Asus PB287Q

Asus_PB287Q_10

Asus PB287Q
Storlek 28 tum
Paneltyp TN
Upplösning 3 840 x 2 160
Maximal uppdateringsfrekvens 60 Hz
Responstid 1 ms
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
1 x HDMI 1.4a
1 x HDMI 1.4a (MHL)
Ljud Line-in
Hörlursutgång
USB Nej
Justeringsmöjligheter Höjning/sänkning
Vridning
Lutning
Pivot
Medföljande kablar 1 x Displayport
1 x HDMI
1 x 3,5 mm
Strömförsörjning Inbyggt nätaggregat
VESA-fäste Ja
Lägstapris på Prisjakt.se Product price

Asus finns representerade i testet med PB287Q, och även här används en 28-tums TN-panel. Detta i kontrast till företagets första 4K-skärm, 32-tummaren PQ321QE, som använde en IGZO-panel från Sharp. PB287 blir istället Asus första riktigt konsumentinriktade 4K-skärm med en betydligt snällare prislapp.

Byggkvalitet och finesser

PB287Q har en av testets mest minimala utsidor, med en enkel fyrkantig fot och mattsvart yta. Designen är riktigt stilren och bör passa in på de flesta skrivbord – plasten kan vara lite knarrig, men kvalitén känns överlag inte bristande.

Asus_PB287_00

Skärmen använder VESA-fäste och kan alltså enkelt väggmonteras om så önskas. Den medföljande foten är stilren och stabil, men saknar vridning i sidled. Menysystemet navigeras med en uppsättning fysiska knappar på skärmens baksida. I början kan dessa vara något svåra att vänja sig vid då de inte har någon märkning annat än i menysystemet, så det händer till och från att man trycker på fel knapp.

Det finns varken DVI eller VGA, utan alla anslutning sker via Displayport eller någon av de två HDMI-ingångarna, varav en har stöd för MHL. Medan VGA och DVI hade varit ett plus i kanten för bakåtkompatibilitet är det ingenting vi känner att man inte kan leva utan på en modern 4K-skärm då vi i slutändan ändå rekommenderara att Displayport används och HDMI är elektriskt kompatibelt med DVI med en adapter.

Asus_PB287_03

Asus har inte byggt in någon USB-hub i sin skärm, vilket givetvis inte är ett krav men som hade gjort den lite mer konkurrenskraftig sett till prislappen.

Bildkvalitet

Precis som konkurrenterna använder Asus en 28-tums TN-panel som även levererar en nästan identisk bildupplevelse för det nakna ögat. Betraktningsvinklarna är inget problem, men är märkbart sämre än exempelvis en IPS-panel – främst är det svärtan som blir lidande när skärmen betraktas från sidan.

Färgerna representeras relativt bra för att vara en TN-panel och det är verkligen inte en ful bild. Den höga pixeltätheten i kombination med klara färger ger en ganska imponerande skrivbordsupplevelse, men Asus kan inte skryta med en märkbart bättre bild än sina konkurrenter. Ljusstyrkan är inte klassledande, men fungerar bra nog för inomhusanvänding även i ganska välbelysta rum. Vi kunde inte upptäcka några döda pixlar, men en väldigt mild ljusblödning syntes i nedre vänstra hörnet.

Användning – spel och film

Om ditt grafikkort klarar av att leverera 60 bildrutor per sekund i 4K-upplösning så klarar också Asus PB287Q av att visa det, också är något av ett minimumkrav för att köpa en 4K-skärm för spel idag. Att spela på en 28-tumspanel överlag har också sina fördelar vad gäller inlevelse, då skärmytan täcker en ganska bra del av synfältet beroende på vilket avstånd du spelar från.

Asus_PB287_02 Asus_PB287_01

Skärmen har inga problem att leverera en överlag bra bildkvalitet i spel, även om svärtan precis som med övriga TN-paneler kunde varit bättre. Det blir främst en begränsning för spel med särskilt mörk grafik. Screen tearing blir även det ett genomgående problem i många spel, så räkna med att få aktivera v-sync och därmed behöva ha ytterligare några bildrutor per sekund i marginal för att väga upp prestandaförlusten som följer.

Samma problem märks inte av i film, men även där är det svärtan som sätter gränserna för hur njutbar du finner upplevelsen – och såklart frågan om källmaterialet har tillräckligt bra kvalitet för att faktiskt se skarpt ut i den höga upplösningen och utspritt över den stora skärmytan.

Inbyggt finns ett par enklare högtalare som inte direkt kammar hem något pris för hifi-upplevelse. De duger dock för systemljud och videoklipp. Ett par externa är däremot att rekommendera för musik, film och spel. En hörlursutgång finns för att ansluta ett par hörlurar direkt till skärmen, men den är placerad på baksidan och är lite svår att komma åt. Den lämpar sig därför bäst för permanent inkoppling.

Subscribe
Notifiera vid
15 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Zhu
Zhu
9 Årtal sedan

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
DST
9 Årtal sedan

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Yarakarandin
9 Årtal sedan

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Tobias Solem
9 Årtal sedan

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
9 Årtal sedan

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
9 Årtal sedan

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var “- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i “ja rutan”

Flyfisherman
9 Årtal sedan

Dubbelpost

Flyfisherman
9 Årtal sedan

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Skuggan7
9 Årtal sedan

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Skuggan7
9 Årtal sedan

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

9 Årtal sedan

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Dexster
9 Årtal sedan

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Jonas Bergkvist
9 Årtal sedan

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.