Motorola Moto X Play: Hårdvara
Motorola Moto X Play (XT1562) | |
Skärm |
5,5 tum LCD
1 920 x 1 080 pixlar 403 ppi |
Processor | Qualcomm Snapdragon 615 4 x Cortex-A53 1,65 GHz 4 x Cortex-A53 1,1 GHz Adreno 405 |
Internminne | 2 GB |
Intern lagring | 16 GB |
Minneskort | Ja |
Kamera – bak | Stillbild: 21 MP Video: 10800p30 |
Kamera – fram | Stillbild: 5 MP Video: 1080p30 |
SIM | Nano SIM |
Mobilnät | GSM/GPRS UMTS/HSPA+ LTE Cat.4 |
Wifi | 802.11n |
Bluetooth | 4.0 LE |
NFC | Ja |
Anslutningar | MicroUSB 2.0 3,5 mm |
Batteri | 3 630 mAh |
Utbytbart | Nej |
Operativsystem | Android 5.1.1 |
Mått | 75 x 148 x 10,9 mm |
Vikt | 169 g |
Vissa smartphone-entusiaster påstår att det bara är de dyraste telefonerna på marknaden som är något att ha. Under de senaste åren har vi dock fått flera nya modeller lanseras som bevisar motsatsen. Senast kom Huawei Honor 7 in i Svenska Smartphoneguiden och fick utmärkelsen Bra köp eftersom den erbjöd många imponerande funktioner för ett minst lika imponerande pris. Nu är det dags för Motorola Moto X Play att ta sin plats i guiden och på pappret ser det ut att kunna bli en hård kamp mellan de olika konkurrenterna.
När vi publicerar detta testet kostar Motorola Moto X Play cirka 3 500 kronor i svenska butiker. Med tanke på det priset kommer telefonen utrustad med många kraftfulla och på många sätt imponerande specifikationer. På telefonens framsida finns en 5,5 tum Full HD-upplöst skärm som baseras på LCD-teknik. Bakom skärmen finns ett Qualcomm Snapdragon 615-chipset som får assistans av 2 gigabyte arbetsminne och tillgång till 16 gigabyte lagringsutrymme. På telefonens baksida finns en 21-megapixelkamera som kan få hjälp av dubbla LED-lampor och telefonens alla komponenter får sin energi från ett batteri som mäter 3 630 milliamperetimmar. Det betyder att Motorola X Play har ett batteri som är betydligt större än många konkurrenter. Samsung Galaxy S6 Edge+ har exempelvis ett batteri på 3 000 milliamperetimmar och Huawei Honor 7 har ett batteri på 3 400 milliamperetimmar.
Utsidan av Motorola Moto X Play är konstruerad av främst två typer av material: glas och plast. Telefonens sidor och delar av dess baksida täcks av ett grått plastmaterial som är tänkt att likna aluminium. Även om det är uppenbart att telefonen inte är byggd av någon typ av metall skulle vi beskriva Motorolas plastbaserade metallimmitation som en av branschens bästa.
Stora delar av telefonens baksida täcks av ett avtagbart bakstycke av plast. Vårat testexemplar har en vit plastbaksida som har ett vågigt mönster. Vi gillar mönstrets utseende och kan påpeka att bakstyckets matta finish i kombination med mönstret ger användare ett bra grepp runt telefonen. Bakstycket är lätt att plocka loss men tråkigt nog finns det ingen större nytta med det. Motorola har valt att bygga in telefonens batteri bakom en stor mängd skruvar och microSD-kortläsaren gömmer sig vid SIM-kortläsaren istället för under bakstycket. De enda fördelarna med det avtagbara bakstycket är helt enkelt att det lätt kan bytas ut om det skulle gå sönder och att användare kan köpa nya bakstycken för att anpassa telefonens utseende.
Likt många andra smartphones från Motorola har inte heller Moto X Play några synliga logotyper på framsidan av telefonen. Det enda tecknet på att Moto X Play är en telefon från varumärket Motorola är att det finns ett litet M på telefonens baksida. Det betyder att framsidan är helt ren från störande moment. Här finns bara den stora bildskärmen, en högtalare, en hörlur, en frontmonterad kamera och ett par sensorer. Ramen runt skärmen är dock ganska stor, särskilt på höger och vänster sida. Det betyder att telefonen är lika bred som exempelvis Samsung Galaxy S6 Edge+, som har en lite större skärm.
Likt budgetmobilen Motorola Moto G 3 har också Moto X Play visst skydd mot vatten. För Moto X Play pratar vi dock inte om ett helt tätt skydd mot vatten. Telefonen är IP52-certifierad vilket betyder att den är skyddad mot damm och att den klarar av korta stunder ute i regnet. Den kan alltså inte användas för att ta foton i poolen men skulle den råka bli blöt har den högre chans att överleva än många konkurrenter.
När det gäller lagringsutrymme har Moto X Play alltså bara 16 gigabyte att tillgå. Det kan vara tillräckligt för vissa användare men när lagringsutrymmet är så begränsat är det nästan alltid en bra idé att köpa till ett microSD-kort. Moto X Play har som tur var en microSD-kortläsare som sägs ha stöd för kort på upp till 128 gigabyte. Det enda lilla problemet är att läsaren för microSD-kort sitter på samma ställe som SIM-kortläsaren, vilket betyder att SIM-kortet måste tas ut varje gång microSD-kortet ska flyttas. Släden som korten läggs i kan inte heller tas ut utan ett SIM-verktyg.
Moto X Play har tre fysiska knappar: en på/av-knapp och två volymknappar gömda under ett gungande volymreglage. Knapparna är tyvärr inte särskilt bra. Vi är glada över att de återger god fysisk respons och att de är markerade med olika ytor för att göra det enkelt för användare att känna sig fram till dem men de har ett stort problem med kvalitetskänsla. För det första är det uppenbart att knapparna är tillverkade av plast, de känns ”plastiga”. För det andra är de inte monterade som de borde. Även om de fungerar bra sitter de lite löst, vilket gör att det skramlar lite när telefonen rör sig och främst när ett finger rör vid dem.
Moto X Play är en stor telefon, det faktumet går inte att komma undan. Tack vare sin rundade baksida och väl valda material ligger den ändå stabilt i handen. Det är uppenbart att den inte är konstruerad av fina metaller eller andra dyra material men det är uppenbart att den är byggd på ett bra sätt som ger den stabilitet och användarvänlighet.
[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]
Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.
[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]
Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]
Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂
vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!
[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]
Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂
Ingen WP?
[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]
Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂
Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.
[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]
Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!
Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂
[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]
Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂
[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »
Oj, NH imponerar igen!
Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.
En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?
Mvh 🙂
– Sonys launcher inte optimal
Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.
Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.
Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)
Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…
Annars så var den väl bra.
Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.
[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel
Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0