Roaming

Internet

När du tar med dig mobiltelefonen utomlands använder du fortfarande ditt eget abonnemang och telefonnummer, men via en utländsk operatörs nät. Det är detta som kallas för roaming, och hur roaming påverkar dig i praktiken varierar från land till land. Systemet för roaming håller dock på att göras om markant inom EU, och i den här delen av artikeln kommer vi gå igenom hur roaming fungerar idag, hur det kommer fungera längre fram och vad du bör vara på din vakt för.

Samtal

Om någon ringer till ditt mobilnummer när du är utomlands behöver de inte bry sig om landskoder eller veta vilket land du är i. Du använder fortfarande ditt eget svenska telefonnummer, och när någon ringer till det numret så kommer de först som vanligt till din svenska operatörs växel. Därefter letar växeln rätt på var i världen du befinner dig med hjälp av ditt IMSI, ett unikt nummer som identifierar ditt ursprungsland, din operatör och ditt abonnemang. Samtalet vidarekopplas då till din telefon på den utländska operatörens nät, och det är upp till dig om du svarar eller inte – svarar du får du stå för en roamingavgift, som i praktiken är en vidarekopplingsavgift. Den som ringer dig från Sverige, däremot, behöver inte betala någonting av den enkla anledningen att den som ringer till dig inte ska behöva hålla koll på var i världen du befinner dig.

Om vi istället vänder på det ser det lite annorlunda ut. När du ska ringa ett samtal måste det först “studsa” mot din svenska operatör och växel. Det betyder att om du ska ringa till ett svenskt telefonnummer så behöver du inte först slå landskoden +46, utan när du ringer så går samtalet först till den svenska växeln, som i sin tur slår först bland de svenska telefonnumren. Här får du betala roaming-avgift som en vidarekopplingsavgift till din svenska växel – utöver den avgiften gäller samma samtalspriser som du hade haft i Sverige. Den som tar emot ditt samtal i Sverige behöver inte betala någon avgift, och när de ser ditt inkommande samtal är det ditt svenska nummer de ser på skärmen.

Är du utomlands och ringer till ett annat utländskt nummer är det egentligen två saker som händer. Först går samtalet till den svenska växeln, precis som om du hade ringt till ett svenskt nummer. Därefter går samtalet som om du hade ringt ett utlandssamtal från Sverige – även om det är till samma land du befinner dig i. Det innebär dels att du alltid måste slå landskoden till den du ska ringa till och dels att du också får betala två avgifter: en för ditt samtal till Sverige, och en för ditt samtal från Sverige till det utländska numret du försöker nå.

Ska du ringa till andra nummer i landet du befinner dig är det därför oftast bäst att köpa ett kontaktkort på plats som använder lokal taxa, för att på så sätt kringgå roamingavgifterna helt och hållet. Har du en telefon med dubbla SIM-kortplatser är det ett ypperligt tillfälle att använda dessa, annars kan det vara värt att ha en billigare extratelefon för just utlandsresor.

SMS och MMS

När du skickar meddelanden fungerar det lite annorlunda, men principen är snarlik. Den stora skillnaden är att du inte behöver betala för att ta emot SMS i utlandet så som du behöver betala för att ta emot samtal. Anledningen till det är att du kan välja om du ska svara på ett inkommande samtal eller inte, men du kan inte välja om du ska ta emot ett SMS. För att undvika situationer där man kan ruinera någon genom SMS-spam är det alltså gratis att ta emot SMS utomlands. MMS kan du däremot behöva betala för att ta emot då de använder mobildata för att hämtas, men du kan deaktivera dataroaming för att slippa oroa dig för MMS-bombning.

Däremot får du fortfarande betala extra för att skicka SMS, och systemet är snarlikt hur det är för samtal – alla SMS studsar först mot din svenska operatör, även när de ska till en telefon i landet du befinner dig i.

Data

Att använda mobildata i telefonen har inte ett i närheten lika komplicerat system som samtal och SMS – det är kort sagt svindyrt oavsett land, men ännu dyrare i vissa än andra. Det du kan göra för att begränsa kostnaderna är att köpa “datapaket” från din operatör som ger dig tillgång till en viss datamängd eller en viss hastighet under en viss tid till ett fast pris. Billigast i slutändan brukar dock vara ett lokalt kontantkort.

EU sätter ner foten

Priserna för roaming har succesivt pressats ner av EU-lagstiftning de senaste åren, bland annat genom att införa maxtak för vad europeiska operatörer får ta ut i avgift per samtalsminut, SMS och megabyte data. Förra året beslutades det dock att ytterligare ett steg ska tas – roamingavgifterna ska skrotas helt inom EU.

De exakta praktiska konsekvenserna är fortfarande lite luddiga, men det vi vet än så länge är att roamingavgifterna ska vara kraftigt nedsatta till maximalt 5 cent över avgiften på hemmaplan innan den 30 april 2016, och att målet är en enda stor telekommarknad för hela EU, snarare än att operatörerna agerar som separata företag och nät för varje land de har verksamhet i – svenska operatörer ska kunna konkurrera med brittiska, franska, tyska och så vidare.

Beslutet påverkar såklart bara EU-länder, så roamingsystemet kommer fortsätta fungera som det gör idag om du reser utanför europa eller till ett europeiskt land utan EU-medlemskap.

Du kan läsa mer om din operatörs roamingavgifter via deras respektive hemsida – vi bistår med några nyttiga länkar här nedanför.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
19 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
9 Årtal sedan

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
oskar66
9 Årtal sedan

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
9 Årtal sedan

Ingen WP?

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
En annan Korven
9 Årtal sedan

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Hassan Shah
9 Årtal sedan

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
En annan Korven
9 Årtal sedan

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
9 Årtal sedan

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Bertilsda
9 Årtal sedan

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
9 Årtal sedan

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Henrik_Hiltunen
9 Årtal sedan

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Tobla
9 Årtal sedan

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
reinhardt_oneohone
9 Årtal sedan

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
joeosc
9 Årtal sedan

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Christoffer
8 Årtal sedan

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0