LG 34UM67

LG_34UM67_007

LG 34UM67
Storlek 34 tum
Paneltyp IPS
Upplösning 2560 x 1080
Maximal uppdateringsfrekvens 75 Hz
Kontrastförhållande 5ms GTG
Responstid 14 ms
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
2 x HDMI
1 x DVI-D
Ljud Inbyggda högtalare
Line-in
Hörlursutgång
USB Nej
Justeringsmöjligheter Höjning/sänkning
Lutning
Medföljande kablar 1 x Displayport
1 x HDMI
1 x 3,5mm ljudkabel
Strömförsörjning Externt nätaggregat
VESA-fäste Ja
Lägstapris på Prisjakt.se Ej listad

Byggkvalitet och finesser

LG 34UM67 har en väldigt unik design som håller sig åt det avskalade hållet. Plasten som andvänts för att bygga skärmen är en glansig variant, något som vi inte är särskilt förtjusta över, men trots den glansiga finishen drar den inte till sig lika mycket fingeravtryck som skärmar i de lägre prissegmenten. Plastramen är tunn för en skärm av den här storleken och eftersom där finns stöd för VESA-fäste så finns där potential för flerskärmlösning.

Konstruktionen är god och inget knarr kan höras vid hantering av skärmen. LG 34UM67 ger ett ganska plastigt intryck efter att man har tagit lite i den. Dock är plasten av en väldigt bra kvalité så det är inte direkt någonting som är till skärmens nackdel.

LG_34UM67_005 LG_34UM67_004

 

Vad gäller justeringsmöjligheter så får man nöja sig med lutning och väldigt begränsad möjlighet att ändra skärmens höjd. Det sistnämna åstadkommer man genom att skruva av skärmfoten och sedan placerar man skärmen vid ett av två par skruvhål och sedan skruvar man fast den igen. På detta vis kan man höja eller sänka skärmen ett par centimeter. Skärmfoten i sig är gjord av helt transparent plast som vid lägre ljusnivåer ger skärmen intrycket av att sväva.

LG_34UM67_008

OSD-menyn på LG 34UM67 kontrolleras av liten styrspak som är väldigt lätt att nå eftersom den är placerad under bottenkanten på skärmens framsida, styrspaken fungerar även som på/av-knapp. Menyn är i sin tur väldigt lätt att navigera med välorganiserade kategorier och inställningar för det allra mesta.

34UM67 kan drivas genom displayport, DVI-D och HDMI men man ska vara medveten om att Freesync enbart kommer att fungera genom displayport. Utöver ingångarna för bild kan man även hitta ingång/utgång för ljud. De inbyggda högtalarna kan även drivas genom antingen HDMI eller displayport.

LG_34UM67_001

Bildkvalitet

LG 34UM67 använder sig av en IPS-panel och bildkvalitén återspeglar detta. Färger är väldigt levande och betraktningsvinklarna är näst intill perfekta, något som är tacksamt i och med skärmens begränsade justeringsmöjligheter.

I standardutförande kan vi uppmäta ett deltaE-medelvärde på 2,3 och ett maximalt värde på 4,3. Båda värdena ligger under tröskeln för korrekt färgåtergivning. Efter en genomgång kalibrering kan vi uppmäta ett deltaE-medelvärde på 1 och ett maximalt värde på 3.

Vid ett test av LG 34UM67:s ljusstyrka kan vi uppmäta en maximal ljusstyrka på 192,5 candela per kvadratmeter. Detta är en bra bit under de 300 candela per kvadratmeter som LG utlovar i sina specifikationer.

Användning – spel och film och skrivbordsanvändade

Att arbeta på en skärm med 21:9-bildförhållande är en väldigt unik och givande upplevelse. Arbetsytan är enorm och möjligheterna för produktivitet är riktigt stora. LG 34UM67 gör sig riktigt bra i det här formatet, men upplösningen kunde ha varit högre. 2560×1080 är i allra minsta laget när det kommer till skärmar med den här storleken och med detta bildförhållande.

Bilden kan vid vissa tillfällen kännas pixlig, särskilt när man arbetar med bilder. LG 34UM67 har en pixeltäthet på ca. 81 pixlar per tum, detta kan jämföras mot LG 29UM67 med 95 pixlar per tum på en 29-tums skärm med samma upplösning som 34UM67, eller LG 34UM95 med hela 109 pixlar per tum på en 34-tums skärm med 3440×1440-upplösning.
Varför LG har valt en relativt låg upplösning till en så pass stor skärm är antagligen för att skärmen är riktad mot gamers där 1080p fortfarande är den dominerande upplösningen.

LG_34UM67_003 Med en maximal uppdateringsfrekvens på 75 hertz och AMD:s Freesyncteknik är LG 34UM67 faktiskt en kompetent spelskärm. Flytet är uppenbart när man ligger i den optimala zonen för skärmen, 48 – 75 bildrutor per sekund. Den relativt låga uppdateringsfrekvensen är med stor sannolikhet på grund av IPS-panelen. Dock tillåter AMD, till skillnad från Nvidia, att man själv får välja om skärmen ska tillämpa V-sync när bildrutorna överstiger skärmens maximala uppdateringsfrekvens. Man skall dock ha i åtanke att man riskerar tearing om man stänger av V-sync. En annan sak som är värd att nämna är att långt ifrån alla spel har inbyggt stöd för 21:9-bildförhållande vilket gör att man får stå ut med svarta ränder på var sida av skärmen. Samma sak gäller för exempelvis YouTube och Netflix.

Allt som allt är LG 34UM67 lite av en kompromiss för den som vill ha både en ultrabred skärm för arbete och produktivitet men samtidigt vill kunna spela på ett vettigt sätt med bra flyt.

Strömförburkning

LG 34um67 drar 40 watt vid filmtittande och skrivbordsanvändande, vilket är ungefär där vi förväntar oss att en modern skärm av den här storleken ska ligga i strömförbrukning. I standby-läge kunde vi uppmäta en förbrukning på 0,1 watt.

Subscribe
Notifiera vid
15 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Zhu
Zhu
9 Årtal sedan

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
DST
9 Årtal sedan

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Yarakarandin
9 Årtal sedan

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Tobias Solem
9 Årtal sedan

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
9 Årtal sedan

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
9 Årtal sedan

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var “- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i “ja rutan”

Flyfisherman
9 Årtal sedan

Dubbelpost

Flyfisherman
9 Årtal sedan

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Skuggan7
9 Årtal sedan

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Skuggan7
9 Årtal sedan

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

9 Årtal sedan

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Dexster
9 Årtal sedan

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Jonas Bergkvist
9 Årtal sedan

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.