Skärmteknik: LCD
LCD
Först ut av de digitala teknikerna är LCD vilket är förkortningen för den engelska termen Liquid Crystal Display, som fritt översatt till svenska kallas Flytande kristallskärm.
LCD är tekniken som tog över efter CRT-skärmarna, men hittades till en början enbart i små format och svartvita skärmar, ett bra exempel är den första varianten av Nintendos olika sorter av portabla spelkonsoler som Donkey Kong eller Game Boy.
LCD-skärmen är den sorts skärm som troligen alla hört talas om, inte bara när det handlar om bildskärm till datorn utan även en ny TV i vardsgsrummet. Men vad är en LCD-skärm och hur fungerar den?
Kallkatodlysrör (CCFL) som hittas bakom många LCD-paneler.
Som man hör på namnet så består den av flytande kristaller, dessa har pressats mellan olika lager av glas, till dessa lager kopplas elektroder till de flytande kristallerna för att få dem att röra på sig och i sin tur ge olika färger när ljuset från ett kallkatodlysrör träffar dem. Ett kallkatodlysrör krävs då de flytande kristallerna inte har någon naturlig belysning till skillnad från till exempel plasmatekniken.
Fördelar med en LCD-skärm:
- Kan göras i mindre format, plattare och smidigare även i större storlekar.
- Kan tillverkas i stort sett i alla format.
- Väger mycket mindre än CRT-skärmar.
- Kapabel till extremt höga skärmupplösningar.
- Är billigare i mindre storlekar jämfört med andra digitala tekniker.
Nackdelar med en LCD-skärm:
- Tekniken kräver bakbelysning vilket begränsar dess förmåga att visa mörka färger och svärta.
- Den blir dyrare än expempelvis plasma i större storlekar (Gäller mest TV-marknaden)
- Relativt kort livslängd mot andra tekniker.
Det här med återgivningen av svärta och färger är något som är omtalat. Vem har inte hört detta om LCD-skärmar till skillnad mot andra tekniker. Detta är dock något som har förbättrats genom år av utveckling, i dagens skärmar så har man olika sorters belysning och sätt att projicera ljuset med. Man använder till exempel i vissa fall LED-lampor istället för lysrör för att få en mer exakt bild.
LED-bakbelysning
LED-skärmen som säkert alla har hört talas om är en ny teknik som kombinerats med den äldre LCD-tekniken. LED är en förkortning av Light Emitting Diode som på svenska kallas lysdiod.
Men hur fungerar en LED-skärm och vad skiljer den mot en så kallad vanlig LCD-skärm?
När en vanlig LCD-skärm används så lyser lysröret hela tiden bakom hela skärmen och det är kristallerna som blockerar ljuset från att synas, men med en LED-belyst skärm så kan man även stänga av bakbelysningen (LED-lamporna) helt, vilket då ger en mer eller mindre helt svart bild. Detsamma gäller med färgerna, vilket ger mer naturlig färgåtergivning. Inte heller LED-tekniken är helt perfekt men utvecklas konstant.
Det finns två olika sorters LED-skärmar, den första heter på svenska bakgrundsbelyst LED vilket vi beskrev tidigare i artikeln, kortfattat så innebär detta att det finns LED-lampor över hela skärmytan.
Den andra kallas kantbelyst LED, på engelska edge-LED, med den här tekniken så placeras LED-lamporna ute i kanterna, detta ger både för- och nackdelar. Kantbelyst LED gör det möjligt att skapa extremt tunna skärmar, medan bakgrundsbelyst LED i regel ger bättre kontroll över svärta och färger. Samtidigt som ljusflödet hålls jämnare över hela bildytan.
Fördelar med en LED-skärm:
- Väger mindre än LCD-skärmar.
- Går att göra tunnare än dagens motståndare, speciellt med edge-LED.
- Kostar som en LCD-skärm.
- Bra färgåtergivning och svärta.
- Drar mindre ström.
- Tar nästintill ingen tid att starta.
- Genererar inte lika mycket värme.
- Miljövänlig.
- Livslängd på ca 100 000 timmar.
Nackdelar med en LED-skärm:
- Kan ha problem med att få jämn belysning om det är en edge-LED.
- Går fortfarande inte att få en helt perfekt svärta som i exempelvis OLED.
Benq är en av många tillverkare som satsar på miljö i sin marknadsföring av LED-monitorer