Att tänka på vid köp av minnen
Som beskrivet på artikelns föregående sida så finns det en hel del specifikationer och termer att hålla reda på när du ska köpa nya minnen till en dator idag. Men vad kan vi utröna utifrån vår termlista och våra tester – vad är faktiskt det viktigaste att tänka på när du köper minnen idag?
- Utrymme – Hur mycket minne du har kommer i de allra flesta fall vara vad du utgår ifrån innan du ska välja kitet. Mängden minne sätter en direkt begränsning på hur du kan använda din dator och vilka program du kommer köra, och påverkas kraftigt av ditt användarmönster. Vi har sammanfattat en tabell nedan med vilka typer av arbete som lämpar sig för olika mängder minne.
Mängd | Sysslor |
4 GB | Vanligt kontorsarbete, surf, film- och musikkonsumption, lätt bildhantering och lätt spelande. |
8 GB | Tungt kontorsarbete med mycket multitasking, tyngre bildhantering, moderna spel på avancerade inställningar, virtualisering. |
16 GB och uppåt | Mycket multitasking, videoproduktion, mycket tung bildredigering, tung virtualisering och serverarbete. |
- Frekvens – Hur stor roll frekvensen spelar in på prestandan varierar beroende på vilken typ av system det gäller och vad datorn ska användas till. I datorspel med diskreta grafikkort kommer frekvensen ge en mycket marginell skillnad – här kommer istället grafikkortets eget grafikminne spela betydligt större roll. Däremot kan det spela desto större roll i ett system där grafikkretsen använder sig av systemminnet, exempelvis med en APU från AMD. Frekvensen kan även spela mer roll för riktigt tunga renderingsarbeten och liknande sysslor i arbetsstationer. Men för vanlig användning eller spel med diskret grafik kommer frekvensen sällan eller aldrig agera flaskhals.
- Latenser – Här gäller i viss mån samma sak som med frekvenserna. Under spelande med diskret grafikkort kommer det spela väldigt lite roll, utan är främst en begränsning för överklockningsbenchmarks eller tungt, väloptimerat arbete som videoproduktion, serverarbete eller andra liknande belastningar. Det är även viktigt att komma ihåg att latenserna inte är absoluta värden, utan att minnets faktiska svarstid också påverkas av frekvensen. Ta en titt i vår termlista på föregående sida för en djupare förklaring!
- Värmespridare och profil – Internminnen är inte några extremt stora komponenter, men det kan vara värt att tänka sig för vid val av de mer rejäla minnessorterna. Använder du en tornkylare är det inte ovanligt att kylaren blir svårmonterad för att den eller någon av dess fläktar slår i en högprofilerad minnesmodul. I det fallet kan det vara värt att antingen kika på moduler med lägre profil eller en annan kylningslösning. Det kan även vara värt att hålla koll på utrymmet om du bygger i ett väldigt trångt chassi, till exempelvis en HTPC eller server.
Oj vilket gediget arbete och mycket välkomnad artikel.
Bra jobbat! 🙂
Verkligen mycket jobb nerlagt på detta. Men jag ifrågasätter beslutet att inte testa överklockningsförmågan då det är i princip detta som spelar någon roll nuförtiden. Ska man inte överklocka minnena så kan jag skriva en “minnesguide” på några få ord; Köp de billigaste 2133 minnena i den mängd du behöver.
Min egen kommentar, utöver att tacka för ett gediget väl utfört jobb såklart, är väl snarare att försöka undvika att i onödan försvenska det engelska ordet “kit”, typ “minneskit”, då ordmeningen förvandlas rejält om man läser lite slarvigt… 😛
I övrigt, tack för en intressant artikel!
[quote name=”Marquzz”]Verkligen mycket jobb nerlagt på detta. Men jag ifrågasätter beslutet att inte testa överklockningsförmågan då det är i princip detta som spelar någon roll nuförtiden. Ska man inte överklocka minnena så kan jag skriva en “minnesguide” på några få ord; Köp de billigaste 2133 minnena i den mängd du behöver.[/quote]Det ideala skulle vara att få med mer djupgående överklockningstester på minnena. I en realistisk värld är det däremot till stor del att slänga tid och pengar i sjön. 🙁Vi har fokuserat på minnespaket i budget- och mellanklassen med några få undantag och merparten av de som idag bygger sin… Läs hela »
Jag instämmer med Anton när det gäller överklockning, ja förutom då att man måste se till att aktivera Intel [b]XMP[/b] (Extreme Memory Profile) eller motsvarande AMD AMP i BIOS – [i]saknas i ordlistan[/i] – för att kunna köra minnena på den frekvens och timings som anges i specifikationerna, annars kommer ju dessa i regel endast att köra i 1333 MHz. Jag såg också att AnandTech har tagit fram en enkel formel som egentligen skall ses som ett riktvärde, som AnandTech kallar Performance Index (PI):PI=Minnesfrekvensen/CL tex. 1600MHz dividerat med CL9=178 och dom påstår att Prestanda Index (PI) om minst 200 är… Läs hela »
Jag är benägen att hålla med Marquzz i frågan om överklockningen. Det är det enda som spelar roll.
Skulle jag sammanfatta mitt intryck av minnen så köp de billigaste minnena du kan hitta, som ryms under din CPU-kylare, som kan överklockas helst med flera steg.
Ju fler steg du kan överklocka (även med försämrade latenser), desto bättre köp.
Egentligen borde minnena grupperas med avseende på fysisk storlek, minnesmängd och uppnådd maxöverklockning där köprekommendationen blir den modul som hade lägst utgångspris (förmodligen direkt korrelerat till dess utgångshastighet).
[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Marquzz”]Verkligen mycket jobb nerlagt på detta. Men jag ifrågasätter beslutet att inte testa överklockningsförmågan då det är i princip detta som spelar någon roll nuförtiden. Ska man inte överklocka minnena så kan jag skriva en “minnesguide” på några få ord; Köp de billigaste 2133 minnena i den mängd du behöver.[/quote] *Väldigt mycket text av herr Karmehed som gjorde att jag inte kunde posta kommentaren ;)* [/quote] Du har också rätt i det du skriver och jag utgår ifrån mig själv och de “kretsar” jag rör mig i när jag skrev som jag gjorde. Denna guide är nog… Läs hela »
Det finns ingen som helst verklighetsförankring i eventuella överklockningstester och det är därför helt bortkastat att ens testa överklockning. Även om tillverkarna av någon anledning inte skulle skicka handplockade testexemplar med bättre eller högre binnade kretsar för bättre överklockning är det närmast garanterat att du får något annat på just dina minnen om en månad. Corsair är mästare på att ha ett hundratal revisioner av varje artikelnummer, andra bemödar sig inte att uttrycka artikelnumret alls. Det man får när man köper minnen är en garanterad frekvens och givna latenser. Många DDR3-1333-minnen gör gladeligen 2600MHz+, medan många DDR3-2133-minnen kanske fallerar redan… Läs hela »
Skulle ni kunna testa några ecc och ecc reg minnen? Bara för att se ungefär vad såna minnen betyder för prestandan.
Det vore trevligt om man kunde se måtten på minnena, särskilt höjden, då det kan vara ganska så tajt ibland.