Att tänka på när du köper grafikkort
Ett grafikkort är förvisso en av de absolut viktigaste komponenterna i dagens PC-datorer men det är även en till synes ganska enkelspårig produkt där många bara vill veta vilken grafikkrets och vilket grafikkort som ger bäst prestanda. Något man då oftast definierar med ett värde för hur många bildrutor per sekund (fps) kortet kan leverera.
Det finns däremot betydligt fler aspekter än så att tänka på när man köper ett grafikkort och målet är att kika närmare på de flesta av dessa i denna artikel. Det finns vissa frågor som vi kan få svar på bara genom att kika på grafikkortet specifikationer men de viktigaste punkterna krävs det djupa tester för att svara på.
- Prestanda – Antal bildrutor per sekund
Det trots allt kanske viktigaste av allt är fortfarande grafikkortets prestanda. Hur många fps ett grafikkort kan leverera beror påverkas däremot av flera viktiga variabler, antal beräkningsenheter i grafikkretsen, mängden grafikminne, klockfrekvenser på grafikkrets och grafikminne samt drivrutiner. Prestandan i grafikkort baserade på samma GPU brukar vara snarlik men det finns skillnader även här, vilket kräver tester för att påvisa.
- Strömförbrukning
Grafikkortets prestanda måste alltid sättas i relation till dess energiförbrukning. Det går att tillverka ett sanslöst kraftfullt grafikkort om man inte bryr sig om effektförbrukningen. Men för att inte belastningen på nätdelar, elräkningar och din dators kylningssystem ska bli överväldigande är det något vi också lägger stor vikt vid. Ett bra grafikkort är det som kan leverera hög effektivitet, god prestanda utan orimlig effektförbrukning.
- Temperaturer och ljudnivå
Denna aspekt är direkt relaterad till grafikkortets strömförbrukning men grafikkortstillverkare kan här komma långt genom smarta kylningslösningar. En grafikkortskylare som på bild ser rejäl och häftig ut behöver nödvändigtvis inte vara tillräckligt effektiv för den grafikkrets som ska kylas. Återigen något som bara regelrätta tester kan avslöja.
- Garanti och support
Något som det sällan talas om när man köper eller för den delen utvärderar ett grafikkort är det ansvar som tillverkaren själv tar på sig. Grafikkort må ha en begränsad livslängd sett till dess prestanda men som en av de dyraste komponenterna i din dator vill vi få både god garantitid och support om så behövs.
- Medföljande mjukvara och tillbehör
Grafikkort levereras ofta med en viss mängd tillbehör som strömkablar, crossfire/sli-kablar, manualer, drivrutinsskiva och liknande. Vi lyfter fram de tillverkare och kort som bjuder något utöver det vanliga, vare sig det handlar om medföljande speltitlar eller extra kablar. Sedan är det upp till var och en att besluta sig för om tillbehören ger ett reellt mervärde eller bara blir en trevlig bonus. Lägg också märke till att datorbutiker ibland har unika erbjudande med spelpaket eller tillbehör som inte hittas i andra butiker, dessa erbjudande är ofta tidsbegränsade.
- Grafikkortets storlek
Den fysiska storleken på grafikkort kan skilja sig ganska mycket åt. För dig som tänkt bygga ett litet och smidigt system är det extra viktigt att hålla reda på hur stort grafikkort är. Längden är oftast den avgörande faktorn och kontrollera alltid hur stora grafikkort ditt chassi stödjer och jämför med grafikkortets längd, men även det antal expansionsplatser kortet kräver. Vi mäter längden på alla grafikkort vi testar och denna information hittar du under grafikkortets informationssida.
Alla konsumenter och användare har olika preferenser och även om vi i vår betygsättning lägger olika vikt vid olika punkter belyser vi alltid de modeller som på ett eller annat sätt står ut från mängden i specifika avseende. Vare sig det handlar om värdefulla tillbehör eller undermålig garanti och support.
Ja herrejävlar, det blev några sidor till slut 😀
Helt tokigt vilket gedigt arbete du har lagt ner. Otroligt!
Sinnessjuk arbetskapacitet du har.
Riktigt bra guide utöver det också. Tack!
Nu får du ta lite semester efter detta 😆
Grymt jobbat anton! Nu vet jag i alla fall vilket kort jag ska rekomendera till alla som frågar 😉
Kul att artikeln uppskattas, det har ju tagit lite tid så skönt att få den online och börja jobba vidare med uppdateringar. Kom gärna med tips som sagt, både på intressanta saker att ta upp och specifika kort att testa för guiden. 🙂
Semester hade inte suttit fel får se när det blir läge 🙂
Vi har nu uppdaterat Grafikkortsguiden med resultat och omdömen för Asus Geforce GTX 760 DirectCU II OC. Den självständiga recensionen går att hitta här:
https://www.nordichardware.se/Grafikkort-Recensioner/asus-geforce-gtx-760-directcu-ii-storleken-spelar-roll.html
Vi har även lagt till ny information under garantiärande. HIS har gett oss mer konkret information om deras garantihantering samtidigt som vi rättat en felaktig uppgift om EVGAs uppgraderingspolicy, man har 90 dagar – inte 14 – på sig att uppgradera till ett kraftfullare kort.
Kanon jobb, mycket läsvärt.
En liten fråga bara, kommer ni även att göra en liknande guide på det dyrare segmentet?
Bra jobbat!
[quote name=”Hampans”]Kanon jobb, mycket läsvärt.
En liten fråga bara, kommer ni även att göra en liknande guide på det dyrare segmentet?
Bra jobbat![/quote]
Härligt att den uppskattas Hampans! Räcker denna bild för att svara på din fråga? 🙂
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151568457738321&set=a.10150116392383321.270421.209509813320&type=1&theater
Vi har nu uppdaterat grafikkortsguiden med mer information om de grafikkretsar som är presenterade samt lagt in ny information om AMD:s spelpaket Never Settle Forever.
Läs även gärna vår artikel om de bästa mellanklasskorten för kompakta speldatorer! 🙂
https://www.nordichardware.se/Grafikkort-Recensioner/de-baesta-mellanklasskorten-foer-kompakta-speldatorer.html
404 – Komponenten hittades inte (https://www.nordichardware.se/Grafikkort-Recensioner/grafikguide-28-grafikkort-mellan-1-500-och-2-500-kronor/Utmarkelser-och-koprekommendationer.html)
Nu funkar länken till omdömena på förstasidan. Den äldre länken dog tyvärr när vi utökade antalet sidor och hade missat att byta den.
Fantastisk snabb respons 🙂 Sådant gillar vi…Keep up the good work…
[quote name=”Zoolut1oN”]Fantastisk snabb respons 🙂 Sådant gillar vi…Keep up the good work…[/quote]
Vi gör vad vi kan Zoolut1oN! Alla tips och konstruktiv kritik som dyker upp tas väl hand om. Målet är att göra er läsare nöjda 🙂
Guiden är nu uppdaterad med fem nya grafikkort, däribland en ny testvinnare i form av MSI GTX760 Hawk!
Hmm, trist att ni har så dålig kvalite på innehållet. Flera kort saknas i de olika diagrammen. Gör om, gör rätt!
[quote name=”Lusläsaren”]Hmm, trist att ni har så dålig kvalite på innehållet. Flera kort saknas i de olika diagrammen. Gör om, gör rätt![/quote]
Hej Lusläsaren, konstruktiv kritik är alltid välkommet så utveckla dig gärna om det är något du saknar? Kan du ge exempel på vad för kort som saknas i diagrammen?
Är det inte dags att uppdatera guiden nu med de grafikkort som testades vid nyår?
[quote name=”Tripptrapptrull”]Är det inte dags att uppdatera guiden nu med de grafikkort som testades vid nyår?[/quote]
Vi har nu uppdaterat med flera mellanklasskort men även prestandakorten ska in. Problemet är att vi har olika tester där och andra drivrutiner så vi måste på något sätt särskilja detta i guiden, en inte helt lätt uppgift att lösa på ett snyggt sätt 🙂
Bra jobb med guiden! Det hade dock varit intressant att se om GTX 960 korten med 4GB gör någon prestandamässig vinst jämfört med syskonen som bara har 2GB. Har försökt att hitta recensioner av 4GB korten och inte hittat det någonstans.