Acer XG270HU

Acer_XG270HU_006

Acer XG270HU
Storlek 27 tum
Paneltyp TN
Upplösning 2560 x 1440
Uppdateringsfrekvens Max: 144 Hz
Freesync: 40 – 144 Hz
Responstid 1 ms (grått-till-grått)
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2

DVI-D (dubbel länk)
HDMI
Linjeingång för ljud
Linjeutgång för ljud

Ljud Nej
USB Nej
Justeringsmöjligheter Lutning
Medföljande kablar 1 x Displayport
DVI-D
Strömförsörjning Externt nätaggregat
VESA-fäste Nej
Lägstapris på Prisjakt.se Product price

Byggkvalitet och finesser

Acer XG270HU har ett yttre som verkligen sticker ut, med sin metalliskt röda finish och väldigt tunna design. Plastramen runt skärmpanelen är väldigt tunn, vilket gör att skärmen lämpar sig för flerskämslösningar, förutom det faktum att den saknar stöd för VESA-fäste.

Acer_XG270HU_003 Acer_XG270HU_004

 

Det ovanstående är tyvärr det enda positiva med XG270HU:s design. Byggkvalitén är inte imponerade på något vis alls. Plasten runt skärmen avger ett märkbart knarr när man hanterar skärmen och plasten på baksidan är bucklar inåt av att man bara rör vid den.

Skärmfoten är inte heller någonting jubla över – även om den är robust och ser stilren ut så bidrar den inte till någon vidare stabilitet och skärmen börjar skaka av att man bara skriver på tangentbordet. Den enda justeringen XB270HU kan erbjuda är lutning, något som inte fungerar särskilt bra då hela foten följer med om man inte placerar vikt på den.

OSD-menyn är kompetent med alla vanliga inställningar man kan förvänta sig. Knapparna för att kontrollera menyn är dock inte jättebra placerade då man lätt kommer åt strömknappen när man ska justera inställningar. Ingen indikation på vad varje knapp gör kan tydas från skärmen innan själva OSD-menyn är aktiverad.

Acer_XG270HU_005

Portutbudet på Acer XB270HU är bra med DVI, displayport och HDMI. Där finns även en ingång för ljud, om man vill använda skärmens inbyggda högtalare, och en utgång för hörlurar. Det ska poängteras att Freesync endast kommer fungera om skärmens drivs via displayport.

Bildkvalitet

Acer XG270HU använder sig av en TN-panel som kort sagt kan betraktas som medelmåttig. Färgvärdena den kan leverera är inte förödande efter kalibrering men värdena skärmen ger av i standardutförande är bedrövliga. Innan kalibrering uppmätte vi ett deltaE-medelvärde på 5,3 och ett maxvärde på 12,2. Efter kalibrering ser siffrorna mycket bättre ut med ett deltaE-medelvärde på 2,8 och ett maxvärde på 5,6. I vanlig ordning med TN-skärmar är ljusstyrkan uppskruvad till max vid leverans men färgtemperaturen är neutral.

Betraktningsvinklarna är sämre än medelmåttiga, även för en TN-panel med märkbar färgskiftning i höjdled när man bara reser lite från stolen.

Bra ljusstyrka och ingen ljusblödning

I vår mätning uppnår Acer XB270HU en maximal ljusstyrka på 350 candela per kvadratmeter, vilket är det värde Acer utlovar i sina specifikation. Vårt testexemplar av Acer XG270HU lider inte av någon märkbar ljusblödning, vilket är till skärmens fördel.

Användning – spel, film och skrivbordsanvändande

I skrivbordsanvändning sköter sig XG270HU som man förväntar sig. Att arbeta i 2560×1440 är som vanligt en väldigt trevlig upplevelse och produktivitetspotentialen är stor när det kommer till simultant arbete med till exempel flera dokument upp samtidigt.

Det blir ganska snabbt klart att Acer XG270HU inte är tänkt att användas till film. Betraktningsvinklarna gör att upplevelsen blir allt annat än njutbar och det är i princip omöjligt att hitta en vinkel som är tillfredsställande om man inte sitter rakt framför skärmen.

I rent spelande är skärmen dock väldigt kompetent . Upplösningen i kombination med Freesync bildar en ytterst trevlig upplevelse. Rörelser är väldigt flytande och levande, i nivå med vad G-sync levererar, men känslan är något mer subtil. Tearing och stuttering är även som bortblåsta med Freesync aktiverat.

Att spela med Freesync

Att spela med Freesync är, precis som med G-Sync, en upplevelse som måste upplevas personligen för att man ska kunna uppskatta de fördelar som medföljer. Där effekten har mest inverkan är på datorer i det lägre segmentet och mellanklassen då tekniken gör att flyt även kan kännas vid ett lägre antal bildrutor per sekund än till exempel 60. Under 40 hertz är dock hjälpen som Freesync kan leverera begränsad. Hur pass begränsat det är har vi inte haft möjlighet att testa än, men det är någonting vi kommer att ta upp i framtida artiklar.

Eftersom bildskärmens uppdateringsfrekvens anpassas till antalet bildrutor grafikkortet kan ge ut vid varje enskilt tillfälle slipper man problem som stuttering och tearing. Även på högt specificerade datorer gör sig tekniken väl, flytet man får vid 144 bildrutor per sekund är riktigt imponerande och avsaknaden av stuttering gör det till en fröjd att spela spel som kräver lite mer precision.

Subscribe
Notifiera vid
15 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Zhu
Zhu
10 Årtal sedan

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
DST
10 Årtal sedan

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Yarakarandin
10 Årtal sedan

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Tobias Solem
10 Årtal sedan

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
10 Årtal sedan

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
10 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
10 Årtal sedan

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var “- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i “ja rutan”

Flyfisherman
10 Årtal sedan

Dubbelpost

Flyfisherman
10 Årtal sedan

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Skuggan7
10 Årtal sedan

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Skuggan7
10 Årtal sedan

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

9 Årtal sedan

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Dexster
9 Årtal sedan

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Jonas Bergkvist
9 Årtal sedan

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.