AOC U2868PQU

AOC_U2868PQU_06

AOC U2868PQU
Storlek 28 tum
Paneltyp TN
Upplösning 3 840 x 2 160
Maximal uppdateringsfrekvens 60 Hz
Uppdateringsfrekvens 1 ms (grått-till-grått)
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
1 x HDMI 1.4a (MHL)
1 x DVI-DL
1 x VGA
Ljud Inbyggda högtalare
Line-in
Hörlursutgång
USB 2 x USB 2.0
1 x USB 3.0
1 x USB 3.0 @ 1.5A för USB-laddning
Justeringsmöjligheter Höjning/sänkning
Vridning
Lutning
Pivot
Medföljande kablar 1 x Displayport
1 x HDMI
1 x USB 3.0 A-B
Strömförsörjning Inbyggt nätaggregat
VESA-fäste Ja
Lägstapris på Prisjakt.se Product price

Från AOC har vi en monitor som har mycket gemensamt med Philips 288P som du hittar längre fram i artikeln – antagligen rör det sig om en grundläggande OEM-design från samma källa men, som vi snart kommer märka, även med vissa skillnader.

Byggkvalitet och finesser

Skärmen har en enkel svart design med fyrkantig fot och alla de vanliga justeringsmöjligheterna. Det går även att byta ut den medföljande foten mot ett vägg- eller bordsfäste med VESA 100×100 om så önskas. Hela skärmens yttre är i svart plast som ändå känns ganska gedigen, men den kommer knarra lite exempelvis när du flyttar skärmen. Skalet känns dock inte på något sätt som en kvalitetsbrist.

AOC_U2868PQU_05

AOC U2868PQU har ett riktigt brett portutbud med alla de vanligaste skärmanslutningarna – en Displayport 1.2, en HDMI 1.4a, en DVI samt en VGA. Dock är det som väntat endast Displayport och HDMI som stödjer 4K, medan DVI och VGA är begränsade till 2 560 x 1 440 respektive full HD. Bildingångarna sitter ungefär så lättåtkomligt som vi är vana vid hos moderna skärmar, och den enda av dessa portar vi kanske helst hade sett flyttad är hörlursutgången som är svår att leta sig fram till om du ska koppla in ett par hörlurar snarare än ha ett par permanentinkopplade högtalare.

AOC_U2868PQU_04

Det finns ett par inbyggda stereohögtalare som kan snappa upp ljud antingen direkt från Displayport- eller HDMI-signalen eller via en analog 3,5-millimetersingång. Det går även att koppla in ett par hörlurar eller externa högtalare via en 3,5-millimetersutgång. Ljudet i högtalarna är dugligt för systemljud och enkla videoklipp, men för musik, film eller dylikt gör du nog bäst i att ansluta ett par externa högtalare – det är ganska platt och burkigt.

Det finns en inbyggd USB-hub med fyra portar, varav två USB 2.0 och två USB 3.0. En av USB 3.0-portarna har extra strömförsörjning för att kunna ladda mobiltelefoner, en trevlig finess som också blir allt vanligare att se på moderna skärmar. Placeringen av portarna är relativt bra, då de sitter på skärmens sida och är enklare att komma åt än på de skärmar där de sitter i nederkant. Dock sitter de fortfarande en bit in på skärmens sida, så du behöver oftast luta dig in bakom skärmen eller vrida den för att komma åt dem. Helst hade vi även sett USB-ingången i skärmens nederkant bland bildingångarna för att den permanent inkopplade kabeln skulle kunna dras snyggare.

Menysystemet navigeras med kapacitiva knappar på framsidan. De fungerar förhållandevis bra för att vara just kapacitiva och menysystemet är tydligt när du väl navigerar via huvudmenyn. Det finns även snabbnavigering för att ändra exempelvis ljusstyrka eller högtalarvolym, men dessa är inte tydligt utmärkta så kan ta några försök att lära sig. Menysystemet i AOC:s skärm är därmed klart godkänt, men knappast i toppklass.

AOC_U2868PQU_02 AOC_U2868PQU_03

Bildkvalitet

Att vara tidigt ute med ny skärmteknik till en billig peng sker inte utan sina nackdelar, och för AOC (och alla dess konkurrenter i det här testet) är den största nackdelen TN-panelen. Vi vet av erfarenhet att en TN-panel inte kan matcha färgerna, svärtan eller betraktningsvinklarna hos en IPS-panel och det är också något vi märker av när vi använder AOC U2868PQU till vardags.

Med det sagt så är panelen ganska bra för att vara just en TN-panel. Medan vi märker av att främst ljusstyrkan faller när vi betraktar skärmen från sidan så är betraktningsvinklarna inte så påtagliga att de blir ett problem under vanlig användning – använder du skärmen normalt så kommer betraktningvinklarna inte vara ett problem.

I vårt testexemplar upplever vi inga nämnvärda ojämnheter i bakbelysningen, men vi kunde märka viss ljusblödning vilket kan vara värt att ha i åtanke. Ljusstyrkan, som vi kommer testa mer kvantitativt längre fram, är inte heller för svag, men skärmen gör sig inte bra i direkt solljus trots sin matta yta.

Användning – spel och film

Många som investerar i 4K idag gör det antagligen av två anledningar – antingen för att få en större och skarpare skrivbordsyta eller för att konsumera spel och film i den högre upplösningsstandarden. Förutsatt att du är villig att skruva ner detaljnivån för att kunna pumpa ut den rejäla mängden pixlar från grafikkortet finns det goda möjligheter för att spela på U2868PQU.

Responstiden är specificerad till en millisekund för grått-till-grått, en siffra som inte går att verifiera vid skärmens fulla upplösning just nu då vi måste sänka dess upplösning för att kunna matcha den mot en referensskärm eller ett mätverktyg. Vi kan dock konstatera att den är snabb nog för att inga eftersläpningar ska märkas av ens i snabba FPS-titlar.

Panelens färgrespons blir sällan en begränsande faktor i spel, så faktumet att det är en TN-panel kommer inte påverka upplevelsen negativt mer än vad de nedskruvade detaljnivåerna kommer göra. Uppdateringsfrekvensen på 60 hertz är tillräcklig för de allra flesta, men det är viktigt att se till att använda Displayport-ingången och se till att den uppdateringen är korrekt aktiverad då 30 hertz blir desto trögare att spela med. Däremot märks en del tearing i bilden vilket kan korrigeras med v-sync, men då med en viss prestandaförlust och ökad latens som följd.

Skärmramarna är inte lika tunna som de vi kan hitta på riktigt moderna skärmar med lägre upplösning idag, men det bör inte heller i sig avskräcka från köp. Ramarna blir främst ett problem om flera skärmar används i en Eyefinity- eller Surround-lösning, vilket knappast är aktuellt med 4K-upplösning inom de närmaste åren för konsumenter.

Förutsatt att källmaterialet är av bra kvalitet och hårdvaran klarar av att avkoda det så är det inte heller några problem att titta på 4K-video på skärmen. För att verkligen märka skillnad gentemot 1080p eller 1440p bör dock videoklippen i fråga vara så milt komprimerade som möjligt, vilket såklart ställer ytterligare krav på bandbredd och diskutrymme. Vill du se på 4K-film är det med andra ord inget problem, inte minst då merparten av all 4K-video idag går i 30 bildrutor per sekund som U2868PQU klarar både över HDMI och Displayport, men bristen på material gör att skärmen i slutändan är mest intressant för spel och skrivbordsanvändning.

Subscribe
Notifiera vid
15 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Zhu
Zhu
9 Årtal sedan

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
DST
9 Årtal sedan

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Yarakarandin
9 Årtal sedan

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Tobias Solem
9 Årtal sedan

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
9 Årtal sedan

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
9 Årtal sedan

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var “- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i “ja rutan”

Flyfisherman
9 Årtal sedan

Dubbelpost

Flyfisherman
9 Årtal sedan

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Skuggan7
9 Årtal sedan

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Skuggan7
9 Årtal sedan

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

9 Årtal sedan

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Dexster
9 Årtal sedan

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Jonas Bergkvist
9 Årtal sedan

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.