Svenska grafikkortsguiden: Mellanklass 1 500 till 2 500 kronor

19

Grafikkort för 1080p-upplösning

Även om vår definition av grafikkort i mellanklassen regleras av ett prisspann skulle vi nästan lika gärna använt upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar som ett riktmärke. Merparten av datorskärmar som säljs idag använder sig av denna så kallade FullHD-upplösning och inte minst skärmar riktade mot gamers satsar ofta på en 1080p-upplösning i kombination med snabb responstid och hög uppdateringsfrekvens för bra flyt.

1080p blir således något av den heliga graal för spelare som trots allt är något begränsade av en budget. Visst önskar de flest att man satt med en eller flera 30-tums skärmar och spelade Battlefield 3 i mäktiga upplösningar. Men det krävs en rejäl ekonomisk investering både i form av skärmar och grafikkort för att nå dit.

3x24tumFlera skärmar kan vara lockande men är ingen billig lösning och sällan användarvänligt.

Idag kan man hitta riktigt kompetenta skärmar med 1080p-upplösning för bara någon tusenlapp och ännu trevligare är att vi även får bättre prestanda i denna upplösning än någonsin tidigare. Redan vid 1 500 kronor där vi hittar grafikkretsar och kort som Radeon HD 7850 och Geforce GTX 650 Ti Boost kan vi njuta av relativt höga grafikinställningar i de flesta nya speltitlar och upplösningen 1080p.

Steget till högre upplösningar är stort

Det alla kort i vår mellanklassjämförelse har gemensamt är att de trivs bäst i en upplösning om just 1 920 x 1 080 pixlar. Visst, vissa av de dyrare grafikkorten och kanske inte minst HD 7950 med sin 3 gigabyte minnesbuffert kan hävda sig även i högre upplösningar som 2 560 x 1 440 pixlar. Men faktum är att vi här pratar om drygt 77 procent fler pixlar och en rejält mycket högre belastning på både GPU och inte minst minnet i ditt grafikkort.

För dem som vill driva ett grafikkort med upplösningar på denna nivån skulle vi rekommendera ett kort i prestandaklassen mellan 2 500 – 3 500 kronor, eller ännu hellre ett premiumkort i 4 000+ klassen. Med det sagt är det inget som säger att man inte kan köpa ett grafikkort i mellanklassen för att driva en högre spelupplösning än 1 920 x 1 080 pixlar. Men räkna med att få skruva ned grafikinställningarna betydligt i flera titlar.

Av denna anledning har vi valt att helt fokusera på tester i 1080p-upplösning i denna jämförelse. Det gör det samtidigt möjligt för oss att bjuda på flera olika speltester och ge en tydligare bild av hur de olika grafikkorten och kretsarna presterar i olika spel och grafikmotorer.

Skärmar på 24 tum är ofta att föredra för 1080p upplösning

När man köper en skärm med 1 920 x 1 080 pixlars upplösning finns de i en mängd olika storlekar. Generellt skulle vi rekommendera att man siktar in sig på en skärm med en 24-tums panel. Detta ger ofta en optimal avvägning sett till prestanda, pris och inte minst pixeltäthet. 1080p-upplösning på en 24-tums skärm är givetvis inte lika skarpt som dagens extremt högupplösta paneler i bärbara datorer och surfplattor. Men oftast ger det en fullt godkänd skärpa, något vi exempelvis har svårt att säga om skärmar i 27 tum med samma upplösning där pixligheten blir betydligt mer påtaglig.

Är utrymmesbrist en akut faktor kan man välja mindre skärmstorlek men dagens pressade skärmpriser gör det annars svårt att motivera en 1080p-skärm mindre än 24 tum. Vi kan också garantera att du snabbt vänjer dig vid storleken om du inledningsvis känner att 24 tum kan vara för stort för ditt användande.

Din budget och grafiska kräsenhet avgör

När det kommer till valet inom mellanklassegmentet är det en avvägning mellan budget och grafiska krav som får avgöra. Alla kort vi testar här idag kommer vara kapabla att driva spel i 1080p-upplösning. Köper man ett kort för 1 500 kronor kan man vara beredd på att tvingas tona ned grafikinställningarna något medans man med ett grafikkort för runt 2 500 kronor troligtvis kan maxa grafikinställningarna i de flesta titlar.

Men det skiljer sig kraftigt från spel till spel och från grafikmotor till grafikmotor så studera gärna våra prestandagrafer för att få en bättre bild av läget i just din favorittitel.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
19 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Andreas G
11 Årtal sedan

Ja herrejävlar, det blev några sidor till slut 😀

David.W
David.W
11 Årtal sedan

Helt tokigt vilket gedigt arbete du har lagt ner. Otroligt!
Sinnessjuk arbetskapacitet du har.
Riktigt bra guide utöver det också. Tack!

Viking1962
11 Årtal sedan

Nu får du ta lite semester efter detta 😆

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

Grymt jobbat anton! Nu vet jag i alla fall vilket kort jag ska rekomendera till alla som frågar 😉

Hampans
Hampans
11 Årtal sedan

Kanon jobb, mycket läsvärt.
En liten fråga bara, kommer ni även att göra en liknande guide på det dyrare segmentet?
Bra jobbat!

Zoolut1oN
Zoolut1oN
11 Årtal sedan

Fantastisk snabb respons 🙂 Sådant gillar vi…Keep up the good work…

Lusläsaren
Lusläsaren
11 Årtal sedan

Hmm, trist att ni har så dålig kvalite på innehållet. Flera kort saknas i de olika diagrammen. Gör om, gör rätt!

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
10 Årtal sedan

Är det inte dags att uppdatera guiden nu med de grafikkort som testades vid nyår?

Daniel Ahlqvist
Daniel Ahlqvist
9 Årtal sedan

Bra jobb med guiden! Det hade dock varit intressant att se om GTX 960 korten med 4GB gör någon prestandamässig vinst jämfört med syskonen som bara har 2GB. Har försökt att hitta recensioner av 4GB korten och inte hittat det någonstans.