Skärmteknik: OLED
OLED
OLED är förkortningen på det engelska namnet Organic Light Emitting Diode. OLED är kortfattat en organisk LED, som i sitt ljusutstrålande lager har en tunn film av organiska föreningar som utsöndrar ljus när en elektrisk ström går genom dem. Detta tunna lager är en organisk halvledare som ligger mellan två elektroder, generellt sett så är oftast en av dem genomskinlig för att släppa igenom ljuset.
OLED används i många olika apparater bland annat TV-skärmar, mobiltelefoner, datorskärmar och andra portabla produkter. De skärmar som använder OLED-teknik behöver ingen bakgrundsbelysning som LCD-skärmar utan varje pixel är sin egen ljuskälla, tack vare detta så kan OLED-skärmar visa djupare svarta nyanser och göras tunnare än andra skärmtekniker.
LG visar upp 2,9mm tunn 31-tums OLED-TV
OLED-skärmar kan använda antingen passiv-matris eller aktiv-matris. En aktiv-matris förser varje bildpunkt i skärmen med sin egen transistor för att slå av och på varje enstaka pixel. Detta kallas även thin film transistor (TFT)-teknik och skapar tillsammans med OLED-tekniken en så kallad AMOLED-skärm. En skärm som kan skala i större storlekar och inte minst ge betydligt snabbare bilduppdateringar för att minimera eftersläpningar i bilden.
Fördelar med en OLED-skärm:
- De kan göras otroligt tunna.
- Väldigt flexibla, vissa modeller rullas eller till och med vikas.
- Drar lite ström vid visning av mörka bilder.
- Mycket hög kontrast i mörka rum.
- Mycket goda betraktningsvinklar
- Extremt snabb, kapabel att nå under 0,01ms responstid.
Nackdelar med en OLED-skärm:
- Sämre kontrast i ljusa förhållanden.
- Stora OLED-bildpaneler är fortfarande mycket dyra.
- Har kortare livslängd jämfört med LCD-skärmar.
- Drar mycket ström vid visning av ljusa bilder.
Det finns som synes flera olika bildskärmstekniker på marknaden idag och de skiljer sig alla åt på olika sätt. Vi har i denna artikel både gått brett och framåt (OLED som ännu är en ganska ny tekni på konsumentmarknaden) i vår överblick. Men detta är ett produktlandskap som kommer att fortsätta förändras under åren som går och här har vi gått igenom de tekniker ni som läsare förmodligen kommer, eller har, varit i kontakt med.
Den här artikeln är en del av Svenska Bildskärmsguiden, vårt stora löpande test av bildskärmar som kontinuerligt uppdateras med nya modeller. Där hittar du alltid våra senaste skärmtester och rekommendationer, och mängder med annat material om allt som har med skärmar att göra.