Att tänka på när du köper skärm

Alla skärmar passar inte alla användare och när du bestämt dig för att inhandla en ny monitor bör du först tänka efter vad du ska ha den till och vad du prioriterar högst. Därför har vi sammanställt en lista med olika punkter som kan vara extra viktiga att tänka på innan ett köp.

  • Spel, arbete eller lite av varje?
    När du spelar på en skärm är du oftast ute efter andra egenskaper än om du främst arbetar på den, eller åtminstone så prioriteras egenskaperna annorlunda. En spelskärm bör prioritera uppdateringsfrekvens och responstid för att inte bryta inlevelsen i spelet. Men moderna gamingskärmar har också i allt högre grad börjat prioritera finesser som frekvenssynkronisering (till exempel via Nvidia G-sync eller AMD Freesync) och högre upplösning. En arbetsskärm tenderar i sin tur att prioritera upplösning, arbetsyta, färgåtergåvning och en belysning med minimalt flimmer som inte sliter på ögonen.
  • TN, IPS, VA eller något helt annat?
    I den här guiden kommer det med tiden finnas en salig blandning paneltyper, där de kanske vanligaste är IPS och TN. Fördelen med TN-paneler är att de är billiga och kan tillverkas både hög upplösning, snabb uppdateringsfrekvens och låg responstid. Nackdelen är att både färgåtergivning, svärta och betraktningsvinklar är sämre än hos de mer påkostade panelerna som IPS, VA eller IGZO.ips-panelSka du spela kan TN vara värt en närmare titt just tack vare dess kostnadseffektivitet och snabbare respons, men ska du pilla med bildhantering eller annat professionellt arbete kan det vara bättre att kika på mer påkostade varianter med andra paneler, lägre upplösta skärmar med bättre paneler eller helt enkelt invänta nästa generations 4K-skärmar som förhoppningsvis pressar priserna ytterligare.
  • Portutbud
    Ska du bara ansluta skärmen till en dator rakt upp och ned bör den här biten vara ganska enkel. Den nuvarande de facto-standarden för skrivbordsskärmar är Displayport, som i dess nuvarande version klarar 4K-upplösning i 60 hertz. Undantaget är Dell P2815Q som istället delar upp sina två bildströmmar för att erbjuda serielkoppling – därför har den skärmen endast 30 hertz uppdateringsfrekvens. Men vill du även ansluta fler enheter, exempelvis en spelkonsol via HDMI eller en mobiltelefon eller surfplatta via MHL, kan det vara värt att kika närmare på exakt vilket portutbud som finns för respektive skärm. Ha även i åtanke att HDMI 2.0 är på ingång i nyare skärmmodeller vilket innebär stöd för 4K i 60 hertz även via det gränssnittet.
  • USB och andra finesser
    usbhubbFlera av skärmarna i det här testet har inbyggd USB-hub, vilket är smidigt för att exempelvis koppla in mus och tangentbord direkt i skärmen eller för att smidigare kunna koppla in och ut USB-minnen. Vissa av skärmarna har även USB-portar med extra strömförsörjning, vilket innebär att du smidigt kan koppla in och ladda exempelvis en mobiltelefon eller surfplatta direkt i skärmen.
  • Ljud
    Både skärmarna i det här testet och i andra segment har olika lösningar vad gäller ljud. Vissa av skärmarna har inbyggda högtalare som enkelt kan snappa upp ljudet som skickas över HDMI eller Displayport (med varierande kvalitet, såklart). Andra saknar inbyggda högtalare, men kan ändå snappa upp ljudet från bildkabeln för att skicka vidare till ett par inkopplade hörlurar. Vissa av modellerna har även en analog ljudingång ifall du vill hämta ljudet från en helt annan källa. Vilken lösning som fungerar bäst för dig beror på vad du tänker använda skärmen till, men det kan vara en punkt värd att fundera över då det inbyggda skärmljudet kan användas till flera smidiga lösningar – exempelvis snabb växling mellan hörlurar och högtalare utan att behöva krypa in bakom datorn.
  • Justeringsmöjligheter
    Ofta fungerar den fot som medföljer skärmen alldeles utmärkt. I andra fall vill man kunna väggmontera skärmen, eller så gillar du verkligen själva skärmpanelen men grämer dig över den fula foten. Därför kan det vara bra att dels kolla upp vad du kan göra med den medföljande foten – alla skärmfötter klarar inte alltid av alla justeringar som höjning, sänkning, vridning i sidled respektive pivot från landskaps- till porträttläge. Håll även utkik om skärmen har VESA-fäste, då detta behövs för att eventuellt kunna fästa den på väggen eller på en tredjepartsfot.
  • Windows 7, 8 eller 8.1
    Med Windows 8.1 införde Microsoft ett bättre stöd för skärmar med hög pixeltäthet, även om Windows 7 och 8 har stöd för 4K. Skillnaden är att de äldre operativsystemen skalar likadant som de gör för lägre upplösningar, vilket innebär att ikoner, text och andra gränssnitt kommer använda lika många pixlar som på en mindre skärm och därmed blir väldigt små. Det fungerar vettigt på skärmar i 32-tumsklassen men börjar bli lite väl litet i 28-tumsklassen.
Subscribe
Notifiera vid
15 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Zhu
Zhu
9 Årtal sedan

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
DST
9 Årtal sedan

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Yarakarandin
9 Årtal sedan

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Tobias Solem
9 Årtal sedan

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
9 Årtal sedan

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
9 Årtal sedan

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var “- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i “ja rutan”

Flyfisherman
9 Årtal sedan

Dubbelpost

Flyfisherman
9 Årtal sedan

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Skuggan7
9 Årtal sedan

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Skuggan7
9 Årtal sedan

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

9 Årtal sedan

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Dexster
9 Årtal sedan

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Jonas Bergkvist
9 Årtal sedan

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.