Advokatfirman Njord Law Firm har nu skickat ut tusentals kravbrev som hotar svenska fildelare att betala skadestånd eller dras inför rätta.
Tidigare i år stod det klart att den danska advokatbyrån Njord Law Firm hade ställt in siktet på svenska fildelare. Firman har sedan tidigare skickat ut kravbrev liknande de som nu skickats ut till svenska fildelare i Danmark, Norge och Finland.
Nu har IDG.se gått ut med att Njord Law Firm dragit igång sin kampanj och skickat ut tusentals kravbrev till personer som laddat ner filmen “Cell” via The Pirate Bay eller streamat filmen via streamingtjänster som Popcorn Time.
I breven nämns både IP-adressen som ska ha använts vid upphovsrättsintrånget samt vid vilken tidpunkt det ska ha skett. Brevet förklarar för mottagaren att man kan antingen betala in en summa på 4 500 kronor, eller riskera att dras inför rätta. Något Njord Law Firm menar att man kommer att göra med de användare som vägrar betala. Att betala ska även vara rätt väg att gå ifall man är skyldig säger en juridikprofessor till IDG.
”Är man skyldig är det ur juridisk synvinkel bäst att betala”, kommenterar juridikprofessorn Mårten Schultz.
Inte Njords sista kravbrev
När IDG talar med en av advokaterna på Njord Law Firm så framgår det att dessa kravbrev som hittills har dykt upp är långt ifrån slutet på advokatfirmans korståg mot fildelare.
Den första vågen av kravbrev riktar sig som tidigare nämnt till personer som sett filmen Cell på olagligt vis. Dock ska Njord Law Firm ha en lång lista, på både skandinaviska och internationella filmer som man har under övervakning och personer som fildelat dessa kommer i sinom tid få hem kravbrev. Bredbandsoperatören Bahnhof har efter avslöjandet gått ut och kallat kravbreven för “utpressningsbrev” och menar att de inte borde vara möjliga.
Njord Law Firm fick tidigare under året tillgång till dessa IP-adresser efter ett domstolsbeslut som tvingar internetleverantörerna Telia, Tele2 samt Comhem att lämna ut information till Njord om vem som laddat ner vad och när.
Njord är inte först med att försöka straffa fildelare och göra sig en hacka i processen med hjälp av skrämselteknik. Spridningskollen var ett liknande initiativ som skulle skicka ut kravbrev till fildelare där kravet var att man betalade in 2 00 kronor per film eller riskerade att behöva gå upp mot organisationen i rätten. Dock stängde Spridningskollen ner sin verksamhet innan några kravbrev ens hade skickats ut.
Mörklagd EU-rapport – “Inga bevis på att piratkopiering skadar spelförsäljning”
Man kan hoppas riktigt många människor polisanmäler detta för det utpressningsförsök det är.
IP-nummer är ju inte kopplade till enskilda personer, och advokatfirman har ju inte heller resurserna att dra tusentals människor till domstol. Det är ju tämligen uppenbart att detta är ett sätt att skrämma folk till att betala pengar, och ointressant för advokatfirman om de faktiskt är skyldiga eller ej.
Precis, det blir ju ännu tydligare när de väljer en film som ingen tyckte var bra (Cell) och som de förmodligen har gått väldigt mycket back på. Detta är förmodligen bara ett sätt att försöka vända röda siffror till svarta.
Lite som när de valde Åsa Nisse för att driva in 30 miljoner i böter..
Så vad ska man göra om man fått ett sånt brev? Bara låtsas som det regnar å rycka på axlarna…..hålla tummarna för att kravet försvinner?
Skicka ett rekommenderat svarsbrev där du bestrider kravet, och att du inte laddat ned filmen i fråga.
Polisanmäl dessutom brevet som ett utpressningsförsök, och kontakta svenska advokatförbundet och uttryck din ilska över dessa banditfasoner.
Om det funkar? Fan vet. Sanningen är ju dock att de här jepparna inte kan stämma flera tusen pers såvida de inte vill driva civilrättsprocesser om den här filmen tills den dag de dör, så du kan ju alltid försöka.
Då det bevisligen funnits säkerhetshål i wifi så ser jag fram emot att de skall bevisa att tusentals användare var just den de anmälde och inte nån granne som hackat deras wifi..
… eller som jag som efter att ha “lekt lite” i mitt nya nätverk glömde koppla krypteringen och körde helt öppet…
Kan deras logg validera checksum, att man tagit hem hela filen, eller är det så att råkar ens ip dyka in i deras tracker så är det samma sak som att man laddat ner hela filen?
Den som har fått ett brev kan kasta det, säger Sanna Wolk, professor i upphovsrätt
https://www.nyteknik.se/digitalisering/professor-till-misstankta-fildelare-betala-inte-6879197
https://www.bt.dk/danmark/advokatfirma-afkraever-soeren-penge-for-piratkopiering-som-en-bandidos-rocker-der-