Panelteknik: TN
Datorskärmar använder sig idag oftast av LCD-baserad teknik. När man valt skärmteknik kommer nästa val, vilken bildpanel man föredrar. Det finns några olika bildpaneler som man kan stöta på i dagens skärmar. Men vilken är det man ska välja för att få ut det mesta av skärmen till det som du vill använda den till. Vad för typ av panel är bra för spel och vilken passar bäst till redigering av fotografier och webbdesign? Här närmst ska vi titta närmare på just dem paneltyper som konsumenten kan stöta på.
TN-panel
Vi startar med den vanligaste typen av bildskärmspanel vilket är TN som står för “Twisted Nematic”. Detta är som sagt den vanligaste, äldsta och även den billigaste typen av bildskärmspanel, detta gör att skärmarnas pris kan sänkas och att den är utvecklad under längre tid än dem andra panelerna. Tekniken bakom en TN-panel är antingen en vanlig LCD-skärm eller en TFT-skärm, TN-panelen innebär att kristallerna i skärmen kan vridas upp till 90 grader beroende på hur mycket ström som skickas igenom dem. Detta gör att olika mängder ljus skickas genom kristallerna, genom rätt reglering av ström som går igenom kristallerna så kan nästa vilken grå nyans som helst visas, självklart så kan även färger visas, det med hjälp av ett filter som ligger framför dessa kristaller (mer om det under bildskärmstekniker – LCD).
Fördelar med en TN-panel:
- Korta svarstider.
- Lågt pris.
- Drar lite ström.
- Har ofta hög ljusstyrka.
Nackdelar med en TN-panel:
- Kontrasten är inte den bästa.
- Svårt att visa svart.
- Dåliga betraktningsvinklar.
Dessa punkter som vi har listat ovan får tas med en nypa salt, i dagens läge så finns det undantag från dessa punkter. Allt beror på vilken belysningsmetod som skärmen använder till exempel, Lysrör eller LED. Detta gör stor skillnad i egenskapen att visa svart.
Att TN-paneler har svårt med betraktningsvinklar är ett känt problem och svårt att lösa till fullo. Med betraktningsvinkeln menas från vilken vinkel man tittar på skärmen – rakt framifrån, från sidan, under- eller uppifrån. Med en TN-panel så för ändras färgerna på skärmen beroende på hur vilken vinkel man tittar ur, så sitter man lite för långt åt sidan så kanske man inte kan se alla färger som de borde se ut.
Korta svarstider är något som TN-paneler är riktigt bra på, detta kan vara bra att titta efter om man gillar att spela datorspel som Call Of Duty eller Counter-Strike, där det kan sluta illa om skärmen inte hinner med. En svarstid mäts hur fort skärmen kan skifta mellan olika gråa nyanser. Det finns svarstider som ligger runt 5ms till 2ms i dagens läge (ms=millisekunder).
TN-paneler passar vardagsanvändaren och spelare
Då var det dags att titta på vilken slags användare som bör leta efter en TN-baserad bildskärm. En TN-panel är något som en vardagsanvändare kan titta närmare på när man inte vill lägga allt för mycket pengar på en skärm som har funktioner som inte kommer användas, men dessa skärmar passar även bra till dem där ute som spelar mycket datorspel, inte minst förstapersonsskjutare med snabba rörelser. Även de låga prislapparna är positivt för datorspelare som ofta är ganska unga och inte alltid har de högsta budgetarna.
Nästa panel-typ som vi tänkte ta upp är VA-panelen som på många plan är TN-panelens storebror.