Acer XB280HK

XB280HK

 

Acer XB280HK
Storlek 28 tum
Paneltyp TN
Upplösning 3 840 x 2 160
Maximal uppdateringsfrekvens 60 Hz
Uppdateringsfrekvens 1 ms (grått-till-grått)
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
Ljud Nej
USB 4 x USB 3.0
Justeringsmöjligheter Höjning/sänkning
Vridning
Lutning
Pivot
Medföljande kablar 1 x Displayport
1 x USB 3.0 A-B
Strömförsörjning Inbyggt nätaggregat
VESA-fäste Ja
Lägstapris på Prisjakt.se Product price

Acer blir först i världen med att kombinera 4K-upplösning och G-sync. Därmed försöker man fylla ett tomrum som funnits sedan G-sync lanserades. Häng med när vi provar Acer XB280HK.

Byggkvalitet och finesser

XB280HK har ett relativt avskalat yttre med vissa utmärkande detaljer. Den svarta plastramen är av en glansig variant som gärna drar åt sig fingeravtryck; Detta känns som ett tämligen konstigt val då plasten på baksidan av skärmen är matt och inte en avtrycksmagnet. Plastramen är även ganska tjock, särskilt jämfört med andra skärmar i prisklassen och ger en något instängande känsla – Konstruktionen är däremot väldigt gedigen och ger ett gott intryck.

XB280HK_2

Foten som följer med står ut med sin runda design och orangea accent – även här är den glansiga plasten framträdande. Stabiliteten är så bra man kan begära och tillsammans med VESA-fästet tillåter XB280HK justeringar för höjning/sänkning, vridning, lutning och pivot.

XB280HK_back

OSD-menyn på skärmen är lättnavigerad, med en motsvarande fysisk knapp för varje navigeringsalternativ, det hade dock varit trevligt med någon slags indikation för vad knapparna gör. Antalet inställningar är tillfredsställande för den här sortens skärm, med bland annat alternativ för ljusstryka, kontrast och gamma, samt profiler för energisparande, grafiskt arbete och gaming.

Acer XB280HK drivs med hjälp av en fullstor displayport, och utöver denna finner man inga andra portar, detta är för att G-Sync i skrivande stund enbart stödjer displayport.

XB280HK_ports

Till höger om displayport-ingången hittar vi två av de fyra inbyggda USB 3.0-portarna, de två resterande hittar man på vänster sida av skärmen. Dessa tillåter att man använder XB280HK som en USB-hubb via en medföljande kabel.

Bildkvalitet

XB280HK använder en TN-panel av den bättre sorten, och i standardutförande är bildkvalitén bra men skärmen är väldigt ljus och har en något kall färgtemperatur. Efter kalibrering finner man dock en väldigt trevlig skärmupplevelse med bättre svärta och mer korrekta färger. I okalibrerat tillstånd uppmätte vi ett deltaE*-medelvärde på 2,6 och ett maxvärde på 5,7. Efter kalibrering uppmättes ett deltaE-medelvärde på 1,8 och ett maxvärde på 5.

Skärm Okalibrerat medelvärde Okalibrerat maxvärde Kalibrerat medelvärde Kalibrerat maxvärde
Acer XB280HK 2,6 5,7 1,8 5
Asus Swift PG278Q 3 6,3 2,7 5,8

Som vanligt när det gäller TN-paneler är inte betraktningsvinklarna perfekta och viss färgskiftning och bildförsämring kan ses, speciellt i höjdled. Här får dock skärmens justeringsmöjligheter lov att glänsa lite eftersom det är lätt att få till en tillfredsställande vinkel som borde fungera för de allra flesta sittande positioner.

Godkänd ljusstyrka – med viss ljusblödning

Vårt testexemplar av XB280HK lider av lite ljusblödning runt kanterna av skärmpanelen, dock inte till den grad där det är märkbart eller irriterande vid vanligt användande. I spelande eller filmtittande där det förekommer många svarta scener gör det sig dock påmint, om än till en mycket mindre grad efter kalibrering av skärmet genomförts och ljusstyrkan sänkts.

I vårt test med en kolorimeter uppmätte XB280HK’s maximala ljusstyrka till 278,5 candela per kvadratmeter – en relativt bra resultat, men ändå inte uppe i de 300 som Acer utlovar

Användning – spel och film och skrivbordsanvändande

Att arbeta och spela i 4K är någonting som kräver en viss omställning hos användaren. Den höga upplösningen kan vara både en fröjd och en pest, beroende på person. Arbetsytan möjliggör produktivitet som 1080p inte kan komma i närheten av. Nackdelen med upplösningen, i alla fall vid de skärmstorlekar som datorskärmar vanligvis håller sig, är att texten blir väldigt liten. Detta går att åtgärda till viss del genom att använda Windows inbyggda text-skalning; men med handen på hjärtat är den funktionen långt ifrån vad den borde vara. Stöd för många applikationer, så som Steam och Chrome fattas. Det skall dock sägas att skrivbordsupplevelsen på Acer XB280HK är mycket trevlig och 4K gör sig som sagt bra i produktionssyften, så länge man kan leva med text-förminskning.

XB280HK_tilt

Filmupplevelsen man får vid 4K är svår att beskriva och är något man måste uppleva för att på riktigt kunna förstå vad det är folk pratar om. XB280HK är en riktigt kompetent film-skärm för att bygga på en TN-panel, med undantag för betraktningsvinklarna. Även om de inte är lika framträdande vid filmtittande som vid skrivbordsarbete så gör de sig ändå ihågkomna, särskilt vid mörkare scener. Som nämndes tidigare är dock justeringsmöjligheterna för skärmen så pass bra att en acceptabel vinkel borde gå att hitta oavsett hur man sitter.

Det är vid spel som Acer XB280HK verkligen får släppa lös och visa vad den går för. Upplevelsen kan kortfattat beskrivas som ‘levande’. Den höga upplösningen gör att texturer och färger verkligen ser fantastiska ut, och betyder att man kan sänka inställningar så som anti-aliasing utan att försämra spelupplevelsen. Den här upplevelsen kommer dock på bekostnad av bildfrekvens. Det är här G-Sync kommer in; tekniken gör att skärmens uppdateringsfrekvens anpassar sig efter den takt grafikkortet skickar ut bilder. Med detta kommer fördelen att man slipper använda sig av tekniker så som Vsync, eftersom G-sync eliminerar tearing och stuttering. Detta betyder även att spel kommer kännas och se bra ut även vid ett lägre antal rutor per sekund än 60.

Strömförbrukning

XB280HK drar 34 respektive 35 watt vid skrivbordsanvändning och filmtittande vilket är en väldigt rimlig nivå att ligga på. Vid standby uppmätte vi hela 16 watt, vilket inte är förödande på något vis men ändå långt ifrån de 0,4 watt som Acer utlovar i sina specifikationer. Om detta beror på G-sync-modulen eller någonting annat kan vi inte svara på.

Subscribe
Notifiera vid
15 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Zhu
Zhu
10 Årtal sedan

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
DST
10 Årtal sedan

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Yarakarandin
10 Årtal sedan

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Tobias Solem
10 Årtal sedan

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
10 Årtal sedan

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
10 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
10 Årtal sedan

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var “- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i “ja rutan”

Flyfisherman
10 Årtal sedan

Dubbelpost

Flyfisherman
10 Årtal sedan

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Skuggan7
10 Årtal sedan

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Skuggan7
10 Årtal sedan

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

9 Årtal sedan

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Dexster
9 Årtal sedan

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Jonas Bergkvist
9 Årtal sedan

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.