Asus ROG Swift PG278Q

Asus_ROG_Swift_004

Asus ROG Swift PG278Q
Storlek 27 tum
Paneltyp TN
Upplösning 2560 x 1440
Maximal uppdateringsfrekvens 144 Hz
Uppdateringsfrekvens 1 ms (grått-till-grått)
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
Ljud Nej
USB 2x USB 3.0
Justeringsmöjligheter Höjning/sänkning
Vridning
Lutning
Pivot
Medföljande kablar 1 x Displayport
1 x USB 3.0 A-B
Strömförsörjning Externt nätaggregat
VESA-fäste Ja
Lägstapris på Prisjakt.se Product price

Asus var först i världen med att lansera en bildskärm med Nvidia:s G-syncteknik. Asus ROG Swift PG278Q har prisats som en av de bästa spelskärmarna någonsin. Vi tar en titt på den och ser om detta stämmer.

Byggkvalitet och finesser

Asus ROG Swift PG278Q har ett yttre som är riktigt stilrent och avskalat. Plasten är matt och drar inte till sig fingeravtryck . Plastramen är runt skärmen är väldigt tunn vilket bidrar till inlevelsen när man spelar eller kollar på film, den tunna designen gör även att skärmen lämpar sig riktigt väl för flerskärmslösningar. Konstruktionen är extremt god och inget knarr kan höras när man hanterar skärmen.

Asus_ROG_Swift_007

Den tillhörande foten är en av de bästa vi har testat vad gäller stabilitet och justeringsmöjligheter. Stöd finns för höjning/sänkning, vridning, lutning och pivot. Rent utseendemässigt och praktiskt sett är foten dock inte en fullpoängare.

Asus_ROG_Swift_006

Den är utrustad med en röd ring runt den inre delen av basen som kan lysa och pulsera (aktiveras genom OSD-menyn), något som säkert tilltalar många men samtidigt nog kommer vara en oanvänd funktion för många andra. Förutom detta så är foten väldigt stor, så pass stor att det kan bli problematiskt att få plats med tangentbord framför skärmen på vissa mindre skrivbord.

OSD-menyn på ASUS ROG SWIFT är bra vad gäller funktioner och justeringsmöjligheter. Förutom de vanliga inställningsmöjligheterna så som ljusstyrka, gamma och kontrast så erbjuder SWIFT även möjligheten att ändra skärmens uppdateringsfrekvens på språng via en dedikerad snabbknapp på skärmens baksida, man kan växla mellan 60, 120 och 144 hertz.

Asus_ROG_Swift_001

För att navigera OSD-menyn har ASUS valt att använda sig av en liten joystick som även den kan hittas bakom skärmen på den högra sidan. Denna joystick är dock inte riktigt optimal för navigering då man oftare hamnar på fel ruta än den rätta. Standardknappar med upp, ner, höger och vänster hade varit ett mer sobert val.

Asus_ROG_Swift_003

ASUS ROG SWIFT PG278Q drivs av en fullstor displayport och utöver ingång för strömadaptern så finns där inga andra portar för att driva skärmen. Anledningen för detta är att Nvidia G-Sync i skrivande stund endast stödjer displayport. Till höger om ingångarna finner man tre stycken USB 3.0-portar, en för uppströms och två för nedströms. Detta betyder med andra ord att skärmen kan användas som en USB-hubb.

Asus_ROG_Swift_002

Bildkvalitet

ASUS ROG SWIFT PG278Q använder en TN-panel av den bättre sorten, och i standardutförande är bildkvaliten godkänd men inget spektakulärt. Ljusstyrkan är uppskruvad till max vid leverans, vilket är vanlig praxis när det gäller TN-paneler, och färgtemperaturen är kall. Innan kalibrering uppmätte vi ett deltaE-medelvärde på 3 och ett maxvärde på 6,3. Efter kalibrering ser vi ett något bättre deltaE-medelvärde på 2,7 och ett maxvärde på 5,8.

Skärm Okalibrerat medelvärde Okalibrerat maxvärde Kalibrerat medelvärde Kalibrerat maxvärde
Asus Swift PG278Q
3 6,3 2,7 5,8
Acer XB280HK
2,6 5,7 1,8 5

Betrakningsvinklarna kan räknas som normala för TN-panel, det vill säga inte särskilt bra, och färgskiftning i höjdled märks av ganska ofta. Skärmens justeringsmöjligheter gör dock att detta sällan är ett problem..

Bra ljusstyrka – med viss ljusblödning

Vi tester kunde vi uppmäta en maximal ljusstyrka på 350 candela per kvadratmeter, vilket är exakt det värde som ASUS utlovar i sina specifikationer. Vårt testexemplar av Asus ROG Swift lider av lite ljusblödning, särskilt i kanterna. Ljusblödning är dock någonting man får dras med när man använder TN-panel i allmänhet. Mängden ljusblödning är inte på något vis stor jämfört med andra skärmar, och betydligt mindre än vad man ibland kan erfara hos skärmar i det lägre budgetsegmentet.

Användning – spel och film och skrivbordsanvändande

Skrivbordsanvändning i 2560 x 1440 är, om inte lika superbt som 4K, ändå riktigt trevligt i jämförelse med 1080p. Arbetsytan är stor nog för simultant arbete och potentialen för produktivitet är stor. En stor fördel som 1440p har över 4K är att de allra flesta klarar sig utan att behöva använda Windows inbyggda textskalning.

Asus_ROG_Swift_008

Vid filmtittande är Asus PG278Q en kompetent skärm, även om den dras med TN-panelernas vanliga nackdelar, så som ljusblödning och sämre betrekningsvinklar. Det finns inte mycket filmmaterial som är filmat i 2560 x 1440, förutom en del klipp på Youtube. Dock ser 1080p-material riktigt bra ut när det blir uppskalat till 1440p.

De två tidigare kategorierna kan dock träda åt sidan när vi pratar om Swift:s primära talang, gaming. Att spela spel på Asus ROG Swift är en upplevelse utöver det vanliga. G-sync är någonting vi har provat innan när vi testade Acer XB280HK, men det är en helt annat sak att använda G-sync i 144 hertz och med en lite mer lättdriven upplösning. Alla rörelser är totalt flytande vid en bildfrekvens över 60 bildrutor per frekvens, men inlevelsen vid 144 bildrutor per sekund går inte att jämföra med någonting annat. Möjligheten att kunna skifta mellan 60, 120 och 144 Hertz direkt via en knapp på skärmen må vara lite överflödig då G-sync tar bort tearing och stuttering, men kan ändå vara bra för den som vill ligga på maximalt antal bildrutor per sekund i ett visst spel.

Kombinationen av upplösning, uppdateringsfrekvens, G-sync och lämpligheten för flerskärmslösningar gör Asus ROG Swift PG278Q till en av de bästa spelskärmarna på marknaden just nu.

Strömförbrukning

Asus ROG Swift PG278Q drar 35 watt vid skrivbordsanvändning och filmtittande vilket är en väldigt rimlig nivå att ligga på. Vid standby uppmätte vi 12,6 watt, vilket är avsevärt högre än de 0,5 watt som Asus utlovar i sina specifikationer. Precis som med Acer XB280HK kan vi inte svara på om detta beror på beror på G-syncmodulen eller någonting annat.

Subscribe
Notifiera vid
15 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Zhu
Zhu
9 Årtal sedan

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
DST
9 Årtal sedan

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Yarakarandin
9 Årtal sedan

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Tobias Solem
9 Årtal sedan

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
9 Årtal sedan

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
9 Årtal sedan

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var “- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i “ja rutan”

Flyfisherman
9 Årtal sedan

Dubbelpost

Flyfisherman
9 Årtal sedan

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Skuggan7
9 Årtal sedan

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Skuggan7
9 Årtal sedan

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

9 Årtal sedan

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Dexster
9 Årtal sedan

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Jonas Bergkvist
9 Årtal sedan

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.