Svenska grafikkortsguiden: Mellanklass 1 500 till 2 500 kronor

19

Utmärkelser och köprekommendationer

Med ett trettiotal testade grafikkort i bagaget kan vi konstatera att det finns flera mycket spännande grafikkortsmodeller på marknaden och de flesta tillverkare har hittat effektiva recept för hur man bygger ett bra grafikkort. Även om det finns vissa bottennapp är det positivt att se hur många bra grafikkort det finns att välja mellan i detta segment.

Det finns samtidigt de modeller som är värda ett extra omnämnande och belönas med våra åtråvärda utmärkelser. Vi ser på mellanklassegmentet som en helhet men försöker också hitta särskilda rekommendationer i de olika prissegment som mellanklassmarknaden sträcker sig över.

Marknadsanalys 2015-02-05
Sett till marknaden i helhet har egentligen två nyheter skapat extra mycket turbulens sedan årsskiftet, båda från Nvidias håll. Först ut är lanseringen av Geforce GTX 960 som innebär att kriget om mellanklassen har hettat till på nytt. Det andra är blåsvädret kring minnesbegränsningarna i Geforce GTX 970, vilket har påverkat förtroendet för Nvidia och gett konkurrenten vatten på sin kvarn. Vi kan antagligen räkna med utökade PR-satsningar från båda företagen framöver, men av allt att döma är det först mot sommaren vi eventuellt får se fler nya grafikkretsar i mellankalssen.

Klicka för äldre marknadsanalyser

Marknadsanalys 2014-02-12
AMD har fått ett ordentligt genomslag i mellanklassegmentet med sitt R9 270X, som äntligen börjar komma ut i fler nya modeller och som erbjuder ordentligt med prestanda för omkring 1 700 kronor. Den starkaste konkurrenten är fortfarande Nvidia GTX 760, som står fast med mest prestanda för omkring 2 000 kronor. AMD har dock lyckats dominera den övre delen av vår lista med NHMarks per spenderad krona.
Likt i vår tidigare marknadsanalys kan vi konstatera att MSI fortsätter sitt segertåg, och Twin Frozr-kylaren får sägas vara bland det bästa man får i mån av förmonterad luftkylare idag. Mer eller mindre alla tillverkare fortsätter satsa hårt på sina egna kylarlösningar, men många har fortfarande inte hittat helt rätt med sina fläktkurvor, där Asus och MSI idag står bäst till.
Noterbart är också att flera äldre modeller förlorat sin rekommendation, detta då de antingen utgått ur sortimentet eller helt enkelt ersätts av bättre modeller.

Marknadsanalys 2013-09-24:
Nvidia fortsätter att gå starka på mellanklassmarknaden. Geforce GTX 760 är den kraftfullaste lösningen idag och det finns en handfull riktigt bra modeller att välja mellan. Även prissänkningarna på GTX660 Ti-serien som nu är på väg ut från marknaden gör det ytterligare svårt för AMD att hävda sig sett till prestanda per krona. Enda undantaget är budgetkortet MSI Radeon HD 7850 OC som med sin rekordlåga prislapp slår knock på konkurrenterna i prestanda per krona.
På mikronivå ser vi hur MSI fortsätter att imponera på marknaden. Företagets Twin Frozr IV-kylare är lysande och tar nästan ensamt upp tre kort på vårt prisbord. AMD behöver få ut sina nya grafikserier R9 och R7 som väntas ta över på mellanklassegmentet inför hösten.

Marknadsanalys 2013-07-19:
Nvidia har för tillfället ett kraftigt grepp om mellanklassmarknaden där man specifikt tenderar att ge mer prestanda för varje investerad krona. Introduceringen av GTX 760 har fått Nvidia och deras partners att sänka priserna på inte minst GTX 660 Ti som gjort flera av dessa modeller extra attraktiva. Samtidigt kan vi också konstatera att GTX 650 Ti Boost har svårt att komma till sin rätt. Vi testar flera riktigt bra kort med denna GPU, men GTX 660 är ofta ett bättre val med högre prestanda, snarlik energiförbrukning och bara marginellt högre pris.
Det finns flera bra grafikkort baserade på AMD:s kretsar och ser man mervärde i de imponerande spelpaket som erbjuds finns det flera intressanta modeller att hitta i vår jämförelse. Prestandan per krona blir annars ett problem för de flesta AMD-kort.

Notera att de utmärkelser som delas ut här kan komma att ändras med tiden allt eftersom grafikguiden uppdateras med nya modeller eller exempelvis att tillverkarna ser över sina prissättningar. På guidens förstasida kan du framöver se nuvarande och äldre utmärkelser.

Asus Geforce GTX 960 Strix 2GB Omdöme från: 2015-01-22
Asus_GTX_960_001NordicHardware_award_Bast_i_test_DarkredNordicHardware_award_RedaktorensVal_OrangeAsus har med sitt Geforce GTX 960 lyckats ringa in GM206-kretsens starka sidor och samtidigt åtminstone delvis vägt upp för dess akilleshäl. Kortet är ett av de mest kompakta vi sett i den här prestandaklassen, men trots den lilla kylaren är GTX 960 Strix både svalt och knäpptyst. Det är inte det absolut snabbaste kortet vi testat, men med sin generösa fabriksöverklockning ligger det riktigt bra till även på den punkten. Lägg sedan till den låga effektförbrukningen och det klockrena portutbudet vi är vana vid att se från Maxwell-baserade grafikkort – det går att få lite mer prestanda per krona, bland annat från AMD:s utbud, men GTX 960 Strix är det i nuläget tekniskt vassaste kortet i sin klass, och det vinner därför också vår utmärkelse Bäst i test och blir även redaktörens egen favorit.

Fördelar
+ Kompakt format
+ Generös fabriksöverklockning
+ Överklockat minne
+ Låg strömförbrukning
+ Tyst och svalt
+ Bra portutbud
+ Bra överklockningsmarginal

Nackdelar
– Begränsad minnesbandbredd
– Lätt spoltjut

Cirkapris: 2 400 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)

 

Powercolor Radeon R9 280 Turboduo 3GB Omdöme från: 2015-02-05
Powercolor_R9_280_turboduo_001NordicHardware_award_BastPrestanda_LightgreenHjärtat i Powercolor R9 280 Turboduo är en fabriksöverklockad Tahiti Pro, en gammal entusiastkrets som funnit en ny plats i mellanklassen. Kortet presterar i linje med eller något bättre än det nyare R9 285 i merparten av våra tester, och den bredare minnesbussen gör att det bättre klarar av högre upplösningar – i både 1080p och 1440p är det här det snabbaste kortet i guiden som inte har utgått ur tillverkarens sortiment. Tyvärr lider kortet av mycket märkbart spoltjut och har en högre strömförbrukning än konkurrenterna, vilket drar ner omdömet avsevärt. Så medan vi inte kan ge kortet en allmän rekommendation så har det gjort sig förtjänt av vår utmärkelse Bäst Prestanda.
Fördelar
+ Kraftfullt
+ Prisvärt
+ Hög minnesbandbredd
Nackdelar
– Märkbart spoltjut
– Något hög strömförbrukning
– Liten överklockningsmarginal

Cirkapris: 2 200 kronor (lägstapris på Prisjakt.se:

)

Gigabyte Geforce GTX 960 G1 Gaming 2GB Omdöme från: 2015-02-05
Powercolor_R9_280_turboduo_001NordicHardware_award_BraKop_darkgreenGigabytes tolkning av GTX 960-kretsen är den hittills största vi har sett, med en riktigt bastant kylare och väl tilltagen strömförsörjning. Målet har varit lyfta fram GTX 960 som en vass överklockarkrets och där måste vi säga att Gigabyte har lyckats – kortet går att pressa väl över 1 500 megahertz och är det hittills piggaste GTX 960-kortet för överklockning vi har testat. Det går att få bättre prestanda direkt ur lådan med exempelvis Asus variant av samma krets eller AMD:s alternativ ur R9 280- eller R9 285-familjen, men är det jakten på rekordfrekvenserna som lockar är Gigabyte GTX 960 G1 Gaming ett riktigt bra köp.

Fördelar
+ Bra överklockningspotential med extra strömförsörjning
+ Tyst och sval kylare

Nackdelar
– Tar mycket plats i chassit
– Högt pris
Cirkapris: 2 600 kronor (lägstapris på Prisjakt.se:

)

Gigabyte Geforce GTX 760 Windforce 3X OC 2GB Omdöme från: 2015-02-05
Powercolor_R9_280_turboduo_001NordicHardware_award_MestForPengarna_OrangeGeforce GTX 760-kretsen har nu varit ute på marknaden i flera månader, men erbjuder fortfarande riktigt bra prestanda per spenderad krona i sin prisklass. Maxwell-baserade GTX 960 må ha snott rampljuset i mån av energieffektivitet och AMD har några riktigt prisvärda alternativ för den som vill spendera strax norr om 2 000 kronor, men Gigabytes GTX 960 står kvar som det kort som i nuläget ger flest NHMarks per krona. Powercolors variant av R9 280 ligger inte långt ifrån, men dess mervärde drabbas negativt av dess högljudda spoltjut. Därmed kammar Gigabytes mellanklassare hem vår utmärkelse Mest för pengarna.
Fördelar
+ Prisvärt
+ Bra överklockningspotential
+ Effektiv kylare
Nackdelar
– Tar mycket plats i chassit (277 mm långt)

Cirkapris: 1 800 kronor (lägstapris på Prisjakt.se:

)

Grafikkortsguiden kommer att uppdateras kontinuerligt med nya kort och utmärkelser allt eftersom marknaden utvecklas. Målet är att erbjuda den mest kompletta och bäst uppdaterade köpguiden för grafikkort ni kan hitta och vi tar därför gärna emot tips och idéer i artikelkommentarerna. Allt från vad vi mer kan ta upp i guiden till intressanta grafikkort att lägga till i jämförelsen.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
19 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Andreas G
11 Årtal sedan

Ja herrejävlar, det blev några sidor till slut 😀

David.W
David.W
11 Årtal sedan

Helt tokigt vilket gedigt arbete du har lagt ner. Otroligt!
Sinnessjuk arbetskapacitet du har.
Riktigt bra guide utöver det också. Tack!

Viking1962
11 Årtal sedan

Nu får du ta lite semester efter detta 😆

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

Grymt jobbat anton! Nu vet jag i alla fall vilket kort jag ska rekomendera till alla som frågar 😉

Hampans
Hampans
11 Årtal sedan

Kanon jobb, mycket läsvärt.
En liten fråga bara, kommer ni även att göra en liknande guide på det dyrare segmentet?
Bra jobbat!

Zoolut1oN
Zoolut1oN
11 Årtal sedan

Fantastisk snabb respons 🙂 Sådant gillar vi…Keep up the good work…

Lusläsaren
Lusläsaren
11 Årtal sedan

Hmm, trist att ni har så dålig kvalite på innehållet. Flera kort saknas i de olika diagrammen. Gör om, gör rätt!

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
10 Årtal sedan

Är det inte dags att uppdatera guiden nu med de grafikkort som testades vid nyår?

Daniel Ahlqvist
Daniel Ahlqvist
9 Årtal sedan

Bra jobb med guiden! Det hade dock varit intressant att se om GTX 960 korten med 4GB gör någon prestandamässig vinst jämfört med syskonen som bara har 2GB. Har försökt att hitta recensioner av 4GB korten och inte hittat det någonstans.