Android och Ios - en kort jämförelse

Den kanske mest avgörande faktorn för huruvida du väljer en telefon från Apple eller någon annan tillverkare är vad du tycker om respektive operativsystem. Vissa känner sig mest hemma i Apples Ios-operativsystem medan andra föredrar Android eller Windows Phone. Varje operativsystem har sina respektive fördelar som tilltalar olika typer av användare. På den här sidan kommer vi gå igenom några av de viktigaste skillnaderna mellan operativsystemen och en kort bakgrund om varje mjukvara.

OBS! Vi på redaktionen är medvetna om att valet av operativsystem, hårdvara och ekosystem är något av en het potatis som många användare känner att de behöver ventilera. Påhopp för andra konsumenters val av telefon eller mjukvara är inte okej och “flame wars” är inte tillåtna i kommentarsfältet.

Android – världens mest använda mobila operativsystem

Android kan på många sätt sägas vara för mobiltelefoner vad GNU/Linux är för servrar, och det är inte heller förvånande att de har en besläktad kodbas. Över tre fjärdedelar av världens smartphones använder Android, ett operativsystem som idag administreras av Google.

Operativsystemet bygger i grunden på Linux-kärnan, och stora delar av Androids kodbas är öppen. Det är fritt fram för utvecklare att använda Android som grund för att ta fram sin egen “fork” (exempelvis Cyanogenmod), men Google sätter vissa restriktioner när det kommer till varumärken och åtkomst till applikationsbutiken Play Store.

Utmärkande för Android är att det har en lite mer PC-lik grund. Du har tillgång till ett filsystem, du kan fritt installera applikationer utanför applikationsbutiken och, beroende på vilka begränsningar din tillverkare har satt på sin upplaga, få root-åtkomst precis som i en Linux-distribution. Det finns även gott om utrymme för att skräddarsy din enhet genom att ladda ner nya hemskärmar, ikonpaket och liknande. Det går med andra ord i väldigt stor utsträckning att göra enheten till “din egen”.

Android använder sig i grunden av virtualisering, det vill säga att appar körs i virtuella maskiner snarare än “direkt” från processorn. Det ger fördelen att Android kan köras med minimal modifikation på en enorm mängd enheter, både med ARM och X86, och i takt med att moderna processorer blir kraftfullare och virtualiseringen effektivare blir prestandaförlusten allt mindre.

Grundläggande för Android-gränssnittet är just möjligheten att byta och skräddarsy sin launcher, medan notiser och snabbkontroller brukar finns i listen som dras ner från skärmens överkant och en sökfunktion nås genom att dra upp från skärmens nederkant. Även dessa finesser kan dock variera mycket mellan olika tillverkares varianter av Android.

IOS – för ett finslipat ekosystem

Ios, eller Iphone OS som det inledelsevis kallades, inleddes som en lätt portning av den Unix-baserade XNU-kärnan från Mac OS X till ARM-processorn i Iphone, men med ett nytt gränssnitt anpassat för pekskärmar. Istället för att satsa på en PC-lik grund har Apple satsat på ett skräddarsytt system för sin hårdvara, där varje funktion är framtagen specifikt för Apples mobila enheter snarare än för att fungera med ett så brett enhetsstöd som möjligt.

Den instegsvinkeln ger flera fördelar men såklart också en del nackdelar. Fördelen är att Apple snyggt kan bygga in nya funktioner strömlinjeformat som låter enheterna samarbeta smidigt, exempelvis Airplay för strömmad musik eller Airdrop-systemet för fildelning. Det innebär också att Apple kan optimera sin mjukvara rejält, och få ut mer prestanda ur en given hårdvara.

En annan fördel värd att nämna är möjligheten att dela samtal och SMS mellan dina Ios- och OSX-enheter. Har du väl en telefon ansluten till ditt Apple-konto så kan du svara på och ringa samtal via alla dina Apple-enheter som är anslutna till samma wifi, och du kan även skicka SMS från alla dessa enheter. När du är hemma kan du alltså lägga ifrån dig telefonen på laddning och sätta dig vid datorn eller ta med Ipaden till soffan och fortfarande ha tillgång till all telefonifunktionalitet.

Samtidigt innebär den här modellen att det bara är Apple som tillverkar telefoner med Ios och att valmöjligheterna för att skräddarsy gränssnittet på egen hand är begränsat. För många konsumenter spelar det inte så stor roll i och med att Apple lägger stor vikt i att systemet de tillhändahåller ska vara enkelt och intuitivt för så många som möjligt att använda, men för den som gillar att rota i inställningar och prova sig fram för att få en enhet skräddarsydd för sina preferenser kan det kännas begränsande.

Utmärkande för användargränssnittet i Ios är hemskärmen där alla appar ligger och att notiser, widgets och snabbkontroller är fördelade mellan de två funktionslisterna som “dras” in från skärmens över- och underkant. Till Ipad finns även stöd för multitouch-gester för att växla mellan applikationer.

Windows Phone – lite annorlunda men väldigt bra

Windows Phone är marknadens så kallade ”underdog”. Med runt fem procent av den globala marknadsandelen har Microsofts mobila operativsystem svårt att konkurrera med de två stora konkurrenterna.

Den senaste versionen av operativsystemet kallas Windows Phone 8.1 och är den sista versionen av Windows Phone innan lanseringen av Windows 10 Mobile. Detta betyder att Windows Phone 8.1 inte har långt kvar till sin död. Med uppgraderingsgaranti från Microsoft kommer dock alla Windows Phone 8.1-enheter uppgraderas till Windows 10 någon gång i framtiden, troligen vid slutet av detta året. Den kommande versionen av operativsystemet väntas göra det lättare för mjukvaruutvecklare att skapa appar för operativsystemet, vilket bör höja kvaliteten och kvantiteten av appar i Windows Store.

Windows Phone:s stora problem är i nuläget dess bristande ekosystem av applikationer. Både Ios och Android har gott om bra appar tillgängliga i sina respektive butiker, i jämförelse har Windows Phone 8.1 ett riktigt uselt ekosystem. Windows Store saknar många av världens mest populära appar och har inte ens appar för många av Sveriges stora banker. Detta betyder att Windows Phone inte är ett särskilt bra val för majoriteten av Sveriges smartphoneanvändare.

Den som kan se förbi Windows Phone:s brist på bra appar kan njuta av ett riktigt bra operativsystem. Det skiljer sig funktionellt och estetiskt från både Ios och Android men är bättre än de båda konkurrenterna på många sätt. Operativsystemets användargränssnitt och designspråk är unikt, lätt att förstå och roligt att använda. Tack vare god optimering fungerar det också riktigt bra på billiga telefoner, vilket gör att Windows Phone är ett bra alternativ för den smartphoneköpare som vill ha en billig smartphone som är lätt att använda.

Windows Phone är kort sagt ett bra operativsystem som har ett stort problem: appar. I nuläget är bristen på appar så omfattande att det är svårt att rekommendera Windows Phone-telefoner över huvud taget.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
19 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
9 Årtal sedan

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
oskar66
9 Årtal sedan

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
9 Årtal sedan

Ingen WP?

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
En annan Korven
9 Årtal sedan

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Hassan Shah
9 Årtal sedan

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
En annan Korven
9 Årtal sedan

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
9 Årtal sedan

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Bertilsda
9 Årtal sedan

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
9 Årtal sedan

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Henrik_Hiltunen
9 Årtal sedan

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Tobla
9 Årtal sedan

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
reinhardt_oneohone
9 Årtal sedan

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
joeosc
9 Årtal sedan

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Christoffer
8 Årtal sedan

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0