Apple Iphone 6: Mjukvara
Tillsammans med Iphone 6 och 6 Plus lanserade Apples sin nya version av det mobila operativsystemet Ios 8, som bygger vidare på det uppdaterade designstuk som infördes med Ios 7 förra året och som i grunden bygger på samma kodbas som Apples Mac-operativsystem OS X.
Medan Ios inte är öppet på samma sätt som Android (det finns ingen inbyggd filhanterare eller åtkomst till filsystemet) så har Ios 8 blivit ett öppnare operativsystem än tidigare genom högre modularitet. Både OS X och Ios byggs nämligen kring sandboxing, där varje applikation körs i en isolerad miljö för högre säkerhet. Användaren får sedan tillåta applikationen tillgång till telefonens funktioner, som kamera, GPS, kontaktlista och dylikt. I och med Ios 8 kommer applikationer kunna samarbeta med varandra mer än tidigare genom ett nytt stöd för insticksmoduler, som bibehåller säkerheten hos ett sandboxat system men med en flixibilitet lite närmare ett där applikationerna körs fritt.
Hemskärmen är sig lik
Hemskärmen i Ios 8 påminner mångt och mycket om hur den alltid har sett ut, om än med uppdaterade ikoner och fält under årens gång. Alla applikationer finns åtkomliga från hemskärmen och kan grupperas i mappar. Det finns dock inget stöd för widgets direkt på hemskärmen, däremot har detta implementerats i notifikationslisten som vi kikar närmare på längre fram.
Applikationsväxlaren öppnas genom två tryck på hemknappen och ger en översikt över de senast använda apparna, samt de senast använda kontakterna. På hemskärmen finns en sökfunktion som öppnas genom en svepning nedåt och som kan söka både lokalt och på internet. Just den finessen är väldigt smidig och intuitiv och fungerar även som ett snabbt sätt att öppna appar.
Till skillnad från Android som har snabb-toggles och notiser i samma list har Apple delat upp dessa i olika i två verktyg. En svepning nedifrån ger tillgång till regelring av ljusstyrkan, musikkontroller (universell för alla musikspelare), volymreglage, snabbknappar för flygplansläge, wifi, bluetooth, “do not disturb” (som stänger av notifikationer för alla eller specifika händelser), samt rotationslås. Längre ner finns även genvägar till timer, miniräknare, kamera samt en toggle för ficklampa. Den här listen är åtkomlig även från låsskärmen och är riktigt smidig, men här hade vi gärna också sett en genväg till telefonens inställningar, som fortfarande måste bläddras fram bland apparna för att exempelvis välja trådlöst nätverk.
I själva notifikationslisten, som istället nås genom en svepning ovanifrån, finns det två olika flikar. “Today”-fliken ger tillgång till kalenderhändelser och widgets, exempelvis för att-göra-listor, väder, börsnotiser eller andra tredjepartsfunktioner. Den andra fliken ger sedan tillgång till traditionella notiser, som samtal, SMS och epost.
Utöver snabbfunktionerna finns merparten av telefonens funktioner samlade i inställningsappen. Här finns inställningar för att ansluta till trådlösa nätverk (tyvärr, precis som i både Samsung Galaxy Alpha och Sony Xperia Z3 Compact, utan möjlighet att manuellt prioritera sparade nätverk), ändra bakgrundsbild, inställningar för mobildata och annan finjustering. Inställningarna är väldigt överskådliga och överlag något mer intuitiva än de till Android-konkurrenterna, men samtidigt erbjuds inte samma frihet när det kommer till att justera inställningar för gränssnittet.
En klar nackdel med Ios är att medan det går utmärkt att använda sig av andra musikspelare, epostklienter och webbläsare, så går det inte att använda andra applikationer för att skicka SMS. Numera är SMS-applikationen betydligt mer kraftfull än tidigare i Ios, med möjlighet att svara direkt från en notifikation istället för att behöva öppna appen, men det finns inte utrymme för lika mycket egna justeringar och kreativa lösningar som på Android.
Värt att nämna är också att Apple haft betydande problem med buggar under utrullningen av Ios 8. Vid publiceringsdatumet har de flesta åtgärdats med nya uppdateringar men det är en brasklapp till Apple att man släpper ett operativsystem med så pass allvarliga buggar som Ios 8 led av de första veckorna.
[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]
Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.
[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]
Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]
Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂
vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!
[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]
Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂
Ingen WP?
[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]
Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂
Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.
[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]
Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!
Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂
[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]
Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂
[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »
Oj, NH imponerar igen!
Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.
En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?
Mvh 🙂
– Sonys launcher inte optimal
Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.
Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.
Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)
Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…
Annars så var den väl bra.
Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.
[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel
Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0