden 2016-03-12
Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price
Marknadsanalys och kommande tester
Det är spännande att testa nykomlingen på marknaden och dagens test av Speedlink produkter resulterade faktiskt i en utmärkelse. Dock så räcker det inte att bygga in RGB-belysning och kalla den gaming för att en mus ska kunna leva upp till dagens konkurrens. Men med Ledos bevisar Speedlink att en instegsmus för gaming inte behöver kosta skjortan och därför så petar Ledos bort och tar över Ozone Neons tidigare utmärkelse, Mest för pengarna.
Vi har en del intressanta modeller från Mad Catz på lur i musguiden och det ska bli spännande att se vad resultaten blir. Blickar vi framåt så har Steelseries sin Rival 700 på ingång och förväntningarna är skyhöga.
Fler tester finns i Svenska Musguiden
Du kan hitta mer spännande tester av marknadens hetaste möss i svenska musguiden där vi jämför form, prestanda och pris mellan dagens alla intressanta modeller.