Viewsonic VP2780-4K

Viewsonic_VP2780-4K_001

Viewsonic VP2780-4K
Storlek 27 tum
Paneltyp IPS
Upplösning 3 840 x 2 160
Maximal uppdateringsfrekvens 60 Hz
Kontrastförhållande 1 000:1
Responstid 5ms (GtG); 2ms (G delta)
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
1 x HDMI
2 x HDMI MHL
1x Mini Displayport
Ljud Line-out
USB 4 x USB 3.0
Justeringsmöjligheter Höjning/Sänkning
Lutning
Vridning
Pivot
Medföljande kablar 1 x Displayport
1 x HDMI
1 x MHL
1 x USB 3.0 (A-B)
Strömförsörjning Externt nätaggregat
VESA-fäste Ja
Lägstapris på Prisjakt.se Product price

Byggkvalitet och finesser

Viewsonic VP2780-4K är en riktig bjässe för att vara en 27-tums skärm och väger in på över 9 kilo. Designen är spartansk med inga direkt utmärkande designmoment förutom foten. Plasten man har valt att bygga skärmen i är väldigt högkvalitativ och är av en matt variant som inte drar åt sig fingeravtryck särskilt lätt.

Viewsonic_VP2780-4K_003

Skärmen har stöd för VESA-fästen och kan därför hängas upp med diverse skärmfästen, dock är ramen runt skärmpanelen inte särskilt tunn, så det lämpar sig inte om man tänker köra någon form av flerskärmslösning för spel.

Den tidigare nämnda skärmfoten är en riktigt mastodont och tar upp en god del av skrivbordet, den är till exempel större än foten på ASUS ROG Swift PG287Q. Däremot ger den skärmen en stabilitet som heter duga. Alla justeringar som skärmen erbjuder, höjning/sänkning, lutning, vridning och pivot, kan utföras utan den rubbas eller att man behöver stabilisera skärmen med handen.

Viewsonic_VP2780-4K_004
OSD-menyn är funktionsrik och erbjuder avancerade inställningar för till exempel dynamisk kontrast, bild-i-bild och växling mellan sRGB, EBU eller förinställd färgrymd. Menyn navigeras med hjälp av fyra touchknappar som sitter på skärmens underkant till höger. Upplägget för knapparna är något jobbigt att använda i början men inlärningskurvan är ganska kort och efter ett par minuter.

Viewsonic_VP2780-4K_002
Viewsonic VP2780-4K har en väldigt generöst utbud portar med inte mindre än tre stycken HDMI, varav två med stöd för MHL, en Displayport 1.2 och en Mini Displayport. Skärmen kan även agera USB-hub med fyra stycken USB 3.0-portar.

Viewsonic_VP2780-4K_008

Bildkvalitet

Viewsonic VP2780-4K är utrustad med en IPS-panel av väldigt hög kvalitet. Betraktningvinklarna är riktigt bra, men det är också något som vi förväntar oss av IPS-paneler i den här prisklassen.

Färgåtergivningen i standardutförande är minst sagt imponerande med ett deltaE-medelvärde på 1,6 och ett maxvärde på 3. Efter en kalibreringsrunda får vi ett medelvärde på 0,8 och ett maxvärde på 3. Med andra ord ett mer än godkänt, till och med suveränt, resultat.

VP2780-4K är ska enligt specifikationer leverera 350 candela per kvadratmeter vid full ljusstyrka, men med max värde inställt i menyn levererar skärmen hela 420 candela per kvadratmeter, något som visserligen är imponerande, men vi rekommenderar att man drar ner styrkan något, även om man sitter i en ljus omgivning.

Användning – produktivitet och spel

Att sitta arbeta på en 4K-skärm är i sig en allt som oftast en väldigt trevlig upplevelse när det kommer till simultana uppgifter och VP2780-4K är inget undantag. Skärmens färgåtergivning och inställningsmöjligheter för just produktionsarbete gör den ypperligt lämpad att användas för bildredigering, video och annat där dessa egenskaper premieras. Funktioner som bild-bild för upp till fyra inputs kan till en början kännas som en gimmick, men sätter man sig in i en professionell användare:s mentalitet så börjar man se användningsområden för även för denna funktion.

Viewsonic_VP2780-4K_005
Viewsonic VP2780-4K är inte en skärm som är tänkt att användas för spel men trots detta kan den som inte har höga krav på grafikinställningar eller uppdateringsfrekvens få en acceptabel spelupplevelse i lite simplare spel. 4K-gaming är fortfarande ganska outforskad mark och dagens hårdvara är inte riktigt tillräcklig för att driva moderna speltitlar på ett tillfredsställande vis utan att man behöver spendera kopiösa summor pengar på sin dator. Vad 4K där emot kan erbjuda är mycket större synfält i många spel, skarpare texturer (vilket gör att man kan dra ner kantutjämning) och i VP2780-4K:s fall, riktigt skarpa och inlevande färger.

Strömförburkning

Viewsonic VP2780-4K drar cirka 40 watt vid både skrivbordsanvändande och videouppspelning i standardutförande. Efter kalibrering och justering av ljusstyrka och gamma så halveras nästan detta till 23 watt för både skrivbordsanvändning och video. Vid standby drar skärmen 0.1 watt i våra tester oavsett kalibrering.

Subscribe
Notifiera vid
15 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Zhu
Zhu
10 Årtal sedan

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
DST
10 Årtal sedan

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Yarakarandin
10 Årtal sedan

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Tobias Solem
10 Årtal sedan

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
10 Årtal sedan

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
10 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
10 Årtal sedan

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var “- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i “ja rutan”

Flyfisherman
10 Årtal sedan

Dubbelpost

Flyfisherman
10 Årtal sedan

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Skuggan7
10 Årtal sedan

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Skuggan7
10 Årtal sedan

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

9 Årtal sedan

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Dexster
9 Årtal sedan

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Jonas Bergkvist
9 Årtal sedan

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.